Nereguli cu duiumul privind sănătatea și securitatea în muncă, identificate și sancționate de inspectorii ITM Buzău

23 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Nu mai puțin de 16 din 17 angajatori din domeniul construcțiilor verificați într-o săptămână au fost sancţionaţi contravenţional pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

 

Pandemia a obligat firmele de construcții, la fel ca pe toți angajatorii, de altfel, să-și adapteze activitatea astfel încât legislația privind securitatea și sănătatea în muncă să fie respectată și adaptată astfel încât să fie prevenită infecția cu SARS-CoV-2. Unii dintre patronii firmelor de construcții au înțeles riscul și și-au luat măsuri de precauție, alții însă par să nu fi înțeles că vorba românească „las’ că merge și-așa” nu mai merge și că nerespectarea prevederilor care reglementează securitatea și sănătatea în muncă nu numai că nu mai sunt tolerate, mai ales în contextul pandemiei de Covid-19, și nici că o astfel de atitudine le pune în pericol personalul angajat și, în consecință, afacerea.

Așa s-ar explica faptul că în urma desfășurării Campaniei de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor, desfășurată de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Buzău în perioada 13 – 17 septembrie, din 17 angajatori controlați, la 16 s-au identificat nereguli pentru care s-au aplicat sancțiuni.

 

Cecilia Manolescu – Inspector șef ITM

În cadrul campaniei naționale menționate, inspectorii de muncă buzoieni au verificat17 angajatori care aveau organizate şantiere temporare pe raza judeţului și au constatat 21 deficienţe în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru care au fost dispuse tot atîtea măsuri de remediere. Pentru deficienţele constatate, 16 angajatori au fost sancţionaţi contravenţional, inspectorii de muncă aplicând o amendă în valoare de 4.000 de lei şi 20 de avertismente”, a menționat inspectorul șef al ITM Buzău, Cecilia Manolescu. Aceasta a menționat că anul acesta nu s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire profesională, iar scopul principal al verificărilor este de a identifica neconformitățile și de a ajuta angajatorii și angajații să conștientizeze necesitatea respectării legislației muncii, cu normele și regulamentele în vigoare, și să fie prevenite accidentele de muncă, bolile profesionale și erorile profesionale.

Între deficienţele constatate de inspectorii ITM Buzău s-au numărat neasigurarea echipamentelor de muncă ce feresc de pericol securitatea şi sănătatea lucrătorilor; neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie specific activităţii; neefectuarea examenului medical la angajare; fişe de instruire individuală în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nesemnate după efectuarea instruirii; în fişele de post ale lucrătorilor nu sunt stabilite atribuţii şi răspunderi ce le revin acestora în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

 

Explozia de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 pare să afecteze în ultima perioadă și firmele de construcții care, la fel ca și cele din alte domenii, trebuie să respecte normele de protecție și de prevenție, dacă vor să nu-și închidă activitatea. Apariția cazurilor de infecție cu noul coronavirus presupune izolarea sau internarea persoanelor afectate, astfel că activitatea și contractele acestor firme au de suferit. Cu o astfel de situație se confruntă în această perioadă și antreprenorul care derulează contractul de reabilitare a Bibliotecii Județene Buzău unde se pare că mai mult de jumătate dintre muncitori au fost infectați, astfel că a fost nevoit să sisteze anumite lucrări. Acest aspect este confirmat și de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care spune că lucrările din mai multe șantiere pe care instituția pe care o conduce le are în derulare sunt probleme din cauza infectărilor muncitorilor. „Din nefericire, în acest moment, 70% din personalul tehnic al firmei care efectuează lucrările la Biblioteca Județeană V. Voiculescu are COVID. Am fost înștiințați, am cerut certificatele, dar nu avem ce face, virusul nu ne lasă… Cred că ar trebui să respectăm mai mult normele sanitare!”, spune Neagu, subliniind importanța respectării normelor și regulilor de prevenție și limitare a infecției cu noul coronavirus, în orice domeniu și de către orice persoană.

Pentru a nu se ajunge în situația de a stopa lucrările din lipsă de personal, alți constructori au instituit măsuri stricte, între care instruirea tuturor angajaților să poarte masca de protecție și să folosească dezinfectantul pus la dispoziție, iar unii angajatori chiar au condiționat prezența la serviciu de vaccinare, așa că aceștia s-au conformat.

Pentru ultimele 24 de ore, DSP Buzău a raportate 99 cazuri noi de infectare și 2 cazuri de reinfectarecu noul coronavirus – COVID-19.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*