Noul Protocol de diagnostic si tratament al hemofiliei, disponibil in urmatoarele doua luni

Acesta nu a mai fost actualizat din 2008, iar noua forma, deja finalizata, urmeaza a fi avizata de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale si supusa dezbaterii publice.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgProblema bolilor rare a fost frecvent semnalata de asociatiile de pacienti, dar pana acum nu s-a luat nicio masura pentru ca bolnavii sa aiba acces la tratament. La ora actuala, desi bugetul alocat de CNAS tratamentului hemofiliei a crescut de 8,5 ori in 10 ani, iar sumele alocate nu sunt cheltuite in totalitate, exista cazuri in care pacientii nu pot beneficia de tratamente gratuite. Acest paradox a fost explicat de medicii specialisti prin faptul ca alocarea fondurilor se face strict pe subcapitole, iar astfel apar situatii in care sumele destinate unui subcapitol se spuizeaza inainte de termen, in timp ce banii alocati altora raman necheltuiti intrucat exista medicamente pe stoc. Din aceasta cauza medicii se plang de lipsa de flexibilitate in accesarea acestor fonduri si spera ca actualizarea protocolului de diagnostic si tratament, care nu a mai fost modificat din 2008, va schimba cumva lucrurile in bine.

In acest sens, Laura Nastasescu, de la Agentia Nationala pentru Programe de Sanatate din Ministerul Sanatatii, a subliniat ca noul protocol este finalizat la nivel de comisie de specialitate si spera ca in maxim doua luni va putea fi pus in practica. „Avem nevoie de transmiterea oficiala a comisiei, urmand ca ministerul, prin directiile de specialitate, sa il inainteze ANMDM in scopul avizarii si apoi sa fie pus pe transparenta decizionala. Ne vom stradui ca in maximum doua luni sa avem acel protocol”, a precizat reprezentanta Ministerului Santatii.

 

Oana CostanLa randul sau, Oana Costan, director in cadrul CNAS, a precizat ca in ultimii 10 ani, bugetul alocat tratamentului hemofiliei a crescut de 8,5 ori, iar sumele nu sunt cheltuite in totalitate. „Daca in anul 2006 bugetul aprobat pentru hemofilie a fost de 7.499.974 de lei, in anul 2016 este de 63.417.502 lei, adica o crestere de 8,5 ori in acesti zece ani. O crestere importanta a fost in anul 2014 comparativ cu 2013, atunci cand activitatile care se deruleaza in cadrul programului au fost diversificate. Daca in 2014 bugetul alocat a fost de 50.348.340 de lei, cheltuielile au fost de numai 36.270.953 de lei. In anul 2015, bugetul a fost de 61.570.390 de lei si cheltuielile au fost de 52.862.049 lei”, a precizat aceasta, adaugand ca modul in care sunt alocate sumele ii nemultumeste atat pe medici, cat si pe pacienti. Aceasta, din cauza ca banii sunt impartiti strict pe subcapitole si nu se pot face transferuri de la subcapitolele la care se cheltuie mai putin, catre cele care impun cheltuieli mai mari si isi epuizeaza inainte de termen sumele alocate.

 

Dr. Margit SerbanMotivul acestei nemultumiri a fost explicat de medicul Margit Serban, care a acuzat lipsa de flexibilitate in ceea ce priveste modalitatea de accesare a fondurilor alocate pacientilor cu hemofilie. Acesta a precizat ca degeaba acest buget a fost majorat de 8,5 ori in ultimii 10 ani, din moment ce banii raman necheltuiti iar multi pacienti nu pot beneficia de tratament decontat. „Noi nu consumam banii, ci consumam medicamentele si medicamentele stau in stoc. Sunt probleme administrative, birocratice. Un alt motiv este ca banii vin pe subcapitole. Se poate intampla sa am medicamente pe profilaxie si sa vina cineva cu o sangerare cataclismica, sa nu am voie pe segmentul respectiv sa folosesc medicamentul care exista pentru ca acela este cu destinatie pentru profilaxie. Lipsa de flexibilitate pe faptul ca fondurile sunt predestinate pe subcapitole ne incurca foarte mult”, a declarat dr. Margit Serban. Aceasta a mai precizat ca normele de aplicare a noului protocol de diagnostic si tratament al hemofiliei prevad o crestere a bugetului de cel putin patru ori fata de anul trecut, reiterand necesitatea alocarii eficiente a acestor bani.

 

HemofiliaDaca in anul 2006, din fondurile alocate de CNAS au fost tratati 564 de pacienti cu hemofilie, numarul acestora a crescut la 850 in 2014, scazand in anul urmator la 828. Anul trecut insa, 168 de copii au beneficiat de tratamentul profilactic, in conditiile in care in Romania sunt aproximativ 450 de copii cu hemofilie, din care 160 cu forma severa, introdusi pe profilaxie.

Hemofilia este o afectiune congenitala, mostenita, care se caracterizeaza prin lipsa de producere de catre organism a unui factor indispensabil pentru coagularea sangelui, ceea ce inseamna ca bolnavii sangereaza cu usurinta, anormal. Aceste sangerari pot sa fie incoercibile, sa nu se opreasca, reprezentand astfel un pericol de moarte sau de leziuni tisulare grave care, in cele din urma sa duca la diverse tipuri de handicap.

 


Adaugati un comentariu


 

*