Ne vom putea trata din nou in strainatate?

18 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Seful CNAS promite ca in 2014 plateste toate datoriile externe. In ultimii 20 de ani, tara noastra a acumulat datorii pentru tratamentele romanilor in strainatate de peste 160 de milioane de euro.

 

Cristian Busoi, presedinte CNAS

Cristian Busoi, presedinte CNAS

La o saptamana dupa ce declara ca pacientii romani sunt in pericol de a nu se mai putea trata in strainatate din cauza datoriilor mari acumulate de institutia pe care o conduce, catre unitati medicale din alte tari ale Europei, dr. Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale pentru Asigurari de Sanatate (CNAS) transmite un semnal pozitiv catre pacientii romani. El promite ca bolnavii din Romania se vor putea trata in continuare in clinici din strainatate, in urma unei vizite pe care a efectuat-o in Austria. Vizita a avut loc in contextul in care multi pacienti romani aleg sa se trateze in spitalele din aceasta tara, dar si a numarului in crestere de medici austrieci care colaboreaza deja sau intentioneaza sa colaboreze cu spitale publice sau private din Romania.

In Austria, presedintele CNAS a avut o serie de intalniri oficiale cu autoritati si responsabili din domeniul sanatatii din aceasta tara, printre acestia numarandu-se si Clemens Martin Auer, secretar de stat, responsabil cu asigurarile de sanatate si relatiile internationale.

 

Dr. Clemens Martin Auer - Austria

Dr. Clemens Martin Auer – Austria

Printre subiectele abordate in timpul intalnirii cu cu oficialul austriac, s-a numarat si cel referitor la datoriile pe care CNAS le mai are de achitat unitatilor medicale din Austria, in care s-au tratat pacienti romani. La acest capitol, Busoi i-a promis interlocutorului sau ca in cursul anului viitor, Romania va achita toate datoriile existente pentru serviciile medicale de care au beneficiat pacientii romani pe teritoriul Austriei, astfel incat sa de evite riscul de a plati eventuale penalitati, dar si posibilele situatii in care spitale sau furnizori de servicii de sanatate din Austria vor refuza sa mai trateze pacientii romani in baza cardului european de sanatate si a formularului E112/S2.

Aceasta promisiune a fost facuta in baza faptului ca anul viitor, Casei Nationale pentru Asigurari de Sanatate i-a fost alocat pentru platile externe un buget de 585 de milioane de lei, suma pe care presedintele Cristian Busois o considera „suficienta pentru a achita toate datoriile, atat statului austriac cat si celorlalte tari europene la care Romania are datorii la acest capitol”.

 

Spitalul AKH - Viena, preferat de romani

Spitalul AKH – Viena, preferat de romani

Reamintim ca in urma cu o saptamana, presedintele CNAS tragea un semnal de alarma in ceea ce priveste datoriile mari acumulate pentru serviciile medicale de care au beneficiat pacientii romani in alte state europene, declarand ca exista chiar riscul ca romanii sa nu se mai poata trata in unele din aceste state. La acel moment, Busoi a aratat ca este nevoie de o crestere a sumelor pe care CNAS le aloca tratamentelor in strainatate, insa nu din cauza ca ar fi crescut semnificativ numarul romanilor care se trateaza peste hotare, ci pentru ca sunt de platit multe datorii din anii precedenti, iar unele state europene si-au exprimat deja ingrijorarea pentru aceasta situatie.

In ultimii 20 de ani, datoriile acumulate de Romania au atins 168 de milioane de euro, iar CNAS a primit numeroase semnale potrivit carora anumite tari sunt din ce in ce mai restrictive si mai reticente in a mai accepta formularele E112 si S2, iar uneori chiar si cardul european de sanatate.

Anual, peste 15 milioane de euro sunt cheltuiti de romani pe tratamente in strainatate, sumele fiind in crestere de la an la an, pe masura ce scade increderea pacientilor in sistemul sanitar romanesc. Cel mai des, romanii apeleaza la medicii din strainatate pentru afectiuni oncologice si pentru probleme chirurgicale. Cele mai cautate spitale sunt cele din Viena, Hanovra  si alte clinici din Germania sau Franta, Italia, Belgia. De asemenea, tot mai multi romani, in special cei din zona Ardealului, prefera sa mearga pentru analize si investigatii la clinici din Ungaria.

 


Categorii: C.A.S., Financiar, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*