Moș Crăciun vine cu vești bune, dar și cu amenzi, la maternitatea Giulești

19 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Unitatea medicală va relua internările în pragul minivacanței de Crăciun, iar cei găsiți vinovați pentru situația creată vor avea de suportat „nota de plată”.

 

Sorina Pintea

La trei săptămâni după ce internările au fost sistate ca urmare a apariției a 45 de cazuri de nou-născuți infectați cu stafilococ auriu, activitatea la maternitatea Giulești va reintra în normal, începând de vineri, 21 decembrie. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a dat vestea într-o conferință de presă, precizând că, până în prezent, au fost analizate 64 din cele 75 de probe prelevate, iar rezultatele preliminare indică faptul că nu mai există nici un pericol în ceea ce privește apariția unor noi infecții intraspitalicești. Este prima dată când autoritățile anunță un termen precis pentru reluarea internărilor sistate în urmă cu mai bine de două săptămâni, iar vestea nu poate decât să-i bucure pe angajații unității medicale, care începuseră să își facă griji după ce Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a dispus sistarea internărilor. Astfel, activitatea de la maternitatea Giulești va reveni la normal, dar persoanele găsite responsabile  pentru apariția acestei situații vor fi nevoite să achite „nota de plată”. „S-a luat decizia amendării medicului şef de secţie de la Neonatologie cu 2.000 de lei, amendarea directorului medical cu 2.000 de lei, amendarea asistentei şefe de la secţia Neonatologie cu 1.000 de lei, amendarea asistentei şefe de la sala de naşteri cu 1.000 de lei, amendarea asistentei şefe de la Obstetrică – Ginecologie 1, amendarea medicului epidemiolog al spitalului, amendarea medicului şef de laborator, amendarea coordonatorului activităţii în relaţia cu mediul şi a şefului de la spălătorie”, a precizat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

 

Și unitatea medicală a fost amendată, cu 10.000 de lei, dar Sorina Pintea a subliniat că actualele cuantumuri ale amenzilor sunt prea mici, nefiind actualizate de 7 ani, astfel că ministerul va înainta o propunere pentru majorarea acestora. „De exemplu, asistenta şefă de la Neonatologie a primit o amendă de 1.000 de lei, pentru nerespectarea precauţiilor standard şi specifice, precum şi a protocoalelor de lucru, acesta fiind cuantumul prevăzut de legislația în vigoare, iar propunerea noastră va fi ca acesta să fie majorat la 5.000 de lei. Măsurile de coerciţie vor fi drastice. Amenzile sunt din 2011, e cazul să le actualizăm şi noi”, a mai declarat ministrul.

Avâd în vedere cazul de la maternitatea Giulești, Ministerul Sănătății va propune și elaborarea unei hotărâri de guvern în care să fie prevăzute numărul și toate tipurile de analize care trebuie să fie efectuate în cazul personalului din spitale sau în cazul celor care vor să se angajeze în unități sanitare. „Vom propune o hotărâre de Guvern, care este un act subsecvent Legii securităţii în muncă, ce specifică numărul şi tipurile de analize care trebuie efectuate personalului din spital sau personalului la angajare. Sunt analize standard pentru depistarea streptococului beta hemolitic, pentru HIV/SIDA, tuberculoză. Dar noi vom propune o situaţie astfel încât spitalele să poată să decidă pentru ce germeni vor preleva probe, câte, pentru că, în acest moment, pentru a putea depista stafilococul nu este obligatorie analiza”, a mai precizat în acest sens Sorina Pintea.

 

Sorina Pintea

Amenzi semnificative au fost aplicate și în cazul spitalului județean din Craiova, care a făcut în ultima vreme obiectul unui control de la Ministerul Sănătății. A fost vizată în special secția ATI, iar ca urmare a deficiențelor constatate, au fost aplicate sancțiuni nominale în valoare de 43.000 de lei. Referindu-se la problemele constatate, ministrul a precizat că este vorba de aspecte ce țin de curățenie și nerespectarea procedurilor igienico-sanitare. „Nu există toate spaţiile componente ale unui serviciu de anestezie pentru terapie intensivă, nu se respectă suprafeţele de pat, nu există rezerve pentru izolarea pacienţilor cu boli cu potenţial endemic. O parte din echipamentele frigorifice erau degradate fără să existe o monitorizare a temperaturii şi o evidenţă a curăţeniei şi dezinfecţiei acestora. La majoritatea saloanelor nu se efectuează dezinfecţia. Nu există protocoale de lucru privind metoda de dezinfectare de suport”, a explicat Pintea.

În ceea ce priveșlte controalele referitoare la dubla decontare sau decontarea unor tratamente fictive, ministrul a spus că până acum s-a constatat că marea majoritate a spitalelor controlate nu respectă modul de întocmire a foilor de observaţie și, prin urmare, CNAS a decis retragerea unor sume de bani la unitățile în cauză. „Este vorba de Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Bagdasar – Arseni. Nu am cuantificat exact sumele, dar totodată este vorba şi de servicii efectuate peste contract – servicii nedecontate şi aici va trebui să avem din nou o discuţie cu CNAS”, a mai spus Sorina Pintea.

 


Adaugati un comentariu


 

*