Moasele Independente solicita autoritatilor sa le reconsidere profesia

7 mai 2014 | 0 comentarii |

Este sugerat ca exemplu modelul olandez, considerat cel mai bine structurat din Europa si centrat pe ingrijirea mama-copil.

 

asistente maternitate 2013In intreaga lume, data de 5 mai marcheaza Ziua Internationala a Moaselor, astfel ca in aceasta saptamana, moasele din romania organizeaza actiuni care marcheaza evenimentul si importanta acestei profesii. Este totodata un prilej pentru reprezentantele din Romania ale acestei profesii sa ceara autoritatilor sa reconsidere statutul de moasa, astfel incat sa se asigure cresterea prezentei si importantei moaselor in sistemul sanitar.

Intr-un comunicat remis redactiei Sanatateabuzoiana.ro, Asociatia Moaselor Independente sustine ca acest demers este sustenabil financiar si reprezinta o solutie eficienta pentru imbunatatirea sanatatii mamelor si copiilor lor, in special in zonele rurale. Organizatia solicita, astfel,  Ministerului Sanatatii si Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania reconsiderarea si dezvoltarea profesiei de moasa, cu un statut juridic, norme, standarde si posibilitati de activare conforme cu cele europene, oferind in acest sens exemplul Olandei. Modelul olandez este, conform comunicatului asociatiei, unul „centrat pe ingrijirea mama-copil, sustinut de guvern si care se evidentiaza si printr-o colaborare ideala intre toti practicienii angajati in slujba sanatatii materno-infantile şi neonatale”.

 

dr. neacsu , roxana 393Necesitatea reconsiderarii acestei profesii este impusa si de datele statistice care claseaza Romania pe primele locuri in Europa in ceea ce priveste rata mortalitatii infantile, rata mortalitatii neonatale si rata varstei fragede (sub 20 de ani) a mamelor la nastere. De asemenea, Romania se claseaza pe locul 2 in Europa in ceea ce priveste rata mortalitatii materne si pe locul 3 in topul practicarii cezarienei ca modalitate de nastere, 36,9 la suta din totalul de nasteri fiind realizate prin aceata procedura.

Doua sunt elementele pe care organizatia profesionala le considera esentiale pentru ameliorarea sanatatii materno-infantile, mai exact, accesul egal la servicii de sanatate pentru gravide si implicit accesul fiecarei gravide la serviciile unei moase si reducerea ratei interventiilor la nastere.

 

dr. suteu cu un bebe adus de el pe lume (liliana Covrig)In ceea ce priveste primul dintre aceste elemente, reprezentantele acestei specialitati medicale sunt de parere ca reintegrarea moaselor in sistemul de monitorizare a sarcinilor ar oferi o solutie eficienta si simplu de implementat pentru reducerea procentului ingrijorator de femei nesupravegheate in timpul sarcinii.

Datorita pregatirii lor, prin integrarea in echipa de ingrijire materno-infantila de teren sau prin cabinete individuale, moasele pot monitoriza sarcina fiziologica in intregime si pot semnala la timp patologii care pot pune in pericol viata mamei si a copilului, redirectionand gravidele cu risc catre medicii obstetricieni sau de alte specialitati.

Referitor la celalalt asprect, Asociatia Moaselor Independente considera ca prezenta moasei in echipa de ingrijire materno-fetala si neonatala va schimba balanta in favoarea nasterilor naturale si a alaptarii la san, crescand astfel nivelul de sanatate al populatiei si scazand costurile inutile.

 

Dana Baciu, Zoica Radu - moase Maternitate

Dana Baciu si Zoica Radu

Despre acest subiect a vorbit si Dana Baciu, asistenta sef in cadrul Maternitatii Buzau si una din putinele moase licentiate din cadrul unitatii medicale respective. „Noi, cei care lucram in maternitatea buzoiana, spunem cu tristete ca in momentul de fata, la dispensarele medicale si in teritoriu nu mai exista moase, asa cum nu mai exista nici asistente medicale specializate in pediatrie, desi rolul acestora a fost intotdeauna unul extrem de important. fiecare gravida era luata in evidenta, consultata periodic, evaluata si consiliata, pregatita sa devina mama, iar dupa nastere, consilierea era continuata impreuna cu asistenta pediatra, care mergea la domiciliul copiluluii, la inceput zilnic, dupa aceea, periodic. S-au pierdut, mai ales la nivel ruiral, acesteaceste specialitati. Sub nici o forma nu exista asistente de obstetrica sau moasa la sate. Cel putin, la nivelul judetului Buzau, cele cu studii superioare suntem in numar restrans si toate activam in institutiia de stat” a declarat pentru Sanatateabuzoiana.ro, Dana Baciu.

 

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*