Noi detalii importante despre campania de vaccinare anti-Covid

23 noiembrie 2020 | 1 comentariu |

Vor fi desfășurate caravane mobile, iar imunizarea populației se va face după o planificare întocmită în baza programărilor.

 

Deși a anunțat că strategia de vaccinare anti-Covid va fi făcută publică în cursul acestei săptămâni, iar președintele Klaus Iohannis a anunțat pentru astăzi o întâlnire pe această temă cu miniștrii Sănătății, Internelor și Apărării pentru a clarifica „clarifica toate aspectele care țin de campania de vaccinare ca și chestiune de securitate națională”, medicul desemnat să coordoneze această campanie, lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, a oferit aseară noi amănunte despre această acțiune, considerată crucială în eradicarea pandemiei.

În cadrul unei intervenții televizate, acesta a precizat că principalul centru de stocare a vaccinurilor anti-Covid va fi Institutul Cantacuzino, urmând a fi înființate și alte șase centre regionale. Aceste centre vor avea cartierul general în cadrul spitalelor militare, urmând a fi dotate cu congelatoare care asigură temperaturi de minus 80 de grade, necesare păstrării vaccinului. La Cantacuzino există deja un astfel de dispozitiv, iar pentru celelalte spitale urmează a fi achiziționate în viitorul apropiat. Dr. Valeriu Gheorghiță a mai precizat că, la temperatura de -80 de grade, vaccinul poate fi păstrat timp de șase luni, dar este de preferat ca în această perioadă să fie epuizate toate dozele disponibile, pentru a nu se ajunge în situația de a se depăși capacitatea de stocare. Vaccinurile urmează a fi livrate în mai multe etape și este de preferat ca la primirea unei noi tranșe, să fie epuizate deja vaccinurile primite anterior.

 

În ceea ce privește derularea procesului de imunizare, este deja cunoscut faptul că primele vaccinuri vor fi administrate personalului medical. Dr. Valeriu Gheorghiță a menționat că vaccinarea persoanelor din categoriile de risc se va efectua pe baza unor programări, care pot fi făcute fie electronic, fie telefonic sau prin intermediul medicului de familie. Toate datele, atât cele referitoare la vaccinarea personalului medical și de asistență socială, cât și cele are persoanelor din categoriile de risc vor fi centralizate într-o platformă comună, pentru a exista o evidență clară a vaccinurilor administrate.

La nivelul fiecărui spital vor fi înființate centre de vaccinare în vederea imunizării personalului propriu, iar pentru vaccinarea populației vor exista centre de vaccinare fixe și mobile. Centrele mobile vor funcționa sub forma unor caravane moble, care se vor deplasa prin localități, astfel încât persoanele greu deplasabile, cele cu dizabilități și cele care au acces dificil la servicii medicale să se poată imuniza.

În ceea ce privește primele doze de vaccin care vor ajunge în România, coordonatorul campaniei spune că, în cel mai fericit caz, acestea ar putea fi primite în a doua jumătate a lunii viitoare, iar în cel mai pesimist scenariu, în lunile ianuarie sau februarie.

 

Lt. Col. Valeriu Gheorghiță

Este vorba, cel mai probabil, de 1,2 milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca și alte 1,2 milioane de vaccinuri de la Pfizer-BionTech. „Din 1.200.000 de doze, noi putem vaccina circa 600.000 de persoane. În acest moment, în sistemul medical sunt estimate circa 250.000 – 300.000 de persoane. Cu siguranţă noi vom acoperi mai mult decât personalul medical şi tot ce înseamnă personal auxiliar din domeniul sănătăţii şi domeniul asistenţei sociale şi foarte probabil vom începe şi campania de vaccinare pentru persoanele vulnerabile – vârstnici şi cei cu boli cronice, în paralel cu vaccinarea persoanelor care desfăşoară activităţi în infrastructura critică”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid.

Nu în ultimul rând, se va pune un accent important pe informarea populației, fiind deja desemnat un expert în comunicare care va coordona o campanie susținută, în acest sens „Va exista o platformă comună în care fiecare persoană poate să găsească cele mai importante informaţii despre vaccinare şi despre tipurile de vaccinuri. De asemenea, pe lângă această platformă vor exista o serie de comunicatori, care sunt experţi în domeniul medical, asociaţii profesionale, inclusiv asociaţii de pacienţi, la care vor adera şi experţi din alte domenii şi lideri de opinie din alte domenii – mediul cultural, artistic, atât timp cât doresc să facă parte din această activitate de informare”, a mai spune medicul Valeriu Gheorghiță, acceptând că este conștient că „nu vom avea un nivel de acceptare de 100% de la început a vaccinlui anti-Covid, fiind „este evident că oamenii sunt circumspecți, inclusiv din rândul celor care lucrează în domenii cu risc crescut.

 

Între timp, la Bruxelles se vorbește pentru prima dată despre o Uniune Europeană a Sănătății. Fondurile ce vor fi alocate de Uniunea Europeană în perioada 2021-2027 pentru sănătate se ridica la nu mai puin de 5,1 miliarde de euro – cel mai mare fond de investiții în sănătate acordat vreodată în UE. Pentru România, în aceste condiții este o oportunitate fantastică de a atrage cât mai mulți bani și de a reface, măcar în parte, infrastructura sanitară, prin finalizarea proiectelor spitalelor regionale, dar și să se acorde importanța cuvenită infrastructurii umane, care în această perioadă s-a văzut că nu este deloc proporțională cu nevoile sistemului medical.

Totodată, reorganizarea sistemului medical și întărirea medicinei primare și a medicinei comunitare într-un fel integrat, așa  cum se întâmplă în vestul Europei, va putea conduce la o creștere a stării de sănătate a populației în general, prin grija față de pacient nu doar în momentul în care acesta are nevoie de servicii medicale în spital, ci tot timpul, punându-se un accent major pe prevenție.

 



Comentarii (1)

  1. Harry Nemyra spune:

    Cred că ar fi avut mul mai mare succes un medicament sau o schemă de tratament eficace . ,,Lumea,, n-are încredere într-un vaccin fiindcă e prea nou și obținut prea repede iar ,,efectele,, lui pe termen lung nu-s cunoscute !

Adaugati un comentariu


 

*