Modificari legislative privind asigurarile de sanatate

24 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a aprobat proiectul de pregatire a cadrului juridic necesar implementarii unor masuri de stimulare a asigurarilor de sanatate.

asigurari de sanatateConsiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat, in sedinta din 21 septembrie, lansarea proiectului de pregatire a cadrului juridic si/sau organizatoric necesar implementarii masurilor de stimulare a asigurarilor de sanatate si a asigurarilor agricole, precum si a dialogului cu Guvernul si ministerele interesate sau cu alte autoritati „pentru cresterea acestor doua piete esentiale in vederea construirii unui sistem de asigurari matur si diversificat”, anunta ASF printr-un comunicat.

In cadrul reformei sanatatii, autoritatea vrea sa functioneze, astfel, un sistem in care, pe langa asigurarile obligatorii de stat, sa existe si o componenta de asigurari complementare si facultative. In acest scop, ASF a anuntat inca de la inceputul anului, ca va incerca sa determine asiguratorii sa conceapa produse dedicate, accesibile tuturor categoriilor de clienti, inclusiv prin flexibilizarea clauzelor contractuale.

Grupul de lucru Asigurari de Sanatate si Grupul de lucru Asigurari Agricole au fost constituite la inceputul acestui an, alaturi de alte sase, in cadrul proiectului ASF de conlucrare cu toate partile implicate pentru modernizarea si dezvoltarea pietelor financiare non-bancare.

 

asigurariGrupul de lucru Asigurari de Sanatate a propus un pachet de masuri de termen scurt, mediu si lung care sa permita valorificarea potentialului de dezvoltare a asigurarilor de sanatate.

Intre masurile pe termen scurt au fost elaborate clarificarile tehnice necesare aplicarii deductibilitatilor fiscale pentru politele de asigurari private de sanatate. „Este in curs de realizare eliminarea neclaritatilor din prevederile legale care definesc asigurarile suplimentare de sanatate”, precizeaza ASF, reamintind ca de la 1 ianuarie 2016, plafonul de deductibilitate fiscala a fost ridicat de la 250 de euro pe an la 400 de euro pe an.

Pe termen mediu, masura propusa consta in extinderea asigurarilor private catre unitatile sanitare publice. In acest scop este necesara amendarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, dezvoltarea de produse de asigurare adecvate de catre asiguratorii privati, dar si sustinerea demersurilor unitatilor medicale publice pentru prestarea de servicii in regim privat. Asigurarile private de sanatate beneficiaza de unele facilitati si la ora actuala, dar acestea nu constituie o parte componenta, reglementata distinct, a sistemului de stat. In limita a 800 de euro (400 de euro angajatorul si 400 angajatul), primele platite pentru politele private de sanatate pot fi deduse din impozit. Cu toate acestea, doar piata marilor corporatii, care ofera angajatilor astfel de bonificatii la salariile mai mici, este ceva mai activa.

 

asigurari persoane fara venituriPe termen lung, Grupul sustine oportunitatea adoptarii unor masuri de reformare a intregului sistem de asigurari de sanatate din Romania, prin crearea cadrului de dezvoltare a pietei asigurarilor voluntare de sanatate si de crestere a calitatii serviciilor medicale. O solutie avuta in vedere este „impunerea de contributii personale la serviciile si produsele medicale incluse in pachetele de baza care vor putea fi finantate prin asigurari voluntare”, mentioneaza ASF.

Dezvoltarea asigurarilor voluntare de sanatate este inscrisa ca obiectiv prioritar in Programul de convergenta 2015 – 2018, transmis de Romania la Bruxelles si ar permite reducerea sarcinii bugetare determinate de sistemul public de sanatate. Solutii de liberalizare a sistemului asigurarilor de sanatate s-au discutat si in perioada ultimului guvern Boc, cand s-au constituit si grupuri de lucru cu reprezentanti ai firmelor de asigurare. Se ajunsese in punctul evaluarii potentialelor costuri ale asigurarilor, discutandu-se si despre cotele de piata la care ar putea ajunge fiecare companie. Legea avea ca model sistemul olandez, unul dintre cele mai libere din lume, dar a picat odata cu schimbarea guvernului, astfel ca firmele de asigurari, parti ale unor grupuri internationale, atrase in principal de liberalizarea sistemului de asigurari de sanatate, au parasit Romania dupa instalarea guvernului Ponta.

 

contract, asigurari, testIn sedinta ASF de la jumatatea acestei saptamani, Grupul de lucru Asigurari Agricole a propus implementarea unui sistem de management al riscurilor in agricultura bazat pe trei niveluri. 

Primul nivel consta in „incurajarea gestionarii adecvate a resurselor financiare de catre fermieri, inclusiv prin acordarea de facilitati fiscale pentru o suma de bani economisita in anii agricoli buni pentru suportarea daunelor din anii nefavorabili”.

Al doilea nivel prevede „mutualizarea riscurilor climatice prin intermediul companiilor de asigurari si subventionarea primelor de asigurare in vederea cresterii gradului de accesibilitate al fermierilor”.

Al treilea nivel stabileste „crearea Fondului National de Solidaritate in Agricultura, care ar urma sa fie finantat din fonduri europene, dar si prin contributii colectate de asiguratori de la fermieri, si care ar interveni la acoperirea daunelor exceptionale, neacoperite de sistemul privat de asigurari”.

 Grupul de lucru Asigurari Agricole are pe agenda elaborarea cadrului de reglementare aferent fondurilor mutuale pentru agricultura, conform prevederilor Politicii Agricole Comune 2014-2020, aplicabile la nivel comunitar, se mai arata in comunicatul ASF.

 


Adaugati un comentariu


 

*