Ministrul Costache, criticat pentru poziția ezitantă față de Legea vaccinării

23 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Fondatorii coaliției România Sănătoasă se declară dezamăgiți de afirmațiile făcute zilele trecute de ministrul sănătății, referitoare la acest subiect.

 

Victor Costache

Săptămâna trecută, ministrul Victor Costache declara în cadrul unei emisiuni televizate că susține o lege a vaccinării, menționând însă că mai trebuie să fie organizate dezbateri referitoare la implementarea acesteia. „La sfârșitul lui februarie, începutul lui martie, avem o dezbatere publică pe vaccinare. Este foarte important să arătăm că vaccinarea este un curent pozitiv. Sunt pentru o lege a vaccinării și trebuie să vedem cum o implementăm, ce înseamnă obligatoriu. Lucrăm cu colegii din comisia de sănătate. Nu pot să îmi asum ceva înainte de pronunțare. Ar însemna să arăt o lipsă de respect față de colegii din comisia de sănătate”, a declarat acesta, adăugând că în Uniunea Europeană exista 17 țări în care vaccinarea este obligatorie și „probabil se va ajunge la acest lucru și în România”. Totodată, ministrul s-a declarat un adept al campaniilor de comunicare cu privire la beneficiile vaccinării decât al unei legi care să îi oblige pe părinți să își vaccineze copiii, iar poziția sa i-a nemulțumit pe fondatorii coaliției România Sănătoasă, organizație care se ocupă de mai bine de 6 ani cu informarea privind vaccinarea. Coaliția a înființat de la zero cel mai mare grup din lume pe subiectul vaccinării, cu sprijinul experților locali și voluntarilor experți și activiști care își dedică timp zi de zi pentru a răspunde întrebărilor părinților. Grupul „Vaccinuri și Vaccinare” are peste 86.000 de membri, iar scopul declarat de inițiatori este acela de a acoperi să „informarea și comunicarea pe care Ministerul Sănătății a uitat să o facă pe subiectul vaccinării”.

 

Ana Maita

Ana Măiță, președintele Asociației Mame pentru Mame si Ovidiu Covaciu, președintele societății Raționaliste Române, fondatori ai coaliției Romania Sănătoasă, i-au adresat ministrului o scrisoare deschisă în care în taxează pentru atitudinea ezitantă față de subiectul legat de Legea vaccinării. „Am luat act cu uimire și dezamăgire de pozițiile dumneavoastră ezitante privind Legea Vaccinării. Stimate domnule ministru, ați declarat că prin campanii bune de vaccinare vom rezolva faptul ca aproape 30% din copii de un an nu sunt vaccinați cu toate dozele de vaccin la timp? Am dori să vă întrebăm în cât timp credeți că se va întâmpla asta. În timpul mandatului dumneavoastră? Din experiența noastră, domnule ministru, comunicarea nu va fi nicicum de ajuns. Comunicarea funcționează atunci când problema este simplă: părintele trebuie informat că vaccinarea este bună și necesară. Problemele vaccinării în România sunt mai complexe decât atât și sunt așa de ani de zile”, se arată în scrisoarea deschisă adresată lui Victor Costache.

 

Ovidiu Covaciu

În continuare, sunt prezentate principalele probleme identificate de reprezentanții coaliției România Sănătoasă, probleme ce impun un set mult mai complex de măsuri. Se indică faptul că repetatele sincope de furnizare a vaccinurilor au cauzat neîncredere şi că, în ciuda recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România încă nu are un grup tehnic de coordonare a activităţilor de vaccinare, care să ghideze şi să recomande strategia naţională în domeniu, iar „fără Legea vaccinării, acest grup nici nu va exista”. Semnatarii mai arată că procesul prin care vaccinurile sunt distribuite la medicii de familie este departe de un sistem modern de livrare cu lanț de frig continuu asigurat, amintindu-i ministrului de cozile pe care medicii de familie le fac la fiecare început de lună pentru a prelua vaccinurile, pe care le transportă la cabinete în lăzi frigorifice.

În ciuda existenței unui sistem de centralizare a datelor despre vaccinare, de fapt nu știm date reale privind acoperirea vaccinală în România. În mediul urban mulți părinți vaccinează prin sistemul privat care nu raportează date către stat. Copiii nevaccinați au acces nerestricționat în comunități, în grădinițe și școli, fără vreo limitare legală sau consecință. Aceștia își pun în pericol colegii vulnerabili precum și întreg personalul școlar – cadre didactice, personal auxiliar etc, părinții sau bunicii colegilor cu care interacționează la școală și care pot fi vulnerabili din pricina vârstei sau în curs de tratament oncologic” se mai arată în document.

Semnatarii menționează că este crucial ca „obligativitatea” să se refere în Legea vaccinării la măsurile efective de administrare a vaccinurilor, nu la alte măsuri care ar permite, în cele din urmă, nerespectarea dreptului la sănătate și la viață al copiilor în numele prioritizării nelegitime a autorității tutelare a unor părinți aflați într-o gravă eroare de judecată.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*