Ministerul Sanatatii vrea sa infiinteze centre regionale de genetica medicala

10 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Potrivit unui proiect de ordin ministerial, supus dezbaterii publice, acestea ar urma sa isi desfasoare activitatea la nivelul spitalelor clinice din Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Oradea.

 

geneticaMinisterul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de act normativ care prevede infiintarea a cinci centre regionale de genetica medicala, ce ar urma sa isi desfasoare activitatea in cadrul a cinci spitale clinice din tara, pentru a veni in ajutorul pacientilor care sufera de boli genetice. Potrivit documentului, acestea ar urma sa se infiinteze in principalele centre medicale din Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Oradea. In cadrul acestor unitati nou infiintate se vor diagnostica pacientii care sufera de boli genetice, dupa care se va stabili conduita terapeutica si de recuperare, de catre echipe mixte de medici de diferite specializari. Centrele regionale de genetica medicala vor avea un rol important si in ceea ce priveste preventia, un alt obiectiv important fiind prevenirea aparitiei acestor boli prin diagnostic prenatal si consilierea genetica a bolnavilor si familiilor acestora.

 

copii-arsi-copii-oparitiIn documentul supus dezbaterii publice, Ministerul Sanatatii mai precizeaza ca centrele respective vor colabora si cu compartimentele de obstetrica-ginecologie si de reproducere umana asistata, cu scopul de a limita implicatiile sterilitatii si infertilitatii si de a diminua riscul nasterii de copii cu boli genetice. Aceste obiective se vor realiza prin diagnostic pre-implantatoriu, tehnici de reproducere asistata si diagnostic prenatal. Statisticile actuale indica faptul ca in Romania se nasc anual 7.500 – 8.000 de copii cu boli genetice si alti circa 10.000 – 11.000 vor manifesta o boala determinata sau conditionata genetic pana la varsta de 25 ani.

In ceea ce priveste organizarea, centrele regionale de genetica medicala vor fi conduse de catre un medic-sef primar, specialist in genetica medicala.

 

cercetare-adnConform proiectului de act normativ, la nivelul centrelor regionale de genetica medicala se va intocmi Registrul regional de boli genetice, care va cuprinde indicatori specifici, stabiliti de catre Comisia de genetica medicala a Ministerului Sanatatii.

Centrele regionale de boli genetice vor monitoriza si vor raporta Centrului National de Statistica si Informatica in Sanatate Publica din cadrul Institutului National de Sanatate Publica datele din Registrul regional de boli genetice, iar Centrul National de Statistica si Informatica in Sanatate Publica din cadrul Institutului National de Sanatate Publica va centraliza datele din Registrul regional de boli genetice si va constitui Registrul National de boli genetice.

 


Adaugati un comentariu


 

*