Miniștrii Sănătății și Educației au stabilit condițiile în care va începe noul an școlar

1 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Ioana Mihăilă și Sorin Cîmpeanu au redactat un ordin comun al cărui conținut l-au detaliat în cadrul unei conferințe de presă.

 

Ioana Mihaila si Sorin Cimpeanu

Școala începe pe 13 septembrie în România, iar măsurile de prevenție și limitare a răspândirii noului coronavirus, decise de guvernanți, sunt mult mai blânde decât în alte state europene. În această dimineață, ordinul comun elaborat de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației a fost defintivat, stabilind o serie de prevederi referitoare la condițiile în care debutează și se va derula noul an școlar. Iar asta, în condițiile în care, până luni, doar 34.709 de elevi români cu vârste între 12 şi 15 ani şi 153.000 cu vârste între 16 şi 19 ani s-au vaccinat anti-COVID, iar rata prosorilor vaccinați se află sub 60%, în timp ce în alte țări UE regulile valabile pentru noul an școlar sunt mult mai stricte și sunt legate de gradul de vaccinare.

Una dintre măsurile luate pentru școlile românești se referă la purtarea măștii de protecție, care va rămâne obligatorie în interior. Referindu-se la acest aspect, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a precizat că este recomandată purtarea măștilor medicale, care asigură un grad mai mare de protecție, însă va fi permisă și purtarea măștilor textile, cu condiția ca acestea să acopere nasul și gura. „Am ajuns la un consens în ceea ce privește tipul de mască purtat. Am recomandat purtarea măștii de tip medical pentru că este standardizată, dar am revenit și cu câteva precizări despre condițiile pe care măștile de tip textil trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi acceptate. Acestea trebuie să fie adaptate feței și să acopere corect nasul și bărbia. Și am precizat că se interzic alte tipuri de dispozitive care uneori sunt folosite pe post de mască. Excepție fac profesorii din învățământul special, care pot purta viziere transparente, în situațiile în care este nevoie să li se vadă fețele”, a declarat Ioana Mihăilă în cadrul conferinței de presă organizate în cursul zilei de azi.

 

Ioana Mihăilă a adăugat că se mențin și celelalte măsuri de prevenție, respectiv dezinfecatrea mâinilor, distanțarea fizică și aerisirea sălilor de clasă și a celorlalte spații comune unde există risc mare de transmitere a virusului. În cadrul aceleiași conferințe, ministrul Sănătății a vorbit și despre campania de vaccinare împotriva Covid-19 care urmează a se desfășura în școli, odată cu debutul anului an de învâtâmânt. Astfel, vaccinarea elevilor, în cazul cărora părinții își dau acceptul, se va face fie de către personalul medical din școli (acolo unde acesta există), fie de echipe mobile de vaccinare sau la centrele de vaccinare din proximitatea unităților de învățământ.

În situaţia în care şcoala dispune de resursele materiale şi umane pentru organizarea unui cabinet de vaccinare – vorbim aici de medic şi asistentă medicală – vaccinarea se face cu personalul şcolii, în şcoală. Dacă şcoala nu dispune de aceste resurse, Direcţia de Sănătate Publică mobilizează o echipă mobilă, cu programare prealabilă, pentru a asigura vaccinarea elevilor care sunt eligibili, dar şi a cadrelor didactice şi a părinţilor care doresc să se prezinte la vaccinare în şcoala respectivă. În situaţia în care avem o şcoală din mediul urban care are în proximitate un centru de vaccinare, atunci elevii sunt programaţi pentru vaccinare în centrul de vaccinare aflat în apropiere”, a mai declarat ministrul Sănătății.

 

La rândul său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că toate unitățile de învățământ școlar și preșcolar vor începe cursurile cu prezența fizică, iar elevii vor putea merge la școală până în momentul în care se ajunge la o incidență de 6 la mie în localitatea respectivă. După depășirea acestui prag, toți elevii vor trece la cursurile on-line, cu excepția celor din învățământul special. Ministrul a mai adăugat că, în cazul în care incidența va depăși 6 cazuri la mie într-o localitate, vor mai rămâne deschise doar creșele și grădinițele.

Rata de infectare luată în calcul pentru modul de funcţionare va fi rata de infectare de la finalul fiecărei săptămâni, ziua de vineri. În ziua de vineri, fiecare şcoală va şti cum funcţionează întreaga săptămână. A doua condiţie este că rata de infectare va fi cea disponibilă pe site-ul DSP; aceea este cea oficială. Chiar dacă vor fi şi alte entităţi, printre care şi Ministerul Educaţiei, care pentru o corectă şi o completă informare vor afişa pe site, referinţa este rata de infectare afişată de DSP pentru localitatea respectivă, în ziua de vineri”, a mai explicat Sorin Cîmpeanu.

Biroul Regional al OMS pentru Europa și Biroul Regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală îndeamnă ca școlile să rămână deschise în condiții de siguranță, adoptându-se măsurile menite să reducă transmiterea virusului”, se arată într-un comunicat transmit OMS și UNICEF care au adoptat un set de opt recomandări, între care implementarea unei strategii de testare, asigurarea unor măsuri eficace de reducere a riscurilor, protejarea bunăstării mintale și sociale a copiilor și implementarea unei strategii de vaccinare care să permită copiilor să continue școala.

 

Ordinul comun conține și prevederi referitoare la situația în care vor apărea cazuri de infectare în rândul elevilor. „Atunci când apare un caz pozitiv, fie că este un caz simptomatic diagnosticat în școală, fie că DSP sau părintele a anunțat școala că unul dintre copii s-a pozitivat, dacă vorbim de învățământul preșcolar și de clasele de la pregătitoare, până la clasa a șasea inclusiv, elevii din clasa copilului diagnosticat pozitiv vor continua învățământul on-line timp de 14 zile, dar se poate reveni, începând cu ziua a opta, prin testare antigen rapidă, în condițiile în care rezultatele acestor teste sunt negative. Această testare în ziua a opta se organizează în școli, de către personalul medical al școlilor unde este disponibil sau prin mobilizarea echipelor de la DSP, unde personalul nu este disponibil”, a explicat Ioana Mihăilă.

În cea ce privește elevii din clasele a șaptea, a opta și cei de liceu, dacă un coleg este depistat pozitiv, vor putea continua cursurile față în față doar cei vaccinați și cei care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Ceilalți trec la cursurile on-line timp de 14 zile, cu posibilitatea ca această perioadă să se scurteze la 8 zile dacă se testează, iar rezultatul e negativ. În acest sens, unităților școlare le vor fi puse la dispoziție teste rapide, de către direcțiile de sănătate publică. În cazul în care un cadru didactic se îmbolnăvește, unitatea de învățământ va trebui să găsească o soluție pentru înlocuirea acestuia.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*