Ministrul Sănătății condamnă dirijarea pacientului evaluat într-un spital public către sistemul privat, la același medic

6 februarie 2023 | 0 comentarii |

Alexandru Rafila, susține că un medic poate lucra simultan în sistemul public şi în cel privat, cu condiţia să nu existe o suprapunere între cele două programe şi să nu fie redirecţionat pacientul din spitalul public în care lucrează medicul, către unul privat „în care poate lucrează el sau o cunoştinţă de-a lui”.

 

Ministrul Alexandru Rafila, susține că spitalele publice constituie baza sistemului de sănătate, iar acest lucru se întâmplă şi în ţări precum Israel sau Franţa, subliniind că oricine ar fi ministrul Sănătăţii ar fi „inconştient” dacă ar direcţiona fondurile publice spre reţelele de sănătate private, explicând că, în situaţii de criză, spitalele private se pot închide, dar acest lucru nu este valabil și pentru cele publice. „Eu nu pot să fiu inconştient, nu eu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, oricine ar fi el, încât să redirecţioneze resursele dinspre sectorul public spre sectorul privat, a afirmat Rafila, invitat de Costi Mocanu la „Insider politic”, la Prima TV.

Pe de altă parte, ministrul susţine că nu poate contesta dreptul medicilor de la lucra atât în spitale de stat cât şi în cele private, dar crede că ar trebui ca asta să se întâmple în anumite condiţii, care ar putea fi asumate de către aceştia, inclusiv în scris. Comentând afirmaţia medicului Adrian Molnar, directorul medical al Institutului Inimii „Nicolae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, conform căruia medicii ar trebui să lucreze ori la stat, ori la privat, cu argumentul că atunci când se va rezolva această problemă, o mare parte din problemele sistemului sanitar românesc ar dispărea, ministrul Rafila a afirmat că nu are „în momentul de faţă, pârghiile legale să împiedic un medic să-şi exercite profesia în sistemul privat după încheierea programului de lucru în sistemul public”.

 

Alexandru Rafila

În același timp, ministrul Sănătății spune că trebuie respectate anumite condiţii, în primul rând, ca medicii să îşi respecte programul din spitalul public, iar acesta să nu se suprapună cu consultaţiile acordate în cabinete sau cu alte servicii medicale prestate într-un spital privat, iar o altă condiţie ar fi ca pacienţii să nu fie trimişi de la spitalul public către cel privat. „Dacă un pacient se prezintă de la început la spitalul privat, este alegerea lui, plăteşte o coplată destul de substanţială, e o chestiune pe care o acceptă. Dar eu nu pot să îngustez în niciun fel accesul pacienţilor la instituţiile publice. Şi vreau să vă mai spun un lucru, care e foarte important şi care cred că trebuie să reprezinte filosofia sistemului de sănătate din România. Am fost şi în Israel, este exact la fel, am fost şi în Franţa, este exact la fel. Spitalele publice sunt instituţiile de bază, pentru că în orice situaţie gravă, de criză, ele răspund nevoii de servicii de sănătate. Dacă un spital privat ia decizia într-o situaţie de criză să închidă, atunci dintr-o dată, dacă nu ai sistemul public, nu mai ai acces la servicii de sănătate şi din cauza asta există această abordare raţională, în care principalele resurse trebuie să meargă în sistemul public din asigurările de sănătate publice”, a arătat Rafila.

 

Ministrul consideră că sistemul de asigurări de sănătate private ar trebui să se coreleze cu serviciile acordate de spitalele private, însă acest sistem nu este suficient dezvoltat. Totodată, nu poate exista o suprapunere între cele două programe ale medicului, adică acesta să aibă program până la 3.00 la spitalul public și consultaţii la privat de la 12.00, iar „cel de-al doilea element, care de fapt confirmă ceea ce spuneam în luna septembrie, este că trebuie să fim foarte atenţi în ceea ce priveşte circuitul pacientului.Trebuie să fim foarte atenţi în ceea ce priveşte circuitul pacientului. Pacientul nu trebuie să fie examinat, evaluat într-un spital public cu resursele spitalului public şi ulterior îndrumat de acelaşi medic la spitalul privat. Eu nu pot să fiu inconştient, nu eu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, oricine ar fi el, încât să redirecţioneze resursele dinspre sectorul public spre sectorul privat. Asta nu are niciun fel de legătură cu îngrădirea medicului de a lucra şi într-o parte şi în alta, cu condiţia să existe un angajament – poate să fie şi scris acest angajament, în care el respectă programul de lucru şi că, nu a va direcţiona niciodată un pacient din spitalul de stat în spitalul privat. Nu cred că este chiar aşa de complicat de pus în practică”, a mai spus Rafila, care consideră că orice medic care lucrează într-o unitate medicală publică şi în unităţi sanitare private și-l poate asuma.

 

Pe de ală parte, Alexandru Rafila a catalogat ca „inacceptabile” şi „de netolerat primirea de bunuri materiale de către medici, asistenți și personal de îngrijire din spitale pentru acordarea de servicii medicale și consideră că este necesară o campanie de educare a populației și a personalului medical în ceea ce privește condiționarea actului medical. În schimb, referitor la iniţiativa unor pacienţi, care se simt „mai siguri” dacă oferă „atenţii”, ministrul consideră că aceștia pot oferi flori sau bomboane, subliniind însă că „nu este nevoie de această recunoştinţă”. În opinia ministrului, „cea mai mare recunoştinţă pentru medic este faptul că pacientul tău s-a făcut bine şi este mulţumit de serviciile medicale pe care le-a primit”.

La rândul său, președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a afirmat că, deși sunt discutabile cazurile în care medicilor li se oferă „atenții”, aceste situații ar putea fi rezolvate printr-o delimitare făcută de lege. „Se întâmplă și în țările cu sisteme medicale performante și acolo există această posibilitate a unui pacient să-și exprime recunoștința, dar acolo este un prag valoric, care nu trebuie depășit”, a spus Daniel Coriu, președintele CMR.

 


Adaugati un comentariu


 

*