Miniștrii Sănătății din România și Italia au parafat Memorandumul de colaborare între cele două țări

4 februarie 2022 | 0 comentarii |

Alexandru Rafila și Roberto Speranza au semnat „Memorandumului de Înțelegere” prin care s-a consfințit cadrul legal de dezvoltare a relațiilor de colaborare în domeniul Sănătății între România și Italia.

 

Ministrii Speranza si Rafila

Vineri, 4 februarie 2022, ministrul român al Sănătății, Alexandru Rafila și ministrul Sănătății din Italia, Roberto Speranza, au semnat Memorandumul de Înțelegere prin care s-a consfințit cadrul legal de dezvoltare a relațiilor de colaborare în domeniul Sănătății între România și Italia.

Autoritățile italiene au reconfirmat angajamentele pentru acordarea de asistență medicală copiilor din România care au afecțiuni oncologice și cardiace și pentru formarea de specialiști români în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice. La semnarea documentului a fost prezent și ambasadorului României în peninsulă, George Bologan.

În timpul întrevederii, cei doi miniștri au făcut schimb de opinii în ceea ce privește modul de gestionare a pandemiei în cele două țări și și-au exprimat speranța că în lunile următoare, viața economică și socială va reveni la normal, cu condiția ca sistemele de sănătate să fie pregătite pentru a putea răspunde oricăror provocări legate de amenințări la adresa sănătății publice.

 

Alexandru Rafila si George Bologan

Ministrul Rafila a ținut să sublinieze că a făcut și o vizită „cu mare încărcătură emoțională”, la Spitalul Bambino Gesù, cel mai mare spital de pediatrie din Europa, aflat în jursdicția Sfântului Scaun, unde „în ultimii trei ani au fost tratați 1.200 de copii din România, foarte mulți cu boli foarte grave. Aceștia au beneficiat de sprijinul personalului medical din acest spital, înalt specializat. Alți 3.000 de copii din România au beneficiat aici de servicii medicale de urgență. Am stabilit ca, împreună, să dezvoltăm o colaborare care să permită, pe de o parte, accesul unor cazuri grave de îmbolnăvire la copii care nu pot beneficia, în acest moment, în România, de asistență medicală extrem de complexă. Pe de altă parte, trainingul specialiștilor români, stabilirea unor spitale partenere ale spitalului Bambino Gesù, astfel încât să putem, în următorii ani, să facem orice este necesar, pentru copiii români, în țara noastră. Modelul de bună practică a fost deja dezvoltat cu Fundația Bambini Cardiopatici nel Mondo și Spitalul San Donato care a pregătit nu mai puțin de 140 de specialiști până la momentul de față, mai ales în domeniul chirurgiei cardiovasculare pentru copii, iar acum încercăm să dezvoltăm modelul de bune practici și cu Spitalul Bambino Gesù”, a declarat ministrul român al Sănătății, Alexandru Rafila, mulțumind ambasadorului George Bologan care a facilitat această vizită și colaborarea dintre România și Italia în perioada pandemiei, dar și pentru tenacitatea cu care cultivă relațiile bilaterale dintre cele două țări, care împărtășesc valori comune, dar au și o cultură comună, de mii de ani.

 

Semnarea memorandumului a fost precedată de o vizită de lucru a ministrului Rafila la Institutul Superior de Sănătate din Italia, unde au fost puse bazele unei colaborări cu Institutul Național de Sănătate Publică din România. „În contextul în care urgențele de sănătate publică sunt tot mai numeroase și cu impact asupra vieții economice și sociale, dezvoltarea modelelor efeciente de pregătire și intervenție între statele membre ale Uniunii Europene este esențială. Colaborarea este cu atât mai importantă cu cât în Italia se află peste 1,2 milioane de cetățeni români”, a declarat ministrul român al Sănătății.

Alexandru Rafila a mulțumit Guvernului italian pentru sprijinul oferit rezidenților români, precum și pentru ajutorul oferit prin trimiterea de anticorpi monoclonali pentru pacienții români diagnosticați cu COVID-19, iar ministrul Roberto Speranza a apreciat, la rândul său, ajutorul oferit de România anul trecut, prin trimiterea unei echipe medicale în Lombardia, zona cea mai afectată de pandemie.

Ministrul român l-a invitat pe omologul său într-o vizită oficială în țara noastră, în cursul acestui an, pentru a putea operaționaliza colaborarea între Institutul Superior de Sănătate și Institutul Național de Sănătate Publică.

 

 Sursă foto: Ministerul Sănătății

 


Adaugati un comentariu


 

*