Ministrul Rafila susține că nu există criză de paracetamol și ibuprofen

10 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a declarat, în urma întâlnirii cu producătorii și distribuitorii de medicamente, că spre deosebire de alte state, în România sunt disponible  variante de paracetamol și ibuprofen, atât pentru adulți cât și pentru copii, „datorită fabricilor de medicamente care produc aceste subtanțe în țară”.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a întâlnit marți cu distribuitorii de medicamente, pentru a discuta despre lipsa anumitor medicamente pentru tratarea afecțiunilor de sezon, care lipsesc din farmacii în contextul alertei epidemiologice de viroze respiratorii și gripă.

Concluzia este că nu este o criză de paracetamol şi ibuprofen. În momentul de faţă, faţă de alte state, în România nu avem aceste probleme datorită fabricilor de medicamente care produc aici, în ţara noastră, aceste substanţe”, a declarat marți, ministrul Rafila, care după întâlnirea cu distribuitorii de medicamente a susținut că „există atât variantele pentru adulţi, cât şi variantele pentru uz pediatric” de paracetamol și ibuprofen.

 

Alexandru Rafila

În conferința de presă care a urmat întâlnirii cu distribuitorii de medicamente, ministrul Sănătății a mai precizat că, după-amiază, va avea o nouă întâlnire cu producătorii de medicamente, pentru a se stabili „o procedură în care toate farmaciile să fie aprovizionate cu orice formă disponibilă de ibuprofen sau de paracetamol, indiferent de denumirea comercială. Chiar dacă denumirea comercială, de multe ori, este atractivă şi oamenii cunosc mai bine una dintre aceste denumiri, important este ca populaţia să aibă disponibilitate la medicamente care conţin în mod similar substanţa activă, în acelaşi dozaj sau pe aceeaşi cale de administrare şi cu siguranţă, împreună cu dânşii, vom găsi cele mai bune soluţii, încât să nu discutăm despre discontinuitatea acestor produse pe piaţă”. 

 

Referitor la prețul  medicamentelor, Rafila a spus că discuțiile despre acest subiect au început, cu producătorii, încă de luni, urmând ca Guvernul să propună în perioada următoare mai multe măsuri care să vină în sprijinul menținerii medicamentelor generice pe piață.

Astăzi nu am vorbit despre preţul medicamentelor. Am început să discutăm ieri despre această problemă şi sunt lucruri de bun simţ, pentru că sunt şi producătorii de medicamente şi, spuneam mai devreme, numeroasele fabrici de medicamente din România la care costurile de producţie au crescut odată cu creşterea preţurilor la utilităţi şi la materiile prime. Sunt mai multe lucruri pe care le vom propune în perioada următoare şi, cu siguranţă, unele dintre ele vor fi sprijinite şi la nivelul Guvernului, pentru că, în mod evident, adaptarea la rata inflaţiei, care a fost aplicată pe categorii de bunuri şi servicii, de ea trebuie să beneficieze şi producătorii de medicamente generice din România şi o să vedem alte măsuri legate de politica de preţ”, a mai spus Alexandru Rafila.

 

Razvan Prisada -Presedinte ANMDMR

La rândul său, președintele ANDMR, farm. dr. Răzvan Prisada, a precizat că deși au existat sincope în aprovizionarea farmaciilor cu anumite medicamente antigripale în ultimele săptămâni, se urmărește ca lipsa din farmacii să fie evitată, mai ales pe parcursu acestei luni, când este așteptat vârful incidenței afecțiunilor resporatorii. „Cu siguranță, nu există toate denumirile comerciale pe care în mod normal le-am găsi pe rafturi, în farmacii, dar există produse care conțin paracetamol, respectiv ibuprofen, dacă vorbim despre aceste două exemple care au fost cele mai căutate, și e normal să fie așa, având în vedere creșterea numărului de viroze și pneumonii, ca și a numărului de gripe. S-a observat și o creștere a consumului de antibiotice pediatrice cu 50-60% față de perioada similară a anului trecut, ceea ce a creat o anumită sincopă în cursul lunii decembrie. Zilele acestea vem întâlniri cu toți producătorii români de ibuprofen și de paracetamol, fie în forme pediatrice, fie forme orale pentru adulți, și cu producătorii de antibiotice, pentru a vedea exact capacitățile lor de producție și pentru a fi siguri că în perioada următoare o să avem medicamente pentru toată luna, pe rafturile farmaciilor, nu numai în producție”, a spus președintele ANDMR

 

În ceea ce privește politica de prețuri, ministrul Rafila a menţionat că există deja un grup de lucru care se ocupă de acest lucru și că s-au făcut unele progrese privind eliminarea a „ceea ce numim dublă referenţiere sau să nu luăm în considerare referenţierea la molecule care nu există pe piaţa din România şi să găsim preţul cel mai bun, dacă se poate, nu pentru producători, ci preţul cel mai bun pentru populaţia din România, la care pot găsi medicamentele şi nu mai dispar medicamentele de pe piaţă, cum s-a întâmplat în ultimii mai mulţi ani”.

Referitor la criticile Asociației Producătorilor Europeni de Medicamente, ministrul Sănătății a spus că a văzut multe comentarii, dar nu vrea să intru în niciun fel de polemică, subliniind că dacă una dintre motivaţii este că una dintre molecule nu se exportă „înseamnă că nimeni nu este afectat, aşa că mi se par nişte comentarii care ar putea să fie mai bine formulate”, a adăugat Alexandru Rafila.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*