Neuropatia diabetica si perspective in cercetarea complicatiilor diabetului

16 iunie 2013 | 0 comentarii |

346 de milioane de oameni sufera de diabet, iar statisticile OMS apreciaza ca numarul acestora se va dubla pana in anul 2030. In Romania se prognozeaza ca 1.395.000 de persoane vor suferi de aceasta boala. 43% dintre persoanele cu diabet de Tip I si II sunt afecatate de neuropatie diabetica.  

 

Preventia, diagnosticarea precoce si tratamentul uneia dintre celei mai frecvente si severe complicatii a diabetului zaharat – neuropatia diabetica – reprezinta o provocare pentru profesionistii implicati in managementului acestei afectiuni, intrucat consecintele acestei boli sunt ireversibile si de multe ori  invalidante. In cadrul simpozionului „Past, Present and Future in Diabetes Complications Research”, care a avut loc recent la Bucuresti, au fost prezentate in premiera rezultate ale unor studii care au drept punct central neuropatia diabetica. Informatiile aferente unor cercetari care se fac in domeniul complicatiilor diabetului zaharat la nivel mondial si rolul celulelor stem in tratament au fost aduse in atentia specialistilor romani in cadrul evenimentului, de doi profesionisti recunoscuti la nivel international, de la Universitatea din Michigan, SUA: prof Dr. Eva Lucile Feldman, profesor de neurologie la Universitatea din Michigan, Statele Unite ale Americii si director al Institutului Medical de Cercetare „A. Alfred Taubman”, director al Centrului de Neuropatie al Universitatii din Michigan, presedintele Asociatiei Americane de Neurologie, membru fondator al Academiei Americane de Neurologie si prof Dr. Rodica Pop-Busui, profesor asociat Departamentul de Medicina Interna, Divizia de Metabolism, Endocrinologie si Diabet si co-director al Centrului de Neuropatie, Universitatea din Michigan.

 

La nivel mondial, 346 de milioane de oameni sufera de diabet, iar statisticile OMS apreciaza ca numarul acestora se va dubla pana in anul 2030. In Romania se prognozeaza ca 1.395.000 de persoane vor suferi de aceasta boala. In prezent, 800.000 de pacienti cu diabet sunt inregistrati in statisticile autoritatilor medicale din Romania, iar cel putin 600.000 dintre ei prezinta neuropatie diabetica, dar specialistii considera ca numarul lor real este cel putin dublu, pentru ca multe persoane nu au fost inca diagnosticate. Numai in ultimul an, peste 68.000 de romani au fost diagnosticati cu diabet, iar cele mai recente statistici arata ca peste 18.000 de copii din tara noastra sufera de aceasta boala. „Suntem increzatori ca noile descoperiri in domeniu neuropatiei diabetice vor aduce beneficii pe termen lung persoanelor care sufera de aceasta complicatie. Medicii trebuie sa cunoasca cat mai multe detalii si cele mai noi informatii legate de aceasta afectiune atat de grava, astfel incat pacientii sa poata beneficia de un tratament cat mai bun”, a precizat prof. dr. Eva Feldman, care a prezentat in premiera anumite date cu privire la complicatiile diabetului zaharat si cercetarile cu celule stem.

 

Discutiile despre complicatiile diabetului zaharat au fost dezvoltate si dezbatute pe larg si la al 39-lea Congres al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, desfasurat cateva zile mai tarziu, la Sibiu, sub egida Academiei Romane. Peste 750 de medici diabetologi si din specialitati conexe diabetului au luat parte, alaturi de peste 80 de speakeri nationali si internationali, timp de patru zile, la un program stiintific complex ce a constat in 21 de sesiuni stiintifice. In cadrul evenimentului au fost prezentate in premiera date preliminare ale studiului epidemiologic „PREDATORR”, derulat la nivel national, care aduce in atentie date legate de epidemiologia bolilor metabolico-nutritionale, cat si despre factorii de risc ai acestora in Romania. Prof.dr. Eva Felman si prof.dr. Rodica Pop-Busui au fost invitate speciale in sesiunea State of the Art „Repere noi in neuropatia diabetica”, prezentand participantilor informatii legate de complicatiile diabetului zaharat. „Este o oportunitate si o bucurie sa impartasesc colegilor mei din Romania noile cercetari cu privire la neuropatia diabetica. Acordam un interes crescut studiului acestei afectiuni si ma bucur ca la aceasta manifestare au fost prezenti un numar mare de medici implicati in managementul complicatiilor diabetului zaharat”, a mentionat prof. dr. Rodica Pop-Busui.

 

Peste 20.000 de buzoieni cu diabet sunt inscrisi in Programul Judetean pentru Diabet Zaharat, coordonat de dr. Silviana Constantinescu, Prin cabinetul de Diabet, Boli de Nutritie si Metabolice din Buzau sunt dispensarizati peste 16.000 dintre ei, iar prin cel de la Rm. Sarat sunt monitorizati aproape 4.000 de pacienti cu diabet.  „Diabetul zaharat se afla printre cele mai raspandite boli cronice in Romania, iar controlul deficitar al acestei afectiuni duce, de multe ori, la aparitia de complicatii cu urmari grave asupra organismului. Dintre factorii de risc asociati diabetului zaharat, neuropatia diabetica este cea mai frecventa complicatie invalidanta a acestei afectiuni. Din pacate, neuropatia diabetica este subdiagnosticata in Romania, desi ea poate fi depistata prin metode simple si necostisitoare. Este important ca neuropatia diabetica sa fie depistata precoce si sa fie tratata corespunzator, pentru ca este o complicatie invalidanta a diabetului, cu efecte ireversibile si cu impact major asupra calitatii vietii persoanei cu diabet zaharat”, a atras atentia dr. Silviana Constantinescu, insistand asupra prevenitiei si a unui stil de viata sanatos. Potrivit unui studiu al Companiei de cercetare Cegedim, neuropatia diabetica afecteaza 43% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip I si II, fiind pe locul patru in topul factorilor de risc asociati acestei boli, dupa hipertensiune arteriala (74%), dislipidemii (66%) si obezitate (46%) – procentele reprezentand media pentru diabet zaharat de tip I si II.  

 

Al 39-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a debutat cu ceremonia de deschidere a evenimentului, in cadrul careia au fost inmanate premiile Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, titlurile onorifice Diabetes Honoris Causa si diplomele de membru de onoare. Astfel, prof. dr. Andrew Boulton, prof. dr. Eberhard Standl si prof.dr. Eva Feldman au primit titlul de Diabetes Honoris Causa. Diplomele de Membru onoare a Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice au fost acordate: prof. dr. Dana Dabelea, prof. dr. Rodica Pop Busui si prof. dr. Alberto de Leiva.

Premiile anuale ale Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice  au mers catre: prof. dr. Doina Catrinoiu, conf. dr. Cristian Serafinceanu, dr. Bogdan Timar, dr. Iuliana Lidia Arhire, dr. Gabriela Creteanu, sef. lucr. dr. Nicolae Mircea Panduru si dr. Paul Gagniuc.

In cadrul congresului au fost organizate sesiuni comune ale Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice impreuna cu Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Romana de Nefrologie, Societatea Romana de Chirurgie si Societatea Romana de Pediatrie. European Association for the Study of Diabetes si International Diabetes Federation s-au alaturat Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, in cadrul editiei din acest an.

 

Personalitati internationale de varf au luat parte la eveniment, in calitate de speakeri, prezentand cele mai noi informatii si solutii cu privire la metodele de diagnostic, tratament si control al diabetului si complicatiilor acestei afectiuni: Prof. dr. Andrew Bolton (Marea Britanie) – Presedinte al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului, Prof. dr. Dana Dabelea (SUA), Prof. dr. Stefano del Prato (Italia) – Vicepresedinte al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului, Prof. dr. Alberto de Leiva (Spania), Prof. dr. Eberhard Standl (Germania), Prof. dr. Carol  Forsblom (Finlanda), Prof. dr. György Jermendy (Ungaria), Prof. dr. Pozzilli Paolo (Italia), Prof. dr. Philip Homme (Marea Britanie), Prof. dr. Dragan Micic (Serbia), Prof. dr. Eva Feldman (SUA), Prof. dr. Rodica Pop-Busui (SUA),  Dr. Andreea Soare (Italia), Prof. dr. Predrag Djordjevic (Serbia), Prof. dr. Piaditis George (Grecia), Dr. Stelios Fountoulakis (Grecia), Dr. Iuliana Ristea Popescu (Belgia). Presedintii anteriori ai Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof.dr.doc. Iulian Mincu, prof.dr. Nicolae Hancu, prof.dr. Constantin Ionescu-Tirgoviste, prof.dr. Dan Mircea Cheta, prof.dr. Viorel Serban, prof.dr. Radu Lichiardopol au fost prezenti la eveniment, alaturi de actualul presedinte, prof. dr. Maria Mota.


Adaugati un comentariu


 

*