Ministrul Bodog se spala pe maini in scandalul transplantului pancreatic de la ICUTR Cluj

20 aprilie 2017 | 1 comentariu |

Incercand sa paseze responsabilitatea erorii sale pe fosta guvernare, ministrul Sanatatii corecteaza informatiile referitoare la acest subiect, printr-un comunicat in care precizeaza ca Institutul din Cluj are acreditare, din 2013.

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

La noi, ca la nimeni. Aruncam mai intai cu piatra si apoi, daca vedem ca s-au involburat apele, incercam sa „dregem busuiocul”. Asa se dovedeste si scandalul transplantului de pancreas de la Institutul Clinic de Urologie si Transplant (ICUTR) din Cluj unde, dupa ce a spus ca efectueaza transplant de pancreas „nelegal”, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, revine si spune ca, de fapt, unitatea medicala avea acreditare pentru astfel de interventii.

Referitor la declaratiile aparute recent in spatiul public cu privire la efectuarea transplantului renal si de pancreas in cadrul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj Napoca, facem urmatoarele precizari:

Situatia transplantului de pancreas de la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Napoca a fost identificata intr-o actiune de control a Corpului de Control al ministrului Sanatatii efectuata in perioada 19 – 23 septembrie 2016. Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Napoca a fost acreditat in vederea activitatii de prelevare si transplant pancreatic pentru o perioada de 5 ani prin Ordinul ministrului Sanatatii nr. 1384 din data de 15 noiembrie 2013”, se mentioneaza in comunicatul remis redactiei SanatateaBuzoiana.ro de catre Ministerul Sanatatii, dupa ce, in toata presa, a aparut raspunsul ministrului Sanatatii la o interpelare a deputatului USR Emanuel Ungureanu. In martie, deputatul USR i-a cerut ministrului Florian Bodog sa trimita Corpul de Control la ICUTR Cluj, pentru a verifica daca nu cumva, unitatea medicala a fost „capusata” de clinica privata administrata de fiul profesorului Mihai Lucan, intrucat institutul se confrunta cu datorii de aproape o jumatate de milion de euro.

 

pancreas-transplantMinistrtul Sanatatii recunoaste ca nu a dispus un control, dar pe baza unui raport al Corpului de Control al fostului ministru Vlad Voiculescu, citit, probabil, pe diagonala, intrucat acesta preciza doar ca nu era respectata lista de asteptare, actualul ministru a raspuns ca intr-adevar institutul clujean a inregistrat datorii mai vechi de 90 de zile, dar si ca transplantul pancreatic s-ar fi facut aici „nelegal”, intrucat nu unitatea medicala nu ar detine acreditare pentru aceste interventii.

Se pare ca reactiile profesionistilor si mai ales ale asociatiilor de pacienti l-au determinat pe ministrul Bodog sa analizeze cu mai multa atentie situatia, astfel ca, printr-un comunicat de presa a facut corectia necesara.

Mai mult, in documentul amintit se precizeaza ca potrivit „datelor furnizate de conducerea institutului, dupa acreditare, in perioada 2014 – 2016 a fost realizat un numar de 14 interventii chirurgicale care au inclus transplantul de pancreas dupa cum urmeaza:

-In anul 2014 au fost efectuate 10 transplanturi combinate de rinichi si pancreas si 2 transplanturi solitare de pancreas.

-In anii 2015 si 2016 a fost efectuat cate 1 transplant combinat de rinichi si pancreas”.

Se pare insa ca scandalul creat a avut insa unul dintre efectele scontate pentru ca, intre timp, procurorii DIICOT Cluj au descins la Clinica Lukmed, controlata de familia Lucan, pentru verificari. Raane de vazut daca si in acest caz este vorba doar despre o „fumigena” sau daca exista, intr-adevar, o suspiciune intemeiata…

 Comentarii (1)

  1. Ioan spune:

    Daca mai marii tarii se scalda in declaratii controversate de la o zi la alta, noi pacientii care suntem supusi suferinzi ai faptelor medicale si nu numai savarsite de institute, ce sa facem?

Adaugati un comentariu


 

*