Ministrul Sănătății a anunțat primele reforme în domeniul Rezidențiatului

16 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Acestea vizează în special uniformizarea bibliografiei și debirocratizarea procedurilor existente la acest moment.

 

La finele săptămânii trecute, ministrul Victor Costache a participat la Zilele UMF Iași, manifestare care a fost dedicată împlinirii a 140 de ani de la înființarea aceste unități de învățământ superior medical. Printre absolvenții UMF Iași se numără și actualul ministrul, care a precizat că, în urma unor vizite făcute în spitalele ieșene cu această ocazie, însoțit de șeful Corpului de Control al ministerului, a constatat că unele saloane au rămas neschimbate din timpul studenției sale. „Sunt puncte bune şi mai puţin bune. La Spitalul de Pneumoftiziologie au primit şi sunt în curs să primească aparatură de generaţie nouă. În schimb, lasă mult de dorit condiţiile în care sunt primiţi pacienţii, în care stau în saloane. Am revăzut cu emoţie saloane care nu s-au mai schimbat din timpul studenţiei mele şi de când am trecut pe acolo ca tânăr rezident. Mi-aş dori să fiu atât de tânăr încât perioada asta să fi fost scurtă. Din păcate, este un interval mare de timp în care nu s-a schimbat nimic acolo. Vom găsi rapid soluţii”, a declarat acesta.

Același critici le-a adus și Institutului de Psihiatrie Socola, dând asigurări totodată că la jumătatea anului viitor se vor finaliza lucrările de renovare a etajelor pe care funcționează Institutul de Boli Cardiovasculare, care au fost grav afectate în urma unui incendiu produs în primăvara anului trecut. La acest moment unitatea medicală funcționează doar la jumătate din capacitate, din cauza pagubelor importante produse de flăcări.

 

Cu aceeași ocazie, ministrul a dat noi asigurări că toți absolvenții care au fost admiși în urma examenului de Rezidențiat din 8 decembrie vor primi locuri și posturi, infirmând astfel unele zvonuri alarmiste. Rămânând la acest subiect, Victor Costache a mai precizat că se impune o debirocratizare a parcursului Rezidențiatului, pentru că mulți absolvenți preferă să își efectueze stagiul de pregătire profesională în străinătate, după care evită să se mai întoarcă în țară. Ministrul a dat propriul exemplu precizând că dorește implementarea modelelor din țări precum Franța, care are cel mai bun sistem de rezidențiat din Europa.

M-am întors în România în 2013, în condiţiile în care absolvisem Facultatea de Medicină în ’99 în Iaşi. Din 2001 am lucrat în Franţa, unde am făcut încă o dată rezidenţiatul. Am făcut rezidenţiatul în instituţii prestigioase din Toulouse şi Grenoble, în mod oficial ca şi rezident al statului francez, apoi ca medic specialist şi ulterior primar. Întorcându-mă în ţară cu diplomă de medic specialist, medic primar, membru al Colegiului Francez în specialitatea mea, a urmat o bătălie birocratică de aproximativ de şase luni pentru a reuşi să-mi echivalez nişte diplome europene. Sper să vedem pe viitor că pe diploma de specialist care se dă la sfârşitul perioadei de rezidenţiat apare şi numele universităţii în care a absolvit rezidentul, după cum apare pe diploma mea. Vă mărturisesc că în 12 ani cât, am lucrat în Franţa, şi în anul în care am lucrat în Canada, nu am văzut niciodată sediul Ministerului Sănătăţii. Vă spun acest lucru pentru că îmi doresc ca şi la noi, această birocraţie care îndepărtează tinerii noştri atât de capabili de sistemul sanitar românesc să dispară”, a declarat Victor Costache.

 

O altă problemă pe care urmează să o discute cu rectorii universităților de Medicină și Farmacie din țară se referă la bibliografia pentru rezidențiat, care, în opinia sa, trebuie să fie una uniformă și actualizată. Propunerea sa este aceea de a se folosi cele mai cunoscute manuale internaționale, traduse în limba română. Ministrul a dat din nou exemplul propriu, precizând că a învățat de pe patru seturi de cărți și materii în timpul facultății, licenței și a rezidențiatului.

Sunt şi cadru didactic şi am iniţiat un dialog cu rectorii. Propunerea noastră este ca în perioada care va urma, nu pot să vă spun dacă va fi de la anul, dar cu siguranţă va fi implementată această materie, să folosim atât în facultăţile şi universităţile de medicină, cât şi pentru examenul de rezidenţiat, o materie unică. Propunerea noastră este să folosim marile cărţi internaţionale, care sunt traduse, iar ediţiile sunt actualizate în română, de exemplu să folosim manualul de medicină Harrison, manualul Bramwell și tratatul de medicină Schwartz, pentru chirurgie. De asemenea, mai există şi cărţile care sunt publicate de profesorii noştri, care pot fi surse bibliografice suplimentare. Unele pot merge mai în detaliu decât Harrison sau Schwartz pe un anumit domeniu. Este important să avem la nivelul ţării o materie uniformă, predictibilă, pe care studenţii să o ştie de pe băncile şcolii, s-o înveţe la examenul de licenţă, la rezidenţiat. Să nu schimbăm trei rânduri de cursuri. Asta a fost drama generaţiei noastre de medici, inclusiv a mea. Cred că am învăţat de pe patru seturi de cărţi şi materii în timpul facultăţii, licenţei, rezidenţiatului. Nu mai spun examenul de specialitate”, a mai declarat ministrul.


Adaugati un comentariu


 

*