Mobilizare la Buzău, pentru stingerea focarelor de pestă porcină africană

21 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Medicii veterinari din patru comune și personalul Direcție Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) trebuie să recolteze probe din 5.000 de gospodării, până la sfârșitul lunii.

 

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) a fost convocat în ședință extraordinară, de către prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, pentru a se analiza evoluția celor 65 de focare de pestă porcină africană (PPA) existente la acest moment în județ și a se găsi soluții de închidere a celor în care sunt îndeplinite condițiile legale.

În luna mai, fuseseră închise ultimele două din cele 20 de focare de PPA deschise în mai multe localități din județ, în urma apariției bolii la porcii domestici. La acel moment nu mai existau cazuri de PPA și nici pericolul ca virusul să se răspândească în cazul porcilor domestici, fiind ridicate și toate restricțiile impuse de autoritățile sanitar veterinare. Singurele cazuri existente la acel moment erau la porcii mistreți de pe raza a 7  fonduri cinegetice, însă între timp, virusul PPA și-a făcut din nou apariția și în gospodăriile populației.

Așa se face că au fost deschise alte 65 de focare în localitățile Pogoanele, Padina, Mihăilești, Amaru,  Cochirleanca, Luciu și Cilibia, iar autoritățile sanitar veterinare au impus din nou măsurile și restricțiile necesare prevenirii răspândirii virusului.

 

Situația a fost discutată în ședința extraordinară a CLCB, în cadrul căreia reprezentanții DSVSA au anunțat că în cazul a 60 din cele 65 de focare s-a îndeplinit termenul legal pentru închidere. Înainte de a fi luată această măsură este însă nevoie ca medicii veterinari din comunele afectate să recolteze probe pentru analize de la porcii din cele peste 5.000 de gospodării, ceea ce înseamnă un volum de muncă foarte mare. În plus, toate aceste probe trebuie trimise la analize și așteptate rezultatele și doar în situația în care toate acestea vor fi negative se va putea dispune stingerea focarelor.

Directorul adjunct al DSVSA Buzău, medicul veterinar Ciprian Botezatu, a precizat că medicii din cele patru comune vor putea face cu greu față unui astfel de volum de muncă, ceea ce ar tergiversa foarte mult procedurile, iar stingerea focarelor ar fi mult întârziată. În acest mod, ar fi afectată și activitatea de comercializare a porcilor și cărnii de porc din perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă.

 

Carmen Ichim

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, în ședința extraordinară a CLCB a fost supus la vor un proiect de hotărâre prin care personalul de la nivelul DSVSA Buzău este delegat să vină în sprijinul medicilor veterinari concesionari din cele patru comune, pentru a-i ajuta la recoltarea probelor de sânge de la porcii din cele 5.000 de gospodării. De asemenea, proiectul prevede și ca personalul instituției să intervină pentru efectuarea integrală, acolo unde este cazul, a acțiunilor sanitar-veterinare impuse de situația epidemiologică.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi, iar astfel, prin mobilizarea întregului personal al DSVSA, prefectul Carmen Ichim a precizat că speră ca cele 60 de focare să poată fi închise până la sfârșitul acestei luni. Acest fapt ar însemna ridicarea tuturor restricțiilor, iar în zonele respective, producătorii nu vor mai avea nici un fel de probleme legate de comercializarea porcilor sau a cărnii în perioada Sărbătorilor de Iarnă.

Vor mai rămâne active celelalte cinci focare, dintre care trei la Cochirleanca și câte unul la Luciu și Cilibia, care ar putea fi stinse și ele luna viitoare, când se va îndeplini termenul. Și în acest caz trebuie efectuate analize ale probelor recoltate de la porcii din cele 3 comune, iar dacă toate rezultatele vor fi negative, focarele vor fi declarate închise.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*