Ministrul Bodog „se spala pe maini” in problema centrului de transplant pulmonar de la Sfanta Maria

14 septembrie 2017 | 0 comentarii |

In schimb, acesta a precizat ca sunt sanse mari ca pacientii romani care necesita un astfel de transplant sa fie trimisii in clinici din Italia si Ungaria.

 

Se pare ca va mai trece mult timp pana ca pacientii romani care au nevoie de un transplant pulmonar sa poata macar spera ca vor beneficia de o astfel de interventie in tara. Centrul de la spitalul Sfanta Maria, care a starnit dispute aprigi intre conducerea spitalului si Primaria Capitalei, pe de o parte, si fostul ministrul al Sanatatii, Vlad Voiculescu, de cealalta parte, continua sa fie acreditat doar „pe hartie”. Pana acum nu a fost efectuat vreun transplant aici si, se pare, nici nu se va realiza in viitorul apropiat.

Subiect „arzator la ordinea zilei” in campania electorala si in primele luni ale noii guvernari, cand scandalul creat a pus Romania intr-o situatie penibila pe plan international, situatia centrului de transplant pulmonar de la spitalul Sfanta Maria a iesit din atentia opiniei publice. Au aparut alte probleme care au fost dezbatute intens, fara a fi gasita insa vreo rezolvare in beneficiul pacientilor. De cateva luni, in spatiul public nu s-a mai auzit nimic de centrul respectiv, desi Primaria Capitalei si managerul Narcis Copca dadeau asigurari ca activitatea de transplant pulmonar va fi demarata in cel mai scurt timp si ca sunt intrunite toate conditiile necesare. Promisiunile au ramas la stadiul de vorbe goale, iar singura speranta a pacientilor romani care necesita transplant pulmonar a ramas tot la clinicile din strainatate, intrucat dinspre centrul de la Sfanta Maria nu mai razbate nicio veste incurajatoare.

 

Implicat la inceputul mandatului sau in rezolvarea acestei probleme, ministrul Florian Bodog a parut astazi resemnat, cand a fost intrebat despre posibilitatea efectuarii transplantului pulmonar la Sfanta Maria. Prezent la conferinta care a deschis Zilele Institutului Clinic Fundeni, ministrul a spus ca ar vrea sa aiba o bagheta magica, ca sa rezolve toate problemele sistemului medical, dar, cum asta este imposibil, va continua sa faca tot ce se poate. In problema de la Sfanta Maria, Florian Bodog a declarat ca Ministerul Sanatatii s-a achitat de obligatii, restul depinde doar de ei.  „Nu este un centru care apartine de Ministerul Sanatatii, o sa va rog sa-i intrebati pe dansii. Noi am creat absolut toate premizele”, a spus ministrul.

Bodog a promis insa ca se va realiza in continuare transplant pulmonar in Austria, la AKH Viena si ca exista mari sanse ca astfel de interventii sa se poata face si la alte clinici, in Italia si Ungaria.

 

Ministrul a delarat ca in zilele in care s-a aflat la Budepesta, la cea de-a 67-a sesiune a Organizatiei Monidiale a Sanatatii, a avut intalniri cu directorul Biroului pentru Europa al OMS, Zsuzsanna Jakab, dar si cu omologii sai din mai multe tari europene. Profitand de ocazie, a discutat deja cu ministrii Sanatatii din Ungaria si Italia, de la care a primit promisiunea de principiu ca in centrele de din aceste tari, romanii vor putea beneficia de transplant pulmonar. „Am avut o intalnire cu ministrul maghiar in cursul zilei de luni si am discutat despre acest subiect. Pe canale diplomatice noi am deschis deja aceste discutii cu Centrul de Transplant din Budapesta. (…) In cursul intalnirii pe care am avut-o ieri, cu ministrul Sanatatii din Italia, am discutat aceeasi problema. Practic, ne dorim sa avem trei centre de transplant in care pacientii nostri sa poata fi trimisi. In momentul de fata avem premizele pentru cele doua care lipseau – Italia si Ungaria”, a declarat ministrul Bodog. Mai mult, ministrul a subliniat ca dr. Alexandru Rafila, care este si consilierul sau personal si care se afla la Budapesta la cea de-a 67-a sesiunie a Comitetului Regional al OMS, se va intalni cu specialistii maghiari, pentru a stabili un calendar si o metoda de colaborare.

Florian Bodog este convins ca in urma discutiilor purtate cu cei doi ministri exista premize serioase pentru incheierea unor intelegeri in acest sens, atat cu Italia cat si cu Ungaria.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*