Minte fresh pana la adanci batraneti

8 august 2015 | 0 comentarii |

Frunzele proaspete de salata, fasolea, cerealele integrale si fructele de padure incetinesc imbatranirea creierului si declinul cognitiv la persoanele de varsta a treia, arata un studiu recent al cercetatorilor americani.

 

batrani inteligentiStim bine ca cititul, alimentatia sanatoasa si miscare ne ajuta sa ne mentinem sanatosi pana la adanci batraneti. Ne-o spun medicii, psihologii si toti cercetatorii care au facut studii in acest sens, dar o simtim si noi „pe pielea noastra”, cum se spune. Cercetatorii americani vin sa intareasca aceste adevaruri fundamentale pentru viata noastra, printr-un studiu care arata ca procesul de imbatranire a creierului si declinul cognitiv pot fi semnificativ diminuate printr-o alimentatie bogata in frunze proaspete de salata, fasole, fructe de padure si cereale integrale.

Declinul cognitiv reprezinta o etapa normala a procesului de imbatranire, insa un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Rush din Chicago, pe o durata de aproape cinci ani, demonstreaza ca persoanele de varsta a treia care au tinut cu strictete dieta MIND erau cu 7,5 ani mai tinere din punct de vedere cognitiv in comparatie cu voluntarii care au respectat cel mai putin regulile acestei diete, potrivit Reuters.

Intr-un studiu anterior, aceiasi cercetatori americani au relevat faptul ca o astfel de dieta poate reduce riscul dezvoltarii maladiei Alzheimer.

 

varstnici fericitiDieta MIND (Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay) este un hibrid intre dieta mediteraneana, bogata in ulei de masline si legume, si dieta DASH, conceputa pentru a limita efectele hipertensiunii.

Ea consta in 15 componente dietetice si recomanda persoanelor care o urmeaza sa manance in fiecare zi cel putin trei portii de cereale integrale, o salata si o alta leguma si sa bea zilnic un pahar cu vin.

Fasolea si carnea de pasare ar trebui mancate cel putin de doua ori pe saptamana, iar carnea de peste o data pe saptamana, iar singurele fructe incluse in aceasta dieta sunt cele de padure.

Adeptii dietei limiteaza insa, drastic, consumul de carne rosie, unt, margarina, branza, paste, dulciuri si preparate prajite sau de la fast-food.

Cercetatorii americani au testat capacitatea cognitiva a 960 de persoane cu varsta medie de 81,4 ani din 40 de camine pentru batrani din Chicago, intr-o perioada de 4,7 ani. Ei au descoperit un declin cerebral mult mai lent in cazul persoanelor care au aderat cel mai mult la regulile impuse de dieta MIND.

 


Adaugati un comentariu


 

*