Ministerul Sanatatii vrea sa infiinteze Centre de excelenta pentru bolile intestinale

Primele astfel de centre vor putea fi acreditate abia de anul viitor, in prezent lucrandu-se la elaborarea criteriior de acreditare.

 

CorinaPop

CorinaPop

De Ziua Internationala a Luptei impotriva Bolilor Intestinale, marcata ieri, pacientii romani care sufera de afectiuni intestinale au primit in dar promisiuni si speranta ca de anul viitor se vor putea adresa unor Centre de excelenta specializate pe acest gen de boli. Astfel de centre nu exista la acest moment in Romania, insa secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Corina Pop, a anuntat ca primele astfel de centre de excelenta vor putea fi acreditate anul viitor, cand se preconizeaza ca vor exista si criteriile pe care aceste unitati ar trebui sa le indeplineasca pentru a primi acreditarea.

Imbucurator este insa faptul ca Ministerul Sanatatii are in vedere acest aspect, iar in prezent se lucreaza la elaborarea acestor criterii de acreditare, despre care Corina Pop spune ca urmeaza sa fie finalizate pana la sfarsitul anului. Abia dupa aceea se va putea trece la etapa infiintarii centrelor de excelenta. „Ne-am propus, impreuna cu comisiile de specialitate, impreuna cu specialistii din domenii diferite, nu numai la gastroenterologie, sa generam niste criterii conform recomandarilor din Directiva Europeana referitoare la standarde profesionale, dotare tehnica, formare profesionala, elaborare de ghiduri, protocoale, cercetare si interfatare informationala nationala si internationala. Acestea ar putea fi in final sustinute pentru legiferare printr-un Ordin de ministru sau chiar printr-o Hotarare de Guvern, impreuna cu normele de aplicare”, a anuntat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

 

endoscopieCorina Pop a mai precizat ca principalele institutii de acest gen ar putea functiona in jurul centrelor universitare traditionale precum Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Targu Mures. In Capitala, Institutul Clinic Fundeni este cel mai potrivit pentru a avea un astfel de centru de excelenta.

Bolile inflamatorii intestinale, intre care regasim Boala Crohn si Rectocolita ulcero-hemoragica sunt tulburari gastro-intestinale cronice care se manifesta prin dureri abdominale, diaree, incontinenta, pierdere in greutate, oboseala.

Din cauza simptomelor extrem de neplacute, aceste afectiuni au impact asupra vietii personale a pacientilor si se rasfrang atat asupra asupra vietii lor profesionale si a capacitatii de a munci, cat si asupra relatiilor sociale. In final, pacientul devine o povara pentru sistemul de sanatate si pentru intreaga societate.

 

intestineIn Romania exista, in prezent, aproximativ 10.000 de pacienti diagnosticati cu boala Crohn sau Colita ulcerativa, dintre care peste 1.500 sunt cuprinsi in Registrele Nationale.

La nivel european, 10% dintre pacientii cu boli inflamatorii intestinale sunt someri, iar cei care muncesc au, in general, intre 3 si 6 saptamani de concediu medical pe an. Peste 3 milioane de persoane sufera de bolile inflamatorii intestinale la nivelul intregii Europe.

Cele mai multe cazuri de boli inflamatorii intestinale se inregistreaza la persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezulta din interactiunea complexa dintre predispozitia genetica a individului si factorii de mediu, indeosebi dieta, dupa cum sustin specialistii.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*