Modificări importante la Legea asistenței sociale

23 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Finanțările de la Stat vor merge „țintit” către persoanele care au nevoie de asistență socială și nu către instituțiile care asigură aceste serviciu, așa cum se întâmplă în prezent.

 

Ministrul muncii Raluca Turcan a anunțat că, săptămâna viitoare va avea o primă consultare pe marginea noii forme care se dorește a fi dată Legii asistenței sociale, act legislativ căruia urmează să-i fie aduse mai multe modificări importante. Acestea au fost redactate în urma consultărilor cu mai multe organizații non-guvernamentale, iar noul proiect de lege urmează să fie lansat zilele acestea în dezbatere publică.

Una dintre cele mai importante modificări constă în faptul că finanțările acordate de Stat pentru servicii de asistență socială vor merge țintit către persoanele care au nevoie de astfel de servicii și nu către instituțiile de asistență socială, potrivit afirmațiilor ministrului Muncii.

Prin noua Lege a asistenței sociale, vrem să permitem funcţionarea serviciilor integrate de asistenţă socială, să deschidem parteneriatele între public şi privat, iar statul să finanţeze ţintit o persoană aflată în nevoia de asistenţă socială şi nu per ansamblu instituţii de asistenţă socială. Sper să găsim înţelepciune şi solidaritate la nivelul societăţii să mergem şi în asistenţa socială pe acelaşi sistem ca în educaţie, unde finanţarea urmează beneficiarul”, a declarat Raluca Turcan.

 

Modificarea legii va fi însoțită de măsuri complementare prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care vor permite alocarea a  182 de milioane de euro pentru crearea centrelor cu servicii sociale necesare persoanelor vulnerabile. Ministrul Muncii a mai precizat în acest context că, de la începutul anului, 29 din cele 47 de direcţii generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din ţară au fost penalizate cu 25% din bugetele alocate, pentru că nu au restructurat unităţile cu peste 50 de beneficiari, conform legislaţiei intrate în vigoare la 1 ianuarie.

Declarațiile au fost făcute cu ocazia inaugurării primului centru itinerant de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi care va funcționa în județul Tulcea, în zona Deltei Dunării. Este vorba de un proiect unic în România, finanțat din fonduri europene, centrul itinerant fiind amenajat la bordul unei nave care va străbate canalele Deltei pentru a ajunge în satele cele mai izolate, la copiii cu dizabilități care au nevoie de ajutor.

 

Timp de un an, funcționarea centrului itinerant va fi finanțată cu bani din fondurile europene, urmând ca ulterior, sarcina finanțării să fie preluată de Consiliul Județean Tulcea. Se estimează însă că întreținerea vasului va fi de 20 de ori mai scumpă decât costurile serviciilor standard alocate beneficiarilor din centrele de recuperare din județ, fapt pentru care autoritățile locale au solicitat sprijin de la Ministerul Muncii.

Centrul itinerant se va deplasa în comunitățile din Deltă unde există un număr mare de copii cu dizabilități, urmând să rămână ancorat aici între două săptămâni și o lună. În această perioadă, copiii cu dizabilități vor beneficia la bordul navei de o gamă variată de servicii de recuperare precum kinetoterapie, logopedie, consiliere psihologică sau educaţie specială. Prima deplasare a centrului de recuperare plutitor se va face zilele următoare în localitatea Măcin, unde vasul va rămâne timp de o lună, pentru a veni în sprijinul celor aproximativ 50 de copii cu probleme din zonă.

 


Adaugati un comentariu


 

*