Ne intoarcem la moasa comunala?

12 aprilie 2013 | 1 comentariu |

Sa nasti acasa ca pe vremea bunicii, dar in conditiile secolului XXI, nu este inca posibil in Romania. Si nici nu va fi prea curand.

 

Moasa Maria Leonte

Peste 5.000 de moase recunoscute de Ordinul Asistentilor Medicali, unele cu licenta, altele recomandate de „experienta”, profeseaza in prezent, in toata tara. Dar in satele aflate la distante mari de spital, femeile au inceput sa apeleze din nou, la moasa comunala. Acolo unde ea mai exista.

Numarul unu pe lista Ministerului Sanatatii cu unitatile medicale care au acceptat transformarea in camin pentru batrani este jumatatea neprivatizata din Spitalul comunal Vintila Voda, spital pana nu demult tot numarul unu pe tara la capitolul fara datorii.

35 de paturi de spital pana pe 30 martie, iar de la 1 aprilie, probabil tot 35 de paturi, dar pentru cei mai neajutorati dintre bunicii de pe Valea Slanicului de Buzau, total insuficient.

Din cei 106 ani de existenta ai spitalului, moasa Lenote a petrecut aproape 42, la Vintila Voda. Cu alte cuvinte, una din doua femei din zona o cunosc bine pe Maria Leonte, moasa in fosta sectie de Obstetrica-ginecologie si nasteri a unitatii medicale.

 

Spitalul Vintila-Voda

In urma cu 42 de ani, femeile mai nasteau si acasa, iar moasa Leonte le asista. Intre timp, medicina a evoluat pana la ecograf 4D si recoltare de celule stem.

Dincolo de speculatii, „moasa ar trebui sa fie cea care pregateste psihic si emotional gravida, ii da sfaturi de alimentatie si igiena, o asista la nastere si urmareste evolutia mamei si copilului in primele sase saptamani dupa nastere. Daca totul decurge normal, adica in peste 70% din cazuri, e bine. Daca apare insa o afectiune in cursul sarcinii, la nastere sau in perioada postpartum, ea recomanda medicul”, ne spune moasa Leonte.

Acum, la inchiderea spitalului de stat din Vintila Voda, moasa Leonte spune ca la poarta ei au inceput sa bata din nou femeile, ca prin anii 1960-70 si sa-i ceara sa le fie alaturi cand aduc pe lume copii.

O medicina care se intoarce in timp pentru gravidele din cel putin 11 comune arondate acestei unitati medicale?

In strainatate, moasa e musai scolita in universitati si are chiar „drept de parafa”. Moasele de la noi raman insa dependente de „bunavointa” medicului.


Categorii: Actual, Comunitate

Comentarii (1)

  1. Geta Saftoiu spune:

    “Cu moasa comunala, iata-ne! Multi ani au trecut de atunci si inca suntem pe acest pamant! Dece nu?”

Adaugati un comentariu


 

*