Noi reguli privind raportarea bolilor transmisibile

21 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a realizat un proiect legislativ pe care l-a lansat in dezbatere publica, dupa care va fi supus aprobarii Parlamentului.

 

boli rareMinisterul Sanatatii a elaborat un set de noi prevederi ce trebuie respectate in ceea ce priveste raportarea bolilor transmisibile. A fost elaborat in acest sens un proiect legislativ care se afla in dezbatere publica si poate fi consultat pe site-ul institutiei, pana pe data de 31 octombrie.

Conform documentului legislativ, laboratoarele de analize medicale vor fi introduse pe lista unitatilor care raporteaza aparitia acestor boli, iar validarea datelor referitoare la bolile transmisibile va fi facuta de medicii epidemiologi de la nivelul directiilor de sanatate publica.

In acest scop va fi intocmita o fisa unica de raportare a bolilor transmisibile, toti furnizorii de servicii medicale avand obligatia sa declare, telefonic, cazurile identificate, imediat dupa depistare, la Serviciul de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Directiei de Sanatate Publica la care sunt arondati teritorial.

 

laborator-analizeTotodata, pentru toate bolile transmisibile prevazute in fisa unica de raportare a cazului, dupa emiterea diagnosticului de caz suspect sau confirmat, toti furnizorii de servicii medicale vor avea obligatia sa completeze aceasta fisa, care se inainteaza Directiei de Sanatate Publica in termen de maximum 5 zile de la data depistarii sau confirmarii.

Proiectul prevede si implementarea unei aplicatii web pentru Registrul Unic al Bolilor Transmisibile, aflata in proprietatea si administrarea Institutului National de Sanatate Publica, prin Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, care va avea si calitatea de coordonator tehnic al Programului national de supraveghere si control al bolilor transmisibile prioritare.

O alta noutate propusa in proiectul legislativ consta in includerea in categoria bolilor transmisibile a infectiilor asociate ingrijirilor medicale precum si a sindromului hemolitic uremic.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgPentru cazurile de neraportare a cazurilor de boli transmisibile sunt prevazute si sanctiuni, care vor fi aplicate celor responsabili.

In nota de fundamentare a actului normativ se arata ca implementarea noului set de reguli nu impune niciun fel de cheltuieli suplimentare, astfel ca nu vor fi necesare modificari bugetare. In aceeasi nota se mai precizeaza ca o buna cunoastere a epidemiologiei bolilor transmisibile este importanta pe plan national, atat  pentru stabilirea prioritatilor si alocarea resurselor, cat si pentru prevenirea transmiterii transfrontaliere a acestor boli.

Ministerul mentioneaza ca actul normativ a fost becesar intrucat in prezent nu exista  niciun articol de lege care sa se refere la validarea datelor de catre medicul epidemiolog din Directia de Sanatate Publica judeteana sau a municipiului Bucuresti, existand, astfel, riscul introducerii in sistem a unor date eronate sau insuficient verificate. Totodata, spun reprezentantii MS, denumirea de „unitati sanitare” este interpretabila si nu face neaparat referire si la laboratoarele de analize medicale, iar proiectul propus de Ministerul Sanatatii va corecta aceste scapari.

 


Adaugati un comentariu


 

*