Noul computer-tomograf de la Spitalul Judetean Buzau a fost pus in functiune

11 iunie 2016 | 1 comentariu |

Aparatul, de ultima generatie, permite reducerea doze­lor de radiatii necesare examinarii pacientilor si reconstructii osoase si de parti moi, astfel incat diagnosticul si interventiile ulterioare se pot stabili cu mare acuratete.  

 

Computer tomograf - spital BuzauPacientii Spitalului Judetean de Urgenta Buzau beneficiaza, in sfarsit, de posibilitatea efectuarii unor investigatii medicale complexe, cu ajutorul noului computer tomograf din dotarea Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala. A­pa­ratul, pentru care Ministerul Sanatatii a alocat 1.942.000 de lei, la care s-a adaugat contributia Consiliului Judetean de 10 la suta (225.000 de lei) a fost achizitionat la finalul anului trecut, dar nu a putut fi dat pana acum in folosinta pentru ca obtinerea tuturor autorizatiilor dureaza foarte mult.

De o saptamana, insa, apartul functioneaza, spre multumirea pacientilor si a medicilor care pot acum sa faca investigatii de calitate superioara. „Lucram deja pe noul aparat, este foarte performant si face tot ce tine de computer-tomografia moderna, ca si aplicatii. Pe langa imaginea radiologica, incomparabil superioara celor obtinute cu vechiul aparat, ne furnizeaza si centralizarea datelor. Inca se mai desfasoara sesiuni de training cu medicii si asistentii  radiologi, aparatul are numeroase functionalitati pe care trebuie sa le stapaneasca bine pentru a le utiliza la potentialul maxim”, a explicat Claudiu Damian, managerul spitalului, mentionand ca beneficiile pe langa acuratetea investigatiei, emisia de radiatii asupra pacientului este mult redusa cu noul CT.

 

CT - investigatieTomografia computerizata este examenul de cea mai mare acuratete diagnostica utilizat in explorarea afectiunilor osoase, abdominale, mediastinale si pulmonare. Ea urmeaza, dupa alte explorari prealabile – echografie, radiografii etc. – si este frecvent utilizata in diagnosticul pozitiv, mai ales in urmarirea periodica a afectiunilor oncologice (cancere) cu diverse localizari.

Noul CT cu care a fost dotat Spitalul Judetean Buzau are 16 slice-uri si, potrivit dr. Olimpia Sandu, seful Laboratorului de Radiologie, este un aparat care „permite efectuarea intregii game de investigatii din Imagistica Medicala in Tomografia Computerizata. Examinarile CT sunt efectuate cu o mare acuratete, viteza de achizitie a imaginii este mare, iar iradierea pacientului, minima. Aparatul este performant, de ultima generatie si permite atat o scanare rapida a segmentului investigat, printr-un timp de rotatie scurt, cu o doza de iradiere redusa, cat si o scanare cu sectiuni foarte fine, cu detalii excelente asupra leziunilor, care permite ulterior, prin postprocesarea imaginilor sursa, realizarea de reconstructii multiplanare, bidimensional sau tridimensional, astfel incat putem prelucra ulterior imaginile prin softuri speciale, obtinand informatii diagnostice cat mai complete de pe urma investigatiei”.

Practic, noul aparat „adu­na informatiile” de la pacient, iar medicul specialist le poate vedea in format di­gital si le poate valorifica atat in stabilirea diagnosticului cat si in luarea unor decizii terapeutice.

 

imagini CTActivitatea se desfasoara 24 de ore din 24, iar noul aparat redue timpul de examinare a pacientului si genereaza un plus de imagini. Astfel, pacientul este examinat mai repede, iar medicul care analizeaza rezultatul poate vedea un numar dublu sau chiar triplu de imagini comparativ cu cele generate de aparatele vechi. In plus, aparatul permite modularea dozei de iradiere, adica „daca avem de examinat, de exemplu, regiunea cerebrala pentru o patologie traumatica si nu avem nevoie de informatii foarte detaliate pe anumite zone, putem alege o regiune in care aparatul isi moduleaza doza de iradiere astfel incat, pe zona pe care dorim sa o iradiem, doza de iradiere sa fie mult mai redusa, fara a reduce foarte mult calita­tea imaginii, lucru care nu se putea face cu celalalt aparat”, a explicat dr. Sandu. Medicul spune ca pentru investigarea partilor moi, scanarea CT se face cu ajutorul substantei de contrast, daca pacientul nu prezinta nicio contraindicatie la aceasta. In acest fel se poate pune in evidenta o leziune interna, o formatiune tumorala sau un alt detaliu pe care medicul trebuie sa-l stie pentru a lua cele mai bune decizii terapeutice, acesta substanta putand ajuta la distingerea tesuturilor normale de cele anormale.

 

CT spital BuzauDirectorul medical al SJU Buzau, dr. Stanciu Paraschiv, care avand specialitatea de chirurg ortopedie-traumatologie se bucura ca va putea beneficia pentru bolnavii sai de performantele noului aparat, spune ca „noul CT va permite, spre exemplu, efectuarea unor reconstructii osoase care vor ajuta foarte mult in interventiile de mare complexitate. Se realizeaza, practic, o reconstructie a imaginii plecand de la proiectiile diferite ale structurii investigate, realizand o reproducere bidimensionala a realitatii tridimensionale. Planul de sectiune este, pentru majoritatea cazurilor, transversal sau axial. Pentru fiecare sectiune, tubul de raze X se roteste in jurul bolnavului, avand pe partea opusa detectorii al caror rol este de a recepta energia fotonica ce a traversat corpul uman si de a o transforma in energie luminoasa, pe care ulterior o transforma in semnale electrice. Acestea sunt apoi digitalizate si transmise unui procesor ce reconstruieste imaginea pe baza unui numar mare de masuratori. In functie de software-ul folosit, cu ajutorul rezultatelor acestei investigatii este posibila reconstructia 3D in mod virtual a diferitelor organe, a sistemului vascular sau a articulatiilor, a coloanei vertebrale, ceea ce permite medicului analizarea anatomica integrala si, in anumite cazuri, si din punct de vedere functional”, explica dr. Paraschiv.

Iar pentru a nu mai exista disfunctionalitati in acordarea investigatiilor, conducerea unitatii medicale a pastrat in functiune si vechiul aparat si are in vedere achizitionarii unui nou CT si a unui RMN, pe langa alte aparate de radiologie pentru care s-a alocat deja suma necesara, de la Consiliul Judetean, astfel incat medicii buzoieni sa-si poata desfasura activitatea in conditii normale.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Luminita Stancu spune:

    Un lucru bun, de mult asteptat.

Adaugati un comentariu


 

*