Noul președinte al CNAS cere o mai bună implicare pentru diminuarea ratei cezarienelor

28 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

În România s-a ajuns la o rată foarte ridicată a nașterilor prin cezariană, situație pe care autoritățile și specialiștii o consideră a fi una alarmantă.

 

Palatul Parlamentului a găzduit, ieri, o conferință-dezbatere organizată de Comisia pentru Sănătate și Comisia pentru Drepturile Omului, Egalitate de Șanse, Culte și Minorități din Senat, tema aleasă fiind „Strategii și politici publice pentru sprijinirea nașterii naturale și a managementului cezarienelor în România”.

Cu această ocazie, inițiatorul dezbaterii, senatorul Emanuel Botnariu, membru în Comisia de Sănătate, a atras atenția că, la finele anului trecut, rata nașterilor prin cezariană în România depășise 60%, acesta fiind un nivel foarte ridicat, care clasează țara noastră pe primul loc în Europa la acest capitol. Astfel, la finalul anului trecut, numărul total al nașterilor din România a fost de 158.512, dintre care 87.526 prin cezariană, în timp ce în 2017 au avut loc 162.470 de nașteri, dintre care 86.231 prin cezariană. În comparație, în țările din Vestul Europei, rata nașterilor prin cezariană este în jur de 30%.

Noi am trecut peste o perioadă de 40 de ani, s-au făcut foarte multe abuzuri, dar odată cu anul 1990 această practică – naşterea prin cezariană – a început să tot crească procentual, în aşa fel încât, pe ultima statistică de anul trecut, rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60%, ceea ce este un semnal de alarmă pentru toţi – medici, pacienţi, autorităţi, cât şi organisme internaţionale care ne monitorizează”, a declarat senatorul în cadrul dezbaterii.

 

Și noul președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, s-a declarat îngrijorată de acest fenomen, precizând  că este nevoie de o mai bună implicare a medicilor specialiști și a medicilor de familie în educația mamelor, pentru a le face să înțeleagă că nașterea pe cale naturală presupune mai puține complicații decât cezariana. „Este la îndemâna medicilor specialişti să încerce să convingă femeile care nasc să nu îşi mai dorească naşterile prin cezariană fugind de frica durerii, ci să încerce să facă din acest eveniment, care este un act pur fiziologic, un eveniment natural, în care moaşa sau medicul specialist, atunci când se ivesc complicaţii, să contribuie medical. Mă gândesc că putem interveni prin intermediul medicilor de familie în educaţia mamelor pentru a prefera naşterea naturală în locul cezarienelor”, a declarat aceasta.

 

Totodată, președintele CNAS a atras atenția că indicațiile pentru cezariană sunt specificate în protocoalele medicale, iar în acest sens este nevoie și de o implicare a managerilor de spital, care ar trebui să se asigure că medicii respectă aceste protocoale, efectuând astfel de intervenții doar atunci când este neapărat nevoie.

La îndemâna managerilor de spitale, în momentul acesta, se află acele audituri clinice. Sunt la început aceste acţiuni de audit clinic în spitale pe toate secţiile. Este un standard de acreditare al spitalelor prin care colegi din specialitatea Obstetrică-ginecologie, uitându-se pe protocoalele medicale şi având la îndemână foile de observaţie clinică generală, pot să verifice dacă au fost respectate indicaţiile de operaţie cezariană. Tot ce nu respectă protocolul medical să fie analizat de acest corp de auditori clinici, despre care standardele ANMCS spun că trebuie să fie format din colegi din aceeaşi specialitate. Şi atunci încercăm în felul acesta să descurajăm atât medicii ca să indice cezariana, cât şi prin educaţie, prin intermediul lor, să descurajăm şi mămicile să ceară cezariene”, a menționat Adela Cojan, adăugând că nu este normal nici faptul că CNAS decontează 2.700 de lei pentru cezariană și doar 1.600 de lei pentru nașterea naturală.

 

La dezbatere a fost prezent și președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, dr. Radu Vlădăreanu, care a venit cu o sluție ce ar putea să nu fie pe placul pacientelor, pentru început. Acesta a propus limitarea sau chiar interzicerea solicitării medicului ginecolog în afara programului, pentru ca pacientele a căror sarcină a urmărit-o să poate naște cu el, practică pe care o consideră „o reminiscență de acum 60 de ani”. „Acel doctor de gardă, stă dimineața la spital, după-amiaza merge la cabinet și vine noaptea la spital să asiste o gravidă. Este ilegal și, împreună, trebuie să renunțăm la acest sistem. Astfel, gravidele pot naște cu garda, șeful gărzii este echivalent cu șeful de secție”, a declarat acesta.

Consilierul prezidențial pe probleme de Sănătate, dr. Diana Păun, consideră că „deficitul de medici, atât în specialitatea Obstetrică-Ginecologie, cât și în general, dar și deficitul de personal medical – asistenți medicali de specialitate și moașe – în special în mediul rural, lipsa de informare a viitorilor părinți, dar și alți factori contribuie la aceste statistici, nu de puține ori cu riscuri pentru sănătatea mamei și a nou-născutului. Din nefericire, sănătatea mamei și a nou-născutului a reprezentat o arie la care țara noastră a înregistrat deficiențe. Și când afirm acest lucru mă refer la alți indicatori deficitari, precum mortalitatea infantilă, mortalitatea maternă și rata avorturilor, în special la minore. În vreme ce alte state au făcut progrese remarcabile, țara noastră trebuie să depună încă eforturi mari în această direcție”. Consilierul prezidențial susține că este nevoie de strategii și politici publice pentru încurajarea nașterilor naturale.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*