Modelul SJU Buzău privind tratamentul stomatologic pentru copiii cu dizabilități, preluat la București

1 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

O unitate medicală din subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a anunțat că va efectua gratuit intervenții stomatologice sub anestezie pentru această categorie de pacienți.

 

Spitalul Județean de Urgență Buzău devine exemplu de bune practici pentru alte unități medicale din țară, după ce aici au fost efectuate primele intervenții chirurgicale stomatologice sub anestezie generală, în cazul unor copii cu dizabilități, care nu puteau beneficia de tratament într-un cabinet stomatologic obișnuit. Încă de la prima intervenție de acest gen, care a avut loc în luna iunie a acestui an, managerul Claudiu Damian a declarat că speră că exemplul va fi preluat și de alte spitale din țară, pentru a veni în sprijinul familiilor pacienților cu astfel de probleme, în condițiile în care o intervenție stomatologică sub anestezie generală într-o clinică privată presupune costuri foarte mari, pe care nu oricine și le poate permite.

La începutul lunii septembrie, o nouă intervenție chirurgicală similară a fost efectuată la SJU Buzău, ocazie cu care managerul și reprezentanții echipei medicale au precizat că astfel de operații vor deveni o rutină în cadrul spitalului, anunțând că deja mai erau programate două intervenții pe parcursul aceleiași luni. Și de această dată, managerul Claudiu Damian a precizat că își dorește ca alte spitale din țară să urmeze exemplul implementat la Buzău, menționând că orice spital de urgență care dispune de o secție de chirurgie și de un specialist în chirurgia oro-maxilo-facială poate efectua acest gen de operații, în colaborare cu medicii stomatologi.

 

În cursul zilei de ieri, Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Prof. Dr. Dan Theodorescu, aflat în subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, a anunțat că a demarat un program similar, adresat copiilor cu dizabilități care au nevoie de intervenții stomatologice. Începând cu data de 31 octombrie, operațiile sunt efectuate gratuit în cadrul clinicii, iar pacienții au nevoie doar de un bilet de trimitere, pe baza căruia vor fi programați pentru intervenție. Operațiile vor fi realizate de o echipă medicală formată dintr-un chirurg OMF, anestezist şi un medic dentist cu competenţă în stomatologie pediatrică, cu pacienții sub anestezie generală.

Într-un comunicat al administrației spitalelor din Capitală se precizează că iniţiativa acestei colaborări a fost determinată de solicitările adresate unităţii medicale de părinţii unor copii cu nevoi speciale, iar unitatea medicală are o experienţă considerabilă în asigurarea tratamentului de specialitate pentru copiii cu dizabilităţi, care prezintă afecţiuni chirurgicale în sfera oro-maxilo-facială.

 

Chiar dacă este vorba de o problemă stomatologică banală, care în cazul altor copii poate fi rezolvată în cabinetul medicului dentist, în cazul copiilor cu dizabilități, o astfel de intervenție nu poate fi efectuată decât sub anestezie generală, întrucât acești pacienți sunt necooperanți. În cazul SJU Buzău, inițiativa acestei colaborări s-a născut după ce mama unei fete de 12 ani cu grad de handicap grav s-a adresat unității medicale după mai multe demersuri făcute și la alte spitale din țară, care o refuzaseră, pe motiv că nu aveau medic stomatolog , precum și la o clinică privată din Capitală, la care costul intervenției era în jur de 6.000 de lei. Astfel, a fost începută colaborarea între SJU și medicul stomatolog Diana Radu, a cărei pacientă era fata de 12 ani, iar operația a fost efectuată gratuit în sala de operație a spitalului, și în colaborare cu medicul primar chirurgie buco-maxilo-facială Doinița Radu și medicul anestezist Florin Năstase.

Aflând despre reușita acestei operații medicul stomatolog Marin Bogdan s-a adresat ulterior spitalului cu o solicitare similară, pentru un alt pacient de 13 ani, cu autism, conducerea SJU Buzău anunțând că este deschisă colaborării și cu alți medici stomatologi, pentru cazuri similare.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*