Mitul batonului de cereale, distrus de un studiu britanic

21 august 2012 | 1 comentariu |

BBC a publicat un studiu care distruge mitul batonului de cereale sanatos, demonstrand ca mai mult de jumatate dintre aceste produse contin peste 30% zahar si multe dintre ele au un continut ridicat de grasimi

 

Batonul cu cereale, atat de des invocat in reclame ca ar fi un produs alimentar sanatos, recomandat chiar in curele de slabire, pare sa fie doar un mit. Cercetatorii britanici au distrus acest mit, aratand ca dimpotriva, aceasta nu este deloc o gustare sanatoasa. Concluzia , la care s-a ajuns in urma unui studiu realizat de grupul de consum Which? a fost publicat de BBC si a facut inconjurul lumii.

Studiul arata in urma analizarii continutului a 30 de batoane de cereale diferite a rezultat ca doar unul dintre acestea nu avea un continut ridicat de zahar si chiar ca mai mult de jumatate dintre batoanele verificate contineau peste 30% zahar.

Batonul Nutri-Grain Elevenses, spre exemplu, continea aproape patru lingurite de zahar – mai mult decat o doza mica de Coca Cola, peste 20% din limita recomandata zilnic.

Alte batoane analizate de Which? aveau un continut ridicat de grasimi, in acest sens fiind dat exemplul batonului Tracker Roasted Nut la care s-a depistat un continut de aproape o treime grasime. Cinci din sapte batoane de cereale destinate copiilor aveau un continut ridicat de grasimi saturate.

Which? a analizat continutul nutritiv al batoanelor folosind informatiile oferite de producator, dar si un sistem de culori (tip semafor) pentru a semnaliza daca nivelul de grasimi, sare sau zahar intrece limita recomandata. Nakd Apple Pie este, potrivit studiului, singurul baton care nu contine indulcitori adaugati.

Which? a facut apel la producatori sa reduca continutul de zahar si grasimi din produsele lor, in special pentru alimentele destinate copiilor. A cerut de asemenea aplicarea unor controale mai stricte la promovarea produselor, atragand atentia ca „oamenii aleg adesea batoane de cereale in loc de ciocolata sau biscuiti pentru ca le considera mai sanatoase, dar studiul nostru arata ca acest lucru poate fi un mit’, a afirmat directorul Which?, Richard Lloyd.


Categorii: Lifestyle

Comentarii (1)

  1. maryaa spune:

    Pentru a evita efectele negative ale folosirii zaharului sau a indulcitorilor artificiali se pot utiliza indulcitori naturali. Mierea este o varianta sanatoasa dar are continut caloric mare si nu poate fi utilizata la temperaturi inalte. Printre variantele sanatoase si 100 % naturale se numara si xylitolul(XyloSweet). Acesta este produs prin fermentatie, are continut caloric mic, gust ca al zaharului si aceeasi proprietate de indulcire, este antibacterian, se poate folosi la temperaturi inalte fara a-si modifica proprietatile.In plus are si indice glicemic mic (7) deci se poate utiliza si de catre persoanele cu probleme de aceasta natura.

Adaugati un comentariu


 

*