Ne vaccinam cu promisiuni

19 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Nina Neagu

Cu doua zile inainte de alegeri, ministrul Sanatatii ne anunta cu surle si trambite ca a achizitionat 500.000 de doze de vaccin gripal si ca saptamana aceasta incepe vaccinarea. Si ne mai promitea Nicolae Banicioiu ca, la nevoie, va suplimenta numarul dozelor, astfel incat persoanele cu risc de imbolnavire sa fie protejate.

Directiile de Santate Publica si-au facut temele, au transmis numarul persoanelor cu risc mare de contractare a virusului gripal si au asteptat, cuminti, sa primeasca vaccinul.

Ieri, primele doze au fost trimise in teritoriu si… ce sa vezi? DSP-urile au primit doar 5-6% dintre dozele de vaccin necesare pentru imunizarea persoanelor expuse la risc. Iar asta, in contextul in care, potrivit Institutului National de Sanatate Publica, in ultima saptamana de raportare, numarul total de viroze si pneumonii a fost de 82.984 de cazuri la nivel national, cu 13,7% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent. Norocul este ca inca nu avem vreun caz de gripa confirmat, desi s-au diagnosticat clinic 21 de suspiciuni (fata de 12 anul trecut).

Lucrurile nu sunt diferite nici la Buzau, unde s-au primit, pentru cele 30.000 de persoane risc inalt de imbolnavire, identificate de medici, doar 1.700 de doze de vaccin, pe care Directia de Sanatate Publica a anuntat ca le va distribui cu prioritate catre batranii si copii aflati in institutiile de ocrotire sociala si personalul de supraveghere din aceste institutii, apoi catre personalul medico-sanitar din sectiile cu risc inalt ale spitalelor. Mai corect, doar unora dintre acestia, pentru ca numarul lor este cu mult mai mare…  Restul… daca mai apuca, dintr-o transa viitoare.

Ce daca Institutul de Meteorologie anunta ploi, ninsori si viscol pentru zilele urmatoare? Ce daca scolarii mici si precolarii s-au reintors in colectivitate si astfel riscul de contaminare este mai mare?

Si asta nu-i tot. In tara se inregistreaza o noua criza de vaccin hepatitic B si de vaccin pentavalent  impotriva difteriei, poliomielitei, tetanosului, tusei convulsive si meningitei virale, care se administreaza bebelusilor.

Nu mai este indoiala, domnul ministru al Sanatatii ne-a vaccinat cu promisiuni, iar asta ar trebui sa tina la distanta bolile grave care pot afecta diferite categorii de copiii sau persoane cu imunitatea scazuta, chiar daca au cea mai mare vulnerabilitate si de aceea ar fi trebuit vaccinate.

Si s-ar putea ca in curand sa aflam ca nici cele 500 de molecule noi cu care ar trebui sa se trateze bolnavii de cancer, diabet sau hepatita si alte boli grave nu vor mai intra pe lista medicamentelor compensate, poate ca nici cele aprobate recent nu vor putea fi sustinute din fondul de sanatate, asa cum nici fondurile promise pentru constructia sau dotarea unor spitale, intre care si noua Maternitate Buzau, nu exista. Iar la 1 ianuarie 2015 ar putea afla si personalul medical ca cei 82 de lei promisi in plus la salariu au fost doar… vorbe in vant.

A trecut campania electorala si nu mai este nevoie de propaganda, asa ca acum incepe sa se vada realitatea. Cum este ea, neimbrobodita, necoafata si nefardata. Dureros de reala…

Iar acesta este doar inceputul, pentru ca pana la constituirea bugetului pe anul viitor, nimic din ceea ce s-a promis nu stim daca se va materializa. Vom afla, probabil, cum stau lucrurile, abia atunci cand va veni delegatia Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale. De altfel, lipsa proiectului de buget pentru anul viitor a fost si una dintre armele cu care Klaus Iohannis l-a atacat pe Victor Ponta in campania electorala, estimand ca pentru a se plati tot ce s-a promis (reducerea CAS, 2% in plus la Aparare, crestera pensiilor), se va ajunge la un deficit de 3%, in contextul in care Romania s-a angajat la un deficit de 1,4% din PIB.

Luni, premierul  declara ca toata lumea sa stea linistita, nu se maresc taxe si impozite, ba chiar dimpotriva, avem un buget de pregatit pentru 2015-2016 care sa continue cresterea ecomomica si masurile sociale care ne-au asigurat cresterea.  Dupa sedinta de marti, insa, a plecat in concediu.

 


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*