Ministrul Cepoi si APMGR, din nou la cutite

2 august 2012 | 0 comentarii |

Scoaterea din lista de compensate a medicamentelor cu preturi mai mici de 10 lei a tulburat din nou apele dintre Ministerul Sanatatii si producatorii de medicamente. APMGR sustine ca in felul acesta se ingradeste dreptul la tratamente al multor bolnavi si nici macar economie la CNAS nu se realizeaza, ministrul Cepoi sustine ca pacientii nu vor fi in pericol.

 

Nu s-a stins inca scandalul taxei clawback, si iata, chiar cand delegatia FMI se afla in Romania si una dintre principalele preocupari ale acesteia este reprezentata de noua Lege a Sanatatii, intre ministrul Cepoi si producatorii de medicamente a izbucnit un nou scandal.

Ministrul Vasile Cepoi a declarat, in cadrul campaniei de promovare a noului act normativ, ca medicamentele care au un pret mai mic de 10 lei nu vor mai fi compensate, chiar daca acestea sunt indispensabile in tratamentele unor afectiuni minore si usor tratabile. Nu este nicio noutate, aceasta prevedere a noii legi a fost deja intens mediatizata pe parcursul lunii trecute, chiar si de Sanatatea Buzoiana, care a aratat ca aprobarea legii va „bate in cuie” aceasta decizie.

Ministrul Sanatatii sustine ca oamenii isi pot permite sa cumpere acele produse ieftine scoase de pe listele de compensare, sau pot incheia asigurari de sanatate facultative in acest sens, prin noua lege a sanatatii acoperindu-se insa o asigurare de baza care cuprinde riscurile majore al caror tratamente sunt costisitoare si chiar imposibil de suportat de catre asigurat.

 

Producatorii au sarit ca arsi

 

Declaratia ministrului Cepoi a fost imediat taxata de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

 „O posibila excludere a medicamentelor cu preturi sub 10 lei din lista de medicamente compensate ar insemna <suprataxarea> indirecta a pacientilor, o incalcare a programului de guvernare asumat si, pe termen mediu, cresterea cheltuielilor bugetare”, se explica intr-un comunicat de presa al APMGR.

,, In loc sa punem ordine in acele medicamente care consuma 90% din resurse, ne ocupam de delistarea medicamentelor ieftine. Efectul imediat va fi pe de o parte reducerea accesului la tratament pentru pacientii cu venituri reduse, iar pe de alta parte majorarea pe termen mediu a cheltuielilor bugetare. Mai exact, pacientii vor suporta costuri mai ridicate prin sistemul de coplata, iar statul va fi nevoit sa deconteze medicamente mai scumpe”, sustine directorul executiv al APMGR, Laurentiu Mihai, in acelasi comunicat.

 Producatorii de medicamente considera ca se va ajunge in situatia in care  medicii vor prescrie echivalente terapeutice mai scumpe, pentru a fi compensate. Potrivit comunicatului transmis de APMGR, in realitate impactul bugetar al medicamentelor compensate cu preturi sub 10 lei este redus, acestea reprezentand doar 11,4% din valoarea sumelor platite de catre stat pentru medicamente in primul semestru din 2012, potrivit datelor furnizate de compania de cercetari si analize de piata Cegedim.

 

Contrareactia ministrului Cepoi

 

Ministerul Sanatatii a recationat, la randul sau, imediat, incercand sa gaseasca justificari.

„Comunicatul APMGR dezinformeaza opinia publica, lucru care poate genera panica in randul populatiei.Temerea cu privire la faptul ca persoanele vulnerabile sau persoanele cu venituri reduse nu vor mai avea acces la medicamentele ieftine dar cu risc medical crescut este nejustificata, deoarece proiectul de lege prevede ca aceasta categorie de persoane sa primeasca, pe langa pachetul de servicii de baza, care cuprinde servicii cu costuri mari si un pachet social de servicii de sanatate din care fac parte si medicamentele mentionate in comunicatul APMGR”, spune ministrul Vasile Cepoi, tot intr-un comunicat remis presei.

Potrivit APMGR, printre cei care fac parte din marea masa de bolnavi afectati de aceasta prevedere s-ar numara persoanele cu afectiuni cardiovasculare, in contextul in care Romania ocupa unul dintre primele locuri la nivelul UE – doi din trei romani mor din aceasta cauza, la fiecare 30 de minute un roman sufera un infarct de miocard acut, iar unul din zece nu supravietuieste. Potrivit statisticilor, 7 milioane de romani sufera de boli cardiovasculare.

Mai mult, APMGR considera ca proiectul legislativ privind reforma in sistemul sanitar nu va aduce o schimbare majora, ca nu contine mijloace sau parghii de asigurare a competitiei, nici pentru a controla risipa si frauda.

 

Cu pixul pe hartie

 

APMGR arata,  „negru pe alb”, ca lista medicamentelor al caror pret este mai mic de 10 lei in Romania acopera o larga plaja de categorii terapeutice:

• peste jumatate (58,5%) din antibioticele cu prescriptie medicala utilizate  au preturi sub 10 lei, dar acestea reprezinta doar 11,6% din efortul de decontare al statului roman pentru aceasta categorie de medicamente.

• 43,5% dintre medicamentele cu prescriptie medicala utilizate pentru afectiuni cardiovasculare au un pret sub 10 lei si reprezinta doar 13,7% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni.

• 51,4% din medicamentele cu prescriptie medicala utilizate pentru afectiuni ale sistemului digestiv au preturi sub 10 lei si reprezinta doar 12,5% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni.

• 70% din medicamentele cu prescriptie medicala utilizate pentru afectiuni ale sistemului nervos au preturi sub 10 lei si reprezinta doar 13,9% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni.

• 80% din medicamentele cu prescriptie medicala utilizate pentru afectiuni antireumatice au preturi sub 10 lei si reprezinta doar 25,1% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni.

Se pare, asadar, ca in acest razboi, principalii perdanti sunt bolnavii, cei de pe urma carora se colecteaza taxele la sanatate.


Categorii: Analiza

Adaugati un comentariu


 

*