Ministrul Voiculescu se tine de cuvant, nu lasa bolnavii fara medicamente

25 iulie 2016 | 0 comentarii |

El aproba, printr-un ordin, mentinerea pe piata a 123 de medicamente. ARPIM atragea atentia, la sfarsitul lunii trecute, asupra riscului disparitiei din farmacii si spitale a exact 123 de medicamente, daca se va aplica noua metodologie de calcul al preturilor.

 

medicamente-bani-stetpscopMinisterul Sanatatii (MS) a lansat in dezbatere publica un Ordin de ministru prin care se modifica si se completaza Anexa nr.1 la Ordinul 810/2015 privind aprobarea preturilor maximale ale medicamentelor utilizate/comercializate de catre furnizorii de servicii medicale sau medicamente aflati in relatie contractuala cu Ministerul Sanatatii, casele de asigurari de sanatate si/sau directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, cuprinse in Catalogul national al preturilor medicamentelor autorizate de punere pe piata in Romania si a preturilor de referinta generice ale acestora, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei din 30 iunie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin noul ordin se aproba introducerea a 122 de noi pozitii, diminuarea preturilor pentru 10 produse, reaprobarea pretului pentru un produs care si-a schimbat denumirea, iar preturile raman valabile pana la 1 noiembrie 2016, pana cand ministrul Voiculescu a promis ca va fi amanata aplicarea noii metodologii de calcul al preturilor si, eventual, identificarea unei noi metodologii de calcul al preturilor medicamentelor.

 

studiu piata medicamenteEmiterea ordinului impiedica astfel disparitia de pe piata a unor produse pentru care expira termenul de valabilitate a autorizatiilor de punere pe piata sau la care expira autorizatiile pentru furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale, ori la care s-a facut adaugarea unor marcaje, precum si ca urmare a solicitarii detinatorilor de Autorizatii de Punere pe Piata de a mentine in circuitul terapeutic trei produse, pana la epuizarea stocurilor.

Ordinul a fost afisat pe site-un oficial al Ministerului Sanatatii la data de 21 iulie, in sectiunea „Transpatrenta decizionala”, unde se mentine pana la 31 august.

Observatiile si propunerile proiectului de act normativ pot fi transmise pe adresa de e-mail: propuneri@ms.ro, pana in cea de-a 10-a zi de la data afisarii pe site, mentioneaza MS.

La sfarsitul lunii iunie, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) aprecia ca decizia ministrului Vlad Voiculescu de amanare pana la 1 noiembrie a aplicarii metodologiei actuale de calcul al pretului la medicamente „este o masura in beneficiul pacientilor romani, chiar daca reprezinta doar o solutie temporara pentru problema disparitiei medicamentelor de pe piata”.

 

medicamente genericeDan Zaharescu, directorul executin al ARPIM si-a exprimat atunci increderea ca ministrul Sanatatii va tine cont de realitatile prezentate de producatorii si distribuitorii de medicamente, precum si de asociatiile de pacienti, asa incat sa poata identifica o noua metodologie de calcul care sa nu duca la disparitia de pe piata a unor medicamente si astfel sa limiteze accesul pacientilor la tratamentele de care au nevoie. El considera ca „actuala metodologie de calcul al preturilor la medicamente impune nu doar alinierea la pretul minim european, cat si referentierea pretului medicamentelor originale la pretul medicamentelor generice. Implementarea metodologiei in aceasta forma ar fi avut un impact major asupra accesului pacientilor la medicamente. Pretul medicamentelor ar fi coborat cu 35% sub minimul european fapt care ar fi avut drept consecinta limitarea şi mai mare a accesului pacientilor la tratamente prin posibila retragere de pe piata a 123 de medicamente inovatoare”.

Companiile membre ARPIM si-au manifestat disponibilitatea pentru un dialog deschis si o consultare reala in vederea construirii unui cadru legislativ de stabilire a pretului care sa imbunatateasca accesul populatiei la medicamente.

 

Vlad Voiculescu - ministrul Sanatatii

Vlad Voiculescu – ministrul Sanatatii

Desiugr, ar putea fi discutabila reactia ministrului la amenintarea companiilor farmaceutice ca ar putea retrage de pe piata 123 de produse in cazul in care nu se modifica modalitatea de calcul privind preturile medicamentelor generice, intrucat, potrivit zvonurilor de pe piata, Vlad Voiculescu ar fi primit sponsorizari generoase de la anumiti producatori, pe vremea cand era ONG-ist.

Pe de alta parte, pentru a putea organiza tabara pantru copiii bolnavi de cancer sau pentru a aduce medicamente arsilor de la Colectiv, ca si alte acte caritabile pe care actualul ministru le-a facut inainte de a face parte din Guvern, cine-si imagineaza ca ar fi picat din cer, inseamna ca ori e rauvoitor, ori nu stie ce zice. Important este daca Voiculescu, in actuala functie, mai are o legatura directa privind sponsorizarile, cu firmele respective… desi, fiind vorba despre un ONG care se ocupa de alinarea suferintelor copiilor bolnavi, e greu de imaginat ca s-ar putea atrage sponsorizari din alte domenii decat cele medicale.

 


Adaugati un comentariu


 

*