Noutati fiscale pentru 2013

15 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Anul 2013 ne va aduce mai multe schimbari in legislatia fiscala, despre care multi dintre voi ati intrebat in ultima perioada si pe care vom incerca sa le trecem in revista in articolul de astazi.

 

Fara indoiala, cea mai imortanta modificarea a legislate fiscal este cea cu TVA – ul la incasare. Despre aceasta am discutat deja, asa ca astazi vom lua in discutie alte noutati fiscale cu care vine noul an.

Din 2013, contribuabilii au posibilitatea de a opta sa plateasca impozit anticipat, in loc de forma utilizata in prezent, cand se calculeaza trimestrial. Cine doreste sa opteze pentru noul sistem, o poate face pana la data de 31 ianuarie 2013, prin depunerea unei notificari la Finante. Este important de stiut ca notificarea ramane valabila o perioada de 2 ani. Actul normativ care aduce aceasta modificare este O.G. nr. 30/ 2011, pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Pana acum, doar bancile si persoanele fizice aveau obligatia de a plati impozitul pe profit in acest sistem.

 

Sistemul de plati anticipate este accesibil tuturor contribuabililor din sfera societatilor, dar exista si exceptii. Societatile care nu pot opta pentru acest sistem sunt: microintreprinderile, societatile nonprofit, contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice sau pomicultura si viticultura, contribuabilii care inregistreaza pierdere fiscala la sfarsitul anului fiscal 2012, persoanele juridice si fizice nerezidente, societatile infiintate in cursul anului 2012.

 

Cum se determina valoarea platilor anticipate ? Contribuabilii care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, determina platile anticipate trimestriale in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul 2012, actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat pentru anul 2013.

Indicele preturilor de consum necesar pentru actualizarea platilor anticipate se comunica, prin Ordin al ministrului Finantelor Publice, pana la data de 15 aprilie a anului 2013.

Pentru persoanele fizice si Cabinetele Medicale Individuale, acest sistem de declarare si plata nu este o noutate, deoarece sistemul de plati anticipate s-a aplicat, pana acum, numai acestor categorii de contribuabili. Deasemenea, contribuabilii societati comerciale bancare au in continuare obligatia de a aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial.

 

Cine ar trebui sa opteze pentru acest sistem de plati anticipate ? Este avantajos sau aduce prejudicii? Dupa parerea specialistilor, sistemul de plati anticipate poate fi avantajos pentru companiile care prevad cresteri ale cifrei de afaceri pentru urmatorii doi ani. Sistemul poate fi o modalitate de optimizare a fluxurilor de numerar pentru companiile care sunt in extindere: in anul 2013, se va plati un impozit aproximativ egal cu cel al anului 2012, urmand diferenta de impozit sa fie platita tocmai in anul 2014. De exemplu, daca o societate a realizat in anul 2012 suma de 10.000 lei profit impozabil, inseamna ca impozitul calculat este 1.600 lei. Daca in anul 2013 creste de doua sau trei ori profitul impozabil, impozitul de plata este tot 1.600 lei, urmand ca diferenta de impozit sa se achite in anul 2014.

Sistemul nu este recomandabil pentru cei care preconizeaza reducerea activitatii sau au dificultati care pot duce la reducerea activitatii sau a profitului. Ar putea ajunge in situatia in care platile anticipate sa fie mai mari decat ar rezulta din activitate si sa recupereze banii abia in anul urmator. Aceasta situatie ar putea duce la dificultati mari in ceea ce priveste gestionare fluxurilor de numerar.

 

Cum se poate iesi din sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial? Dupa trecerea celor doi ani obligatorii, se poate opta pentru revenirea la aplicarea regurilor generale de declarare si plata a impozitului pe profit. Optiunea de revenire in sistem clasic se face printr-o notificare depusa la Asministratia Financiara, pana la data de  la 31 ianuarie a anului in care se doreste iesirea din sistemul de plati anticipate.

*In fiecare sambata, consultantul nostru ofera raspunsuri la intrebarile din sfera contabilitatii (nu au caracter de consultanta juridica), transmise pe adresa  redactie@sanatateabuzoiana.ro.

 

Juliana STROESCU este specialist in contabilitate si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.


Categorii: Economic, Legislatie

Adaugati un comentariu


 

*