Ministrul Rafila spune că nu va semna noul Contract-cadru fără servicii de kinetoterapie în pachetul de bază

20 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că intenționează să elimine serviciile conexe de kinetoterapie din pachetul de servicii de bază pentru asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice, măsură susținută și de SRRM.

 

Alxandru Rafila

Ministerul Sănătăţii nu va semna viitorul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale dacă acesta aduce o restrângere a accesului la servicii de sănătate, a declarat, marţi, ministrul Alexandru Rafila.

În contextul în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat o dezbatere publică cu privire la „menținerea sau excluderea serviciilor conexe de kinetoterapie din Proiectul pentru Normele Contractului-cadru 2023”, ministrul Sănătății s-a declarat împotriva acestei măsuri.

Am avut o discuţie cu conducerea CNAS. (…) Am auzit explicaţii de la Casa Naţională, sunt colegii noştri. Vreau să fie foarte clar pentru toată lumea că Ministerul Sănătăţii nu sprijină astfel de soluţii de îngustare a accesului la servicii de sănătate”, a declarat, marți, ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

 

Ministrul Alexandru Rafila și-a afirmat această poziție după ce a anunțat căa fost aprobată în Guvern o hotărâre privind prelungirea valabilităţii actualului contract-cadru până la data de 31 martie şi introducerea pachetului de servicii pentru persoanele neasigurate”, începând cu 1 ianuarie 2023, dar și introducerea altor prevederi privind asigurarea unor „servicii medicale necesare populației la timp, în mod echitabil și eficient”.

Subliniind că „Ministerul Sănătăţii nu este numai un avizator, este şi un semnatar al acestui contract-cadru”, ministrul Sănătății a precizat cănu va semna acest contact-cadru „dacă el aduce o restrângere a accesului la servicii de sănătate, mai ales serviciile furnizate de fizioterapeuţi care sunt servicii de recuperare, de reinserţie mai rapidă a oamenilor în viaţa normală”.

 

Dr Stefan Busnatu

CNAS a publicat proiectul noului contract-cadru care urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie 2023, pe care l-a fost discutat luni, într-o dezbatere publică, cu părțile interesate. Cele mai intense discuții au fost legate de propunerea ca serviciile de kinetoterapie să nu mai fie decontate ca serviciu conex, prin scrisoare medicală de la medicii din anumite specialități.

Prezent de dezbatere, medicul cardiolog Ștefan Busnatu, prodecan al Facultății de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila”, a susținut eliminarea acestei propuneri. „Având în vedere ghidurile europene de prevenție cardiovasculară care reglementează modul de desfășurare și de organizare a programelor de recuperare cardiovasculară, considerăm oportună menținerea serviciilor conexe furnizate de fizioterapeut și psihologi la specialitatea clinică cardiologie pentru a putea dezvolta aceste programe în România, pentru că acestea lipsesc cu desăvârșire în contextul în care boala cardiovasculară generează cea mai mare povară economică și socială”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

 

Și Colegiul Fizioterapeuților din România a admis necesitatea menținerii celor două modalități de efectuare a programelor de fizioterapie și kinetoterapie pentru specialitatea cardiologie, argumentând că, în această specialitate, programele de recuperare trebuie întocmite și de către medicul cardiolog și nu necesitp aprobarea medicului specialist în medicină fizică și reabilitare.

Dacă vrem cu adevărat să facem niște ajustări în bine pentru pacienți, discuția nu trebuie purtată pe excluderea acestor servicii, ci pe o reconfigurare coerentă a acestora, astfel încât pacienții să aibă în primul rând acces la servicii despre care nici nu au auzit până acum (per se recuperarea cardiacă) și, în același timp, să poată beneficia de cele mai bune servicii medicale, conform ghidurilor profesionale în vigoare”, a mai scris dr. Bușnatu.

Anterior, Societatea Română de Reabilitare Medicală (SRRM) și-a exprimat opinia favorabilă eliminării acestor servicii din pachetul de servicii de bază pentru asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice.

 


Adaugati un comentariu


 

*