Mortalitatea infantila se mentine la cote alarmante!

26 februarie 2014 | 0 comentarii |

Peste 60% dintre femeile din Romania nu se prezinta la medic in timpul sarcinii. Un milion de nou-nascuti mor anuala in lume in prima lor zi de viata, dar mortalitatea neonatala ar putea fi prevenita prin accesul gravidei la asistenta medicala calificata si gratuita, trage un semnal de alarma Organizatia Salvati Copiii.

 

Sursa foto: Salvati Copiii

Sursa foto: Salvati Copiii

Accesul gratuit al gravidelor la servicii medicale calificate ar reduce numarul deceselor neonatale, atarge atentia Organizatia internationala Salvati Copiii, care a lansat marti, raportul global „Ending Newborn Deaths – Ensuring every baby survives”, prin care atrage atentia asupra faptului ca peste 60% dintre femeile gravide din Romania, in special din mediul rural, dar si din Capitala, nu merg la medic niciodata in timpul sarcinii. Consecinta – mai mult de un milion de nou-nascuti mor anual, in prima lor zi de viata, primele 24 de ore fiind cele mai importante si mai riscante.

Potrivit Raportului „Combaterea deceselor in randul nou-nascutilor” (Ending Newborn Deaths), jumatate dintre decesele in prima zi de nastere din intreaga lume ar putea fi prevenite daca mama si copilul ar avea acces la asistenta din partea unei moase calificate si la servicii medicale gratuite.

40 de milioane de femei din intreaga lume nasc fara ajutor instruit, in Etiopia doar 10% dintre nasteri au ajutor calificat, in timp ce in unele zone rurale din Afganistan exista doar o moasa pentru 10.000 de femei, se arata in raportul transmis de Organizatia Salvati Copiii, care militeaza pentru protectia copilului si a drepturilor sale.

 

consult_gravidaMortalitatea neonatala se datoreaza mai ales consecintelor nasterii premature si a complicatiilor din timpul nasterii, o buna parte dintre acestea putand fi evitate daca nasterea este asistata de cadre medicale pregatite, in conditii de dotare adecvata, se mai arata in  raportul amintit. Statisticile arata ca 1,2 milioane de copii se nasc morti in fiecare an, atat de pe urma complicatiilor intra-partum, dar si ca o consecinta a infectiilor materno-fetale prenatale sau a hipertensiunii arteriale induse de sarcina – preeclampsie, complicatii care ar fi mai usor de controlat daca sunt recunoscute din timp.

Lumea a facut in ultimul deceniu progrese uimitoare in reducerea mortalitatii copiilor prescolari – aproape injumatatind numarul de decese de la 12 milioane in 1990 la 6,6 milioane in 2012 – datorita in principal unui mai bun control al infectiilor prin vaccinari, tratamentul eficient al pneumoniei, diareei si a malariei, dar si printr-o mai buna planificare familiala si prin ameliorarea nutritiei. Cu toate acestea, mortalitatea copiilor in prima luna de viata si in prima zi de viata ramane o piatra de incercare. In incercarea de a salva milioane de vieti la nastere, Salvati Copiii International a cerut liderilor lumii sa se angajeze in 2014 la un Plan pentru schimbare (Every Newborn Action Plan) – plan care se concentreaza pe instruirea medicilor si echiparea unui numar suficient de cadre medicale, pentru a se asigura ca niciun copil nu este nascut fara ajutor corespunzator, precum si pe eliminarea taxelor pentru serviciile la nastere”, se arata in niul raport publicat de Salvati Copiii.

 

bebe medici Decesele nou-nascutilor reprezinta, in acest moment, aproape jumatate din totalul deceselor copiilor cu varsta sub cinci ani, se atrage atentia in raprtul mentionat.

Prima zi din viata unui bebelus este cea mai dificila si prea multe mame, in special in tarile afectate de saracie, dau nastere singure, pe podeaua lor din casa, fara niciun ajutor calificat. Auzim povesti de groaza, cu mame care merg pe jos ore intregi in timpul travaliului pentru a gasi ajutor instruit, dar de prea multe ori se termina in tragedie. Este de neiertat ca multe dintre aceste decese ar putea fi evitate doar daca ar exista cineva la indemana pentru a se asigura ca nasterea a avut loc in conditii de siguranta si care ar sti ce sa faca intr-o situatie de urgenta”, sustine Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

In acest context, organizatia cere guvernelor sa emita o declaratie definitiva pentru eliminarea tuturor cazurilor de mortalitate infantila ce pot fi prevenite, salvand 2 milioane de nou-nascuti pe an si reducand cele 1,2 milioane de cazuri de copii morti la nastere.

Pana in 2025, fiecare nastere ar trebui sa fie asistata de personal medical calificat si dotat cu echipamente corespunzatoare, care poate oferi ingrijire de calitate, inclusiv interventii esentiale pentru sanatatea nou-nascutului, este somatia adresta guvernelor din lumea intreaga, de catre Salvati Copiii.

Totodata se cere cheltuirea a cel putin 60 dolari pe cap de locuitor pentru plata instruirii, echiparii si sustinerii personalului medical, eliminarea taxelor de utilizare pentru toate serviciile privind sanatatea mamelor, a nou-nascutilor si a copiilor, inclusiv pentru interventiile obstetricale urgente.

Sectorul privat, in special companiile farmaceutice, ar trebui sa contribuie, de asemenea, la dezvoltarea de solutii inovatoare si cresterea accesului celor mai saraci oameni la produsele noi, existente, privind sanatatea mamei, nou-nascutului si copilului.

 


Adaugati un comentariu


 

*