Aproximativ 250 de buzoieni au donat în prima săptămână a campaniei „N-avem Sânge!”

Deși „punctul culminant”, reprezentat de marcarea Zilei Mondiale a donatorului de Sânge,  s-a consumat ieri, campania va continua și pe parcursul acestei săptămâni.

 

Ca în fiecare an, Centrul de Transfuzii Buzău a lansat, la începutul săptămânii trecute, campania „N-avem Sânge!”, acțiune derulată cu sprijinul filialei locale a Cucii Roșii și al Asociației Transplantaților de Ficat. Derulată la începutul fiecărei veri, campania marchează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, sărbătorită pe 14 iunie, însă scopul principal este atragerea a cât mai mulți donatori la Centrul de Transfuzii, în vederea completări stocurilor de sânge necesare salvării de vieți.

Nu în ultimul rând, campania urmărește și conștientizarea populației cu privire la importanța donării de sânge, într-o perioadă în care numărul donatorilor fideli este în continuă scădere, la nivelul întregii țări.

Sub aceste auspicii a debutat și campania din acest an, iar după o săptămână de la lansare, directorul Centrului de Transfuzii Buzău, biologul Adriana Crăciun, spune că rezultatele sunt mulțumitoare, fiind depășit în această perioadă numărul de donatori care se prezintă în mod obișnuit la centru.

 

Astfel, până azi s-au prezentat pentru a dona sânge aproximativ 250 de persoane, fiind vorba în mod special de grupuri care au răspuns apelului făcut de Centrul de Transfuzii. Primii care au fost acest lucru au fost parașutiștii buzoieni, care au venit să doneze chiar de ziua armei lor, urmați de membri ai filialei locale a PNL, iar ieri, de membrii clubului de motocicliști B-Zones.

Aceștia din urmă au donat ieri, împreună cu alți buzoieni care au marcat în acest mod Ziua Mondială a Donatorului de Sânge,  printre care s-a numărat și vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Petre.

Ieri a fost și Ziua Porților Deschise la centrul de transfuzii din Buzău, moment ce a constituit „punctul culminant” al campaniei demarate săptămâna trecută.

 

Adriana Crăciun a precizat că în această zi au donat aproximativ 30 de persoane, mai mult decât media zilnică într-o perioadă obișnuită, iar campania va continua și în această săptămână, când mai sunt așteptați să doneze militarii de la Boboc și salariații de la filiala locală a Apelor Române.

Colectivul Centrului de Transfuzie Sanguina Buzău mulțumește tuturor donatorilor de sânge din județul Buzău si din țară, oameni cu suflet mare care astăzi, de Ziua Donatoului de Sânge, ca și-n alte ocazii, au dăruit viață și speranță! La mulți ani! Sa fiti sănătoși și sa aveți grijă și de sănătatea celor mai puțin norocoși”, le-a transmis directoarea centrului, în semn de apreciere și de mulțumire pentru gestul lor.

Directorul centrului de transfuzii a mai precizat că nu se va putea gândi prea curând la reluarea activităților de recoltare mobilă în județ și la diverși agenți economici, dată fiind evoluția situației epidemiologice la nivel local dar și național.

 

Între cei care au donat s-au aflat și angajații Centrului de Transfuzii, în frunte cu directoarea, care prin exemplul personal au dorit să dea un imbold buzoienilor și să-i determine să vină să doneze, să conștientizeze că prin gestul lor pot salva vieți și că, dacă într-un moment al existenței lor vor avea nevoie de transfuzie, la rândul lor vor beneficia de sângele donat de alți oameni de omenie.

Am reușit, cât de cât, să revenim cu stocurile la un nivel acceptabil, după criza prin care am trecut în ultimele luni, și sper ca și săptămâna aceasta să fim vizitați de un număr la fel de mare de donatori. Campania a fost bine venită, pentru că rezervele scăzuseră îngrijorător, iar cererea de sânge este continuă, chiar și în pandemie. Nu pot spune că am intrat în criză, pentru că am reușit să satisfacem cererea de la nivelul spitalelor din județ, dar avem în continuare nevoie de sprijin și menținem apelul către cei care pot să ne ajute, să nu ezite să o facă”, a declarat Adriana Crăciun.

 

O altă preocupare a personalului centrului de transfuzii în această perioadă este legată și de activitatea de recoltare de plasmă convalescentă de a pacienții care s-au vindecat de Covid-19, dar se pare că aceștia nu sunt foarte interesați să ajute alți semeni pe care boala i-a afectat mult mai grav.

În fiecare zi stau cu lista în mâna și dau 10-12 telefoane, însă ori nu îmi răspund, ori îmi spun că nu se simt bine după externare sau că se mai gândesc dacă vor dona plasmă. E posibil ca în urma tratamentului unii să resimtă niște reacții adverse care le dau acea stare de rău, însă cred că mai degrabă este vorba de un refuz politicos. Ar trebui să îi sun după 14 zile de la externare, dar îi caut după 21 de zile sau mai mult, pentru mai multă siguranță, însă din câte îmi dau seama nu par foarte interesați”, a declarat în acest sens directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

 


Adaugati un comentariu


 

*