N-avem bani dar cheltuim inutil

3 februarie 2014 | 0 comentarii |

Francisco StoicaCe faci daca nu te simti bine? Astepti un timp ca sa vezi, poate iti vei reveni. Daca nu, iei ceva medicamente care stii tu ca sunt bune, ii tragi cu ceaiuri, tii regim. Si daca tot nu merge treaba urmezi sfatul apropiatilor si te prezinti la medicul de familie. Nu ai fracturi, nu te-ai taiat la un deget, nu te doare o masea. Ai o stare generala proasta, asa ca doctorul te trimite sa-ti faci un set de analize. Stai la cozi, astepti infrigurat rezultatele. Faci si ecografia care ti-a fost indicata. Se da si un verdict, ai afectiunea x, du-te la medicul specialist. Te conformezi, alt timp, alte drumuri.

Te intorci la medicul de familie, va sfatuiesc sa mergeti sa faceti o operatie la Bucuresti, la doctorul cutare. Dar daca au fost analizele gresite?- intrebi. Te duci la un cabinet particular, le repeti, bani, timp, stres.

Tot in capitala ajungi. Acolo esti luat de la zero, ti se fac toate analizele netinandu-se cont de cele pe care le-ai dus tu. La nevoie te pricopsesti si cu un RMN, ce-i aia ecografie, ti se spune, ce sa vedem acolo? Te supui, linistit, ca ai venit cu trimiterea de la medicul de familie care te scuteste de cheltuieli. Treci prin toate acestea si te intorci acasa. Daca ai noroc, te simti bine. Daca nu, reiei circuitul…

Dar, sa facem totalul. Trei randuri de analize, multi doctori pe la care ai trecut, mult timp consumat, ceva bani, nu tii cont de au fost multi, ai face orice pentru sanatatea ta. De ce trebuie sa faci doua randuri de analize fara sa le contabilizam si pe cele realizate la cabinetul particular ? De ce se intampla acest lucru cu fiecare pacient? Nu sunt cheltuiti bani in mod inutil?

Este ceva timp de cand persoane cu functii importante ne tot spun ce important este medicul de familie. Ca el trebuie sa micsoreze aglomeratia din spitale. Ca la el s-ar putea rezolva mai multe. Cred ca este o solutie care ar accentua ceea ce am spus mai sus. Cheltuielile inutile. Sau acestea convin cuiva?

Nu ar fi mai bine sa creasca numarul de spitale? Nu ar fi aceasta o solutie pentru evitarea aglomeratiei? Culmea este ca multe dintre ele au fost desfiintate. Cum vine asta, spital judetean? Poate acoperi o arie atat de mare? Se stie doar ca in mediul rural, acolo unde omul merge la doctor atunci cand chiar nu mai are incotro, este urcata Leana in caruta si hai la oras, la spital. Ei stiu ca acolo li se fac analize, acolo sunt doctori pe toate domeniile. Merg direct unde trebuie, nu se complica, asa cum fac cei mai multi. De fapt, fac multe economii statului.

Se tot spune ca nu sunt bani suficienti pentru sanatate, dar nu vrea nimeni sa vada cum sunt cheltuiti. Analize peste analize, retete peste retete. Cele mai multe raman in urma, palind in fata punctului final, spitalul, care uneori abia le mai baga in seama fiind justificat pe post de instanta suprema.

Ati auzit vreun caz in care inainte de o interventie chirurgicala s-a spus nu mai verificam daca inima pacientului functioneaza normal pentru ca ne-a spus medicul de familie ca este in regula? Sau duceti-l direct pe masa de operatie, a venit cu analize bune? Atunci?

 

 

 


Categorii: Editorial, Medici

Adaugati un comentariu


 

*