Norvegienii aloca Romaniei inca 10,7 milioane de euro pentru tratamentul tuberculozei

17 februarie 2015 | 0 comentarii |

Fondurile au fost acordate in cadrul unui proiect de sanatate care se va derula pana in luna aprilie a anului viitor, avand ca obiectiv cresterea gradului de control al tuberculozei.

 

tuberculozaDupa cum Sanatateabuzoiana.ro a aratat in numeroase randuri, unul dintre aspectele negative ale sistemului romanesc de sanatate este si cel referitor la incidenta tuberculozei, capitol la care Romania continua sa ocupe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de cazuri. Pentru a mai diminua fenomenul, autoritatile impreuna cu numeroase organizatii atat din tara cat si din strainatate, au initiat de-a lungul timpului o serie de programe si proiecte, insa, cu toate acestea, Romania continua sa ramana fruntasa in Europa in ceea ce priveste incidenta bolii saraciei”, asa cun este supranumita tuberculoza.

Unul dintre cele mai importante programe de acest gen este cel derulat in parteneriat cu guvernul Norvegiei, autoritatile norvegiene alocand fonduri importante pentru mentinerea sub control a tuberculozei in Romania. Programul denumit „Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din Romania prin controlul tuberculozei” este derulat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta in parteneriat cu Fundatia Romania Angel Appel, Fundatia Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate si Fundatia LHL International Tuberculosis din Norvegia, beneficiind si de sprijinul financiar al guvernului norvegian.

 

Dr. Gilda Popescu

Dr. Gilda Popescu

Pareteneriatul a fost demarat anul trecut, iar pana in prezent, s-a bucurat de o alocare de 29 de milioane de euro sub forma unor granturi din partea guvernului norvegian. Banii au fost folositi pentru tratamentul unor bolanvi de tuberculoza si pentru sprijinul unor comunitati defavorizate,  constatandu-se ca suma de 24 de milioane de euro pe care autoritatile norvegiene anuntasera initial ca o vor aloca, este insuficienta. Astfel, partea norvegiana a anuntat recent ca va suplimenta cu inca 10,7 milioane de euro fondurile alocate acestui program, bani ce vor fi investiiti atat pentru tratamentul bolnavilor cat si pentru dezvoltarea unor laboratoare si calificarea personalului medical, dupa cum a precizat medicul Gilda Popescu, managerul de proiect. „Anul trecut am avut 29 de milioane de euro si am mai primit, pentru acest proiect, pe doi ani, 10,7 milioane euro, care ne ajuta sa facem dotarea cu echipamente moderne pentru detectia rapida, sa dam tratament complet pacientilor, sa facem detectia pentru 10 mii de cazuri, sa asiguram stimulente pentru cresterea aderentei la tratament, sa formam personalul medical in managementul acestor cazuri, sa formam asistentii medicali din comunitati, mediatori, ca sa stie cum urmaresc si administreaza tratamentul. Toata tara este prinsa in acest proiect” a declarat in acest sens dr. Gilda Popescu.

 

Tuberculoza-TratamentAceasta a mai precizat ca in cadrul aceluiasi proiect se vor dezvolta si opt laboratoare de referinta, iar 1.000 de pacienti cu tuberculoza vor primi tratament complet continuu si de calitate. Totodata, alti 2.500 de pacienti vor fi sprijiniti in tratamentul ambulatoriu, prin tratament supravegheat si suport social in vederea cresterii aderentei la tratament, iar 10.000 de persoane vor fi informate cu privire la transmiterea, prevenirea, simptomele tuberculozei si accesul la asistenta medicala primara.

Medicul Gilda Popescu a vorbit si despre importanta pe care o are acordarea tratamentului complet in cazul tuberculozei, despre care a spus ca  „este un tratament de durata, 24-36 de luni. Lumea, in general, se plictiseste, are impresia ca este bine. Din punct de vedere bacteriologic, se negativeaza de la opt luni, de cand scapa de medicatie injectabila, trec in faza de consolidare, dar, daca nu duc la bun sfarsit acest tratament, se pot repozitiva si reiau medicatia de la capat. Esecurile in astfel de cazuri sunt foarte multe, circa 35 la suta sunt in situatia de a ramane pozitivi din cauza absentei unora dintre medicamente. Cu acest proiect, putem aduce medicamentele, tratamentul pe care il vor urma este cel corect”.

 

bolnavi-TBCConform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Romania, peste 30.000 de persoane sufera, la momentul actual, de diferite forme de tuberculoza. Numai in anul 2013, 15.000 de noi cazuri au fost diagnosticate cu aceasta boala si peste 1.100 de bolnavi au murit.

In ceea ce priveste tuberculoza rezistenta la  tratamentul obisnuit, OMS precizeaza ca aceasta este subdiagnosticata in Romania, aratand  ca in 2012 au fost diagnosticate 400 de cazuri, fata de 1.000, cat se estimeaza ca ar trebui sa fie numarul anual de pacienti diagnosticati. „Din cauza lipsei echipamentelor moderne, diagnosticarea tuberculozei si a tuberculozei multidrog rezistente necesita o perioada de timp ce depaseste patru luni, timp in care medicii nu pot recomanda un tratament corespunzator, iar pacientul poate transmite boala in familie si comunitate” se mai precizeaza intr-un raport al OMS pe aceasta tema.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*