Noi măsuri adoptate de Consiliul Județean Buzău, pentru combaterea pandemiei

15 aprilie 2020 | 0 comentarii |

S-au alocat peste 1,4 milioane de lei din fondul de rezervă, către primăriile orașelor și comunelor din județ, totodată fiind aprobate și protocoale de colaborare între administrația locală și filialele organizațiilor profesionale reprezentative ale medicilor și medicilor stomatologi.

 

În această dimineață a avut loc ședința ordinară pe luna aprilie a Consiliului Județean Buzău, desfășurată, la fel ca și precedenta, în condiții speciale, impuse în perioada stării de urgență. Consilierii s-au întrunit și de această dată în Sala Mare a instituției, respectând regulile de distanțare socială, iar pe parcursul ședinței au purtat măști de protecție. Doi dintre ei, care au peste 65 de ani, și-au exprimat votul prin telefon.

Ședința s-a desfășurat cu ușile închise, nefiind permis accesul publicului și nici al presei, însă a fost transmisă în direct pe site-ul instituției, iar înregistrarea este în continuare disponibilă pentru toți cei interesați.

Pe ordinea de zi s-au aflat nouă proiecte de hotărâre, cele mai importante dintre ele vizând noi măsuri adoptate la nivel local în lupta cu pandemia, în condițiile în care starea de urgență se va prelungi cu încă 30 de zile, dacă Parlamentul  își va da mâine votul favorabil pentru decretul emis în acest sens de președinte.

Unul dintre aceste proiecte, care a primit votul favorabil – la fel ca și toate celelalte aflate pe ordinea de zi – este cel referitor la alocarea sumei de 1.420.000 de lei din fondul de rezervă al județului, către unitățile administrativ-teritoriale, pentru a sprijini eforturile de prevenire și combatere a infecțiilor cu noul coronavirus. Astfel,  municipiul Râmnicu Sărat urmează să primească 100.000 de lei, în timp ce orașele Nehoiu, Pătârlagele și Pogoanele vor primi câte 30.000 de lei.

 

Restul sumei de 1.230.000 de lei va fi repartizată comunelor din județ, fiecare primărie urmând să primească în acest sens câte 15.000 de lei. Singura care nu va beneficia de o astfel de alocare din fondul de rezervă este Primăria Municipiului Buzău.

Sumele repartizate către celelalte primării vor folosite doar în scopul  prevenirii  și combaterii Covid-19, inclusiv pentru susținerea persoanelor   și   familiilor   vulnerabile de pe raza lor administrativ teritorială.

În același context, consilierii județeni au aprobat, la solicitarea conducerii untății medicale, majorarea, pentru următoarele șase luni, a numărului total de posturi de la Spitalul Județean de Urgență, prin suplimentarea cu două posturi de agent D.D.D. în cadrul Serviciului de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, dar și mai multe modificări ale nivelului unor posturi în cadrul spitalului.

De asemenea, s-a aprobat studiul de fezabilitate pentru achiziția și instalarea unui

 

Tot în ședința de azi, consilierii au validat prin vot protocolul încheiat la începutul acestei luni între președintele Petre Emanoil Neagu, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, managerul Spitalului Județean de Urgență, Claudiu Damian  și Dr. Claudia Ioana Ciupitu, președintele filialei locale a Colegiului Medicilor Stomatologi, având ca scop organizarea  și  funcționarea  unui  cabinet stomatologic pentru intervenții de urgență.

Un alt protocol validat azi este cel încheiat între Consiliul Județean și filiala locală a Colegiului Medicilor, reprezentată dr. Ion Japie, în calitate de președinte al organizației județene, vizând asigurarea de materiale de protecție pentru medicii din județ, în condițiile stării de urgență. În baza acestui acord, Colegiul Medicilor Buzău  a achiziționat 620 de cutii cu măști protecție, pe care le va distribui medicilor din județ, iar pentru că prețul total al măștilor achiziționate depășește valoarea de 100.000  lei – sumă de care dispune în acest sens Colegiul Medicilor Buzău – diferența va fi susținută de către Consiliul Județean, din bugetul propriu. Totodată, administrația locală contribuie la asigurarea protecției medicilor din județ prin achiziția a 620 de cutii cu mănuși de protecție care vor fi distribuite odată cu măștile, punând la dispoziție și un spațiu pentru depozitarea materialelor achiziționate.

 

Nu în ultimul rând, în ședința de azi a fost aprobat și planul de măsuri implementat de către DGASPC, pentru implementarea măsurilor dispuse prin Ordonanța Militară nr. 8, cu privire la activitatea centrelor rezidențiale de asistență socială și la obligativitatea izolării la locul de muncă a personalului din aceste centre.

La finalul ședinței, președintele Consiliului Județean și-a exprimat speranța că acesta este „ultimul Paște pe care vom fi nevoiți să-l sărbătorim în felul acesta, în condiții de izolare și cu restricțiile impuse de pandemie”, dar în același timp i-a mulțumit lui Dumnezeu că la Buzău (cel puțin deocamdată) sunt puține cazuri confirmate cu noul virus, nu există niciun deces și niciun cadru medical infectat. Totodată, Petre Emanuel Neagu a mulțumit întregului personal medical din județ și tuturor celor care s-au mobilizat în „lupta” împotriva pandemiei, cât și populației care a înțeles necesitatea respectării regulilor și consilierilor județeni care, indiferent de ce parte a eșichierului politic se află au dat dovadă că le pasă de protecția și de sănătatea buzoienilor.

Dând asigurări că „întregul aparat al Consiliului Județean Buzău este în continuare concentrat pe rezolvarea problemelor întregii comunități și pe salvarea de vieți omenești”, Neagu și-a exprimat speranța că „vom fi cu toții sănătoși și vom putea intra în normalitate, iar următoarea ședință poate o vom putea ține fără mască” și le-a urat tuturor „Sărbători Pascale liniștite și multă sănătate!”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*