Nemultumiri legate de fondurile alocate pentru tratamentul pacientilor cu scleroza multipla

21 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Reprezentantii Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune protesteaza impotriva faptului ca sumele alocate pentru acest an sunt aceleasi cu clele din 2013 si nu acopera in totalitate tratamentul bolnavilor diagnosticati.

 

Rozalia Lapadatu

Rozalia Lapadatu

Printr-un comunicat de presa remis la inceputul acestei saptamani, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, care reprezinta si bolnavii ce sufera de scleroza multipla, isi exprima nemultumirea legata de faptul ca fondurile alocate pentru cei care sufera de aceasta boala nu au fost majorate pentru acest an, in conditiile in care sumele din anii precedenti au fost insuficiente, iar pe listele de asteptare pentru tratament se afla circa 500 de persoane.

Rozalia Lapadatu, presedintele asociatiei, a declarat ca suma alocata de la buget pentru tratamentul bolnavilor cu scleroza multipla se mentine la aceeasi valoare ca in 2013,  in conditiile in care era cunoscut faptul ca banii nu au ajuns pentru tratamentul tuturor celor diagnoisticati, fara a se mai pune problema celor care se afla pe listele de asteptare. Conform acesteia, „in conditiile actuale, programul national de neurologie asigura acces la terapie pentru doar 2.500 de pacienti cu scleroza multipla, in timp ce pe lista de asteptare se afla peste 500 de persoane, unele dintre ele, asteptand de peste trei ani. Nimeni nu se gandeste ca intre timp boala are o evolutie galopanta, iar handicapul este din ce in ce mai sever”.

 

Astfel stand lucrurile, situatia bolnavilor cu scleroza multipla risca sa devina si mai dramatica decat in anul precedent, Rozalia Lapadatu transmitandu-le bolnavilor ca se pot adresa asociatiei pe care o reprezinta, in cazul in care vor avea nevoie de sustinere. In acest sens, incepand din acest an, asociatia va demara o serie de programe de informare si educare adresate pacientilor cu scleroza multipla si rudelor acestora, asigurand si consiliere de specialitate, acces la grupuri de suport si sprijin pentru ca acestia sa depaseasca mai usor problemele cu care se confrunta zi de zi din cauza bolii. Printre obiectivele asociatiei pentru acest an se numara cresterea numarului de pacienti inclusi in programul national de scleroza multipla, astfel incat toti pacientii care sufera de aceasta boala sa poata beneficia de tratament, reducerea perioadei de asteptare a pacientilor pana la includerea in programul national, accesul pacientilor la tratamente de ultima generatie prin introducerea acestora pe lista de medicamente compensate.

 

646x404Scleroza multipla este o afectiune autoimuna de care sufera in Romania aproximativ 10.000 de persoane, boala afectand cu preponderenta persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. Este considerata cea mai invalidanta boala a adultului tanar si afecteaza de circa doua-trei ori mai mult femeile, decat barbatii. Totodata, boala poate afecta şi copiii, inca de la varste fragede.

 Este o afectiune neurologica cronica ce afecteaza sistemul nervos central, in mod special creierul, maduva spinarii si nervii optici. Scleroza multipla poate provoca dificultati in forta si controlul muscular, tulburari de vedere, de echilibru, ale sensibilitatii si tulburari ale functiilor mentale

Printre simptomele sclerozei multiple se numara deficiente motorii ale membrelor, pana la paralizii grave si ireversibile, parestezii ale membrelor inferioare, tulburari de vedere, tulburari de coordonare, alterarea simturilor, oboseala, diminuarea capacitatii de concentrare, a capacitatii de a vorbi si de a inghiti, dificultati de control a vezicii urinare, tulburari sexuale si deteriorarea functiilor cognitive.

 


Adaugati un comentariu


 

*