Noi reglementari restrive pentru productia, prezentarea si vanzarea tigarilor si tutunului

23 mai 2016 | 0 comentarii |

Pachetele de tigari vor fi unitare, mai putin atractive vizual, iar productia de tutun sau tigari cu diferite arome a fost interzisa. Parlamentarii nostri relaxeaza insa conditiile in care se poate fuma. 

 

tigari fumatoriDupa controversata Lege Antifumat, intrata in vigoare in Romania la jumatatea lunii martie, de la sfarsitul saptamanii trecute au devenit obligatorii o serie de noi reglementari restrictive aplicabile la nivelul intregii Uniuni Europene, cu privire la productia, prezentarea si vanzarea produselor din tutun. Este vorba de o directiva europeana elaborata si aprobata in Parlamentul European inca din 2014, care a devenit aplicabila incepand cu data de 20 mai a acestuia an. Scopul urmarit de autoritatile europene prin aplicarea acestor noi directive este acela de a reduce numarul fumatorilor si mai ales pe cel al tinerilor care se apuca de fumat, tentati fiind de aromele conferite tigarilor de catre producatori, sau de formele deosebite ale pachetelor, pe fondul unei lipse de informare asupra riscurilor pentru sanatate pe care le presupune fumatul.

Una dintre cele mai importante prevederi cuprinse in noua directiva antitutun se refera la interzicerea aromelor caracteristice in tigari, inclusiv a mentolului, producerea tigarilor sau a tutunului cu arome sau mentol fiind interzisa incepand de vineri. Prin urmare, vor disparea tigarile mentolate si cele cu alte arome, despre care majoritatea fumatorilor si-au creat falsa impresie ca sunt mai „slabe” si astfel, mai putin nocive pentru oganism. Totodata vor fi interzise substantele care dau o savoare deosebita tutunului din tigari facandu-l sa para „mai fin”, astfel ca fumatorii vor simti doar gustul tutunului brut, mai putin placut decat al celui tratat cu astfel de substante.

 

farapachetedetigariperafturi8268-1341915850Directiva se refera si la forma si aspectul pachetelor de tigari care, de acum inainte, vor fi unitare. Etichetarea oricarui ambalaj exterior nu trebuie sa includa nicio caracteristica si niciun element de promovare sau incurajare a consumului unui produs din tutun, prin crearea unei impresii eronate cu privire la efectele asupra sanatatii, riscurile sau emisiile acestuia.

Directiva interzice toate mesajele promotionale si inselatoare cu privire la produsele din tutun si introduce un sistem european de urmarire pentru a combate vanzarea ilegala a produselor din tutun.

Noile prevederi le premit statelor membre sa interzica vanzarea pe internet a tutunului si a produselor din tutun, stabilind totodata cerinte de calitate si de siguranta pentru tigarile electronice de consum si obligand producatorii sa notifice produsele noi din tutun inainte de a le introduce pe piata UE.

 

fumat pasivSingura forma acceptata a pachetelor de tigari este, incepand de vineri, cea cuboidala, fiind  interzise pachetele subtiri sau cele „pentru doamne”, in forma de ruj si cu un numar redus de tigari. Orice pachet trebuie sa contina minim 20 de tigari, devenind astfel mai putin atractive pentru fumatorii care erau tentati sa cumpere pachete cu 10 tigari, avand astfel impresia ca fumeaza mai putin.

O alta schimbare importanta se refera la mesajele si imaginile aplicate pe pachete in scopul de a descuraja fumatul. Daca pana acum acestea acopereau, conform vechii directive, 30 – 40% din suprafata pachetelor de tigari, acum  trebuie sa fie mai vizibile, producatorii fiind obligati sa le acorde 65% din suprafata pachetelor, fata si verso. Cat despre tigarile electronice, acestea raman accesibile fumatorilor, ca ajutor in aban­donarea fumatului, insa vor prezenta avertismente legate de sanatate si vor fi tinute departe de copii.

Toate pachetele unitare de produse din tutun sunt marcate cu un identificator unic, care permite intre altele sa se stabileasca data si locul de fabricare, fabrica si utilajul utilizat la fabricarea produselor din tutun, ora fabricarii, piata de destinatie pentru vanzarea cu amanuntul, ruta de transport preconizata, identitatea tuturor cumparatorilor, de la fabricare pana la primul punct de vanzare cu amanuntul.

 

fumatul interzisPe de alta parte, senatorii vor sa aduca anumite schimbari Legii fumatului, prin care sa fie permis fumatul in cazinouri si pe terase acoperite sau descoperite, precum si in localuri in care vor fi amenajate spatii speciale pentru fumatori. O serie de amendamente adoptate in comisiile de specialitate vor permite fumatorilor sa-si aprinda o tigara si in spatiile inchise, daca patronii de restaurante si baruri vor amenaja spatii speciale pentru fumatori. Propunerea legislativa privind modificarea art. 3 din Legea privind combaterea efectelor consumului produselor din de tutun, initiata de sase senatori PSD, va intra in  dezbaterea Senatului, ca prima camera sesizata.

Potrivit expunerii de motive, nemultumirile generate de legea antifumat printre fumatori ar fi determinat aceasta noua initiativa. Initiatorii spun ca astfel vor sa vina in sprijinul patronilor unitatilor de alimentatie publica, mai ales al celor care nu au posibilitatea sa modifice spatiile existente, astfel incat pe terasele acoperite sau descoperite care au maximum trei pereti sa fie permis fumatul, precum si in cazinouri unde sunt sali de joc si este permis consumul de bauturi alcoolice, iar majoritatea consumatorilor doresc sa fumeze. Nu in ultimul rand este invocata solicitarea mediului de afaceri care reclama pierderi insemnate in aceasta perioada.

Decizia finala va fi luata insa in plenul Camerei Deputatilor, care este decizionala.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*