Ministerul Transporturilor isi ia inapoi spitalele

4 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Primul pas a fost facut in Camera superioara a Parlamentului, senatorii dandu-si acordul ca cele 11 unitati sanitare preluate anul trecut de Ministerul Sanatatii, sa revina la Transporturi.

 

Spital CFR Iasi

Spital CFR Iasi

Senatul a adoptat, saptamana aceasta, revenirea in subordinea Ministerului Transporturilor (MT), a spitalelor preluate in urma cu un an, de Ministerul Sanatatii (MS). „Proiectul de lege are ca obiect de reglementare trecerea unor spitale din subordinea Ministerului Sanatatii in subordinea Ministerului Transporturilor, precum si reglementarea posibilitatii alocarii, in anul 2014, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, ordonatorilor principali de credite, a unor sume pentru finantarea unor cheltuieli din domeniul cultural, religios si sportiv, care nu pot fi asigurate din bugetul aprobat”, se arata in raportul comun al Comisiilor pentru Sanatate si Transporturi din Senat, Camera superioara fiind prima sesizata in acest caz.

Proiectul prevede trecerea in subordinea MT a celor 11 unitati sanitare cuprinse in anexa la OUG nr. 8/2013, asa cum se arata in expunerea de motive a actului normativ aprobat de senatori.

Mentionam ca din cele 13 unitati sanitare cuprinse in anexa, doua au trecut deja, prin OUG nr. 103/2013, deoarece aveau in derulare proiecte cu finantare nerambursabile”, se mentioneaza in documentul citat.

 

Spital CFR Constanta

Spital CFR Constanta

In luna mai, Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind trecerea in subordinea sa, a 11 spitale din subordinea Ministerului Sanatatii (MS).

 Potrivit proiectului de act normativ, atributiile si competentele MS de ordonator principal de credite, calitate pe care o detine de anul trecut, cand a preluat aceste unitati medicale din strauctura Transporturilor, se va transfera acesteia, care va prelua si patrimoniul si personalul acestor spitale.

Sumele alocate in bugetul de stat pe anul 2014 pentru Ministerul Sanatatii, aferente celor 11 spitale, se vor transfera in bugetul Ministerului Transporturilor cu aceeasi destinatie, la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta.

Pana la data semnarii protocoalelor de predare-preluare, finantarea cheltuielilor aferente unitatilor sanitare se va asigura din bugetul Ministerului Sanatatii, se arata in proiectul de act normativ.

 

Spitalul CFR Buzau

Spitalul CFR Buzau

Potrivit notei de fundamentare, reteaua sanitara a Ministerului Transporturilor numara in prezent doar patru unitati sanitare cu paturi care i-au ramas anul trecut in structura proprie, amplasate in zonele in care se afla regionalele de cai ferate si care pun la dispozitia asiguratilor cu functii ce concura la siguranta transporturilor servicii medicale clinice si paraclinice care nu sunt decontate de casele de asigurari de sanatate.

Acestea se finanteaza din venituri proprii, prin sistemul de asigurari sociale de sanatate si din transferuri de la bugetul de stat si au statut de spitale clinice – doua si spitale generale – doua.

Spitalele clinice asigura examinarea medicala si psihologica a personalului din transporturi cu atributii in siguranta transporturilor, in vederea obtinerii avizelor de aptitudine medicala si/ sau psihologica.

Asistenta medicala a personalului din transporturi cu atributii in siguranta transporturilor se asigura in prezent, exclusiv prin cele patru unitati sanitare care s-au dovedit a fi insuficiente pentru nevoile actuale, iar asistenta psihologica a personalului din transporturi cu atributii in siguranta transporturilor se asigura prin laboratoarele psihologice din reteaua sanitara proprie care, de asemenea, s-au dovedit a fi insuficiente”, se mai arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

 

Spital CFR Brasov

Spital CFR Brasov

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.27/2014 privind unele masuri pentru completarea retelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor si pentru aprobarea unor masuri financiare a avut 68 voturi pentru, 29 impotriva si o abtinere.

Daca si deputatii vor aproba in aceasta toamna proiectul de act normativ, fostele spitale CFR vor reveni in supordinea MT.

Cele 11 spitale pe care Ministerul Transporturilor vrea sa le ia inapoi de la Ministerul Sanatatii sunt, potrivit OUG aprobata de senatori in aceasta saptamana, sunt:  spitalul Clinic Cai Ferate Oradea, spitalul Clinic Cai Ferate Timisoara, spitalul Clinic Cai Ferate Constanta, spitalul Clinic Cai Ferate Cluj-Napoca, spitalul Clinic Cai Ferate Craiova, spitalul Clinic Cai Ferate Iasi, spitalul General Cai Ferate Brasov, spitalul General Cai Ferate Galati, spitalul General Cai Ferate Ploiesti, spitalul General Cai Ferate Sibiu si spitalul General Cai Ferate Drobeta Turnu Severin.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*