Noi avertismente despre cartofii prajiti

28 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

 Preparati la temperaturi inalte si o perioada indelungata de timp, acestia pot creste riscul de cancer, daca sunt consumati in mod ferecvent.

 

cartofi prajiti (1)Agentia Guvernamentala pentru Standardele Alimentare din Marea Britanie a lansat saptamana aceasta un avertisment in legatura cu consumul frecvent de cartofi prajiti intens, precizand ca rezultatele unor cercetari efectuate recent de specialistii sai indica faptul ca acestia cresc riscul aparitiei unor afectiuni oncologice. Avertismentul se refera la toate alimentele bogate in amidon, insa specialistii fac referire in mod expres la cartofii prajiti, acesta fiind cel mai popular aliment din categoria respectiva.

Potrivit agentiei britanice, alimentele bogate in amidon, preparate la temperaturi foarte inalte, pentru o perioada lunga de timp, pot creste riscul de cancer in cazul persoanelor care le consuma in mod frecvent. Acest risc se datoreaza „acrilamidei”, substanta degajata atunci cand alimentele bogate in amidon sunt prajite, fripte sau coapte pentru o perioada indelungata, la temperaturi foarte inalte. Specialistii agentiei sustin ca „parerea generala in randul cercetatorilor este ca acrilamida are potential cancerigen in cazul oamenilor. Ca regula generala, trebuie vizata o culoare aurie sau mai deschisa in timpul coacerii, prajirii sau frigerii alimentelor bogate in amidon, precum cartofii, radacinoasele si painea”.

 

cartofi prajiti (2)Alti experti sustin insa ca exista o serie de factori cu un mai mare potential cancerigen, precum fumatul, consumul de alcool si obezitatea, iar consumatorii ar trebui sa isi concentreze atentia in primul rand asupra lor.

„In urma studiilor efectuate pe animale s-a observat ca acrilamida are potentialul de a interactiona cu ADN-ul din celulele noastre, asadar poate fi asociata cu cancerul, insa, in urma cercetarilor efectuate pe oameni, dovezile arata ca, in cazul majoritatii tipurilor de cancer, nu exista o asociere intre acrilamida si riscul de cancer”, sustine organizatia Cancer Research UK intr-un comunicat emis dupa anuntul agentiei guvernamentale.

Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului, parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, clasifica acrilamida drept un potential factor cancerigen uman, punand aceasta substanta in aceeasi categorie de risc cu utilizarea steroizilor anabolizanti, consumul de carne rosie si de bauturi foarte fierbinti, dar si cu meseria de lucrator in saloanele de coafura.

 


Categorii: Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*