Noutăți din cardiologia mondială, prezentate la București

La sfârșitul lunii viitoare, Capitala va găzdui Conferința Națională de Cardiologie în Medicina Generală.

 

În perioada 30 mai – 1 iunie, specialiști români și din străinătate vor dezbate ultimele noutăți din domeniul cardiologiei, in cadrul  unei noi ediții a Conferinței Naționale de Cardiologie în Medicina Generală, care va avea loc la București și va fi prezidată de prof.dr. Mircea Cinteză și prof. dr. Adrian Restian.

Evenimentul va reuni specialiști renumiți din domeniul cardiologiei și medici de familie, copreședintele conferinței, prof. dr. Mircea Cinteză precizând că este foarte necesară o astfel de interacțiune, dat fiind faptul că bolile cardiovasculare continuă să aibă cea mai ridicată incidență și sunt responsabile pentru majoritatea deceselor înregistrate în România. De altfel, situația este similară și pe plan mondial, de o bună perioadă de timp, bolile cardiovasculare constituind principala cauză de mortalitate în întreaga lume.

Deși sunt catalogate ca fiind afecțiunile cu cea mai mare incidență, dr. Mircea Cinteză spune că acestea pot fi prevenite dacă se iau o serie de măsuri, iar un rol foarte important în acest sens îl au medicii de familie.

 

O componentă importantă în procesul de prevenție al bolilor vasculare îl constituie depistarea și tratarea la timp a hipertensiunii arteriale, a nivelului ridicat de colesterol și a diabetului zaharat, probleme care, neținute sub control, pot duce la apariția unor astfel de boli. „A preveni bolile cardiovasculare înseamnă să tratezi cu succes hipertensiunea arterială, să tratezi cu succes colesterolul crescut, să tratezi cu succes diabetul zaharat. Toate acestea nu se fac de către specialiştii cardiologi, ci de către medicii care se adresează întregii populaţii. În acest context, întâlnirile dintre medicii cardiologi şi cei de familie sunt absolut necesare, pentru că ele duc la capăt cea mai importantă activitate medicală la nivel de masă, care înseamnă prevenţia şi tratamentul bolilor cardiovasculare”, a mai precizat dr. Mircea Cinteză.

Acesta a adăugat că la conferință vor participa câteva sute de medici de familie și cardiologi, iar pe parcursul celor trei zile vor fi prezentate ultimele noutăți din domeniul cardiologiei, la finalul expunerilor urmând a avea loc discuții între medicii de familie și specialiștii cardiologi, pe tema subiectelor prezentate.

 

Statisticile ultimilor ani indică faptul că, în România,  mortalitatea cauzată de bolile de inimă a intrat pe un trend descendent, însă numărul deceselor continuă să se mențină la o valoare ridicată. Totodată, afecțiunile din această categorie continuă să constituie principala cauză de mortalitate la nivel național.

De câţiva ani, în România, bolile cardiovasculare au început să se împuţineze sau cel puţin rezultatele lor proaste: mortalitatea prin boli de inimă sau bolile majore de inimă cum ar fi infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral. Lucrul acesta nu se poate face decât printr-o acţiune generală de tratament la nivelul întregii populaţii al factorilor de risc. Din anul 2000 încoace, şi în România, în mod constant, accidentele majore şi mortalitatea cardiovasculară au început să se reducă. Sunt încă la un nivel înalt, dar au început să se reducă”, a mai declarat dr. Mircea Cinteză.

Alimentația și stilul de viață joacă un rol important în prevenirea apariției unor probleme ce pot genera astfel de afecțiuni, medicii recomandând o alimentație din care să fie excluse pe cât posibil grăsimile saturate, prăjelile, alimentele de tip fast-food și băuturile acidulate, punându-se accent pe alimentele bogate în vitamine și minerale cum ar fi fructele și legumele, peștele și carnea mai puțin bogată în grăsimi. De asemenea, un stil de viață mai activ este esențial în prevenirea apariției afecțiunilor cardiovasculare, specialiștii recomandând mișcare cel puțin o oră pe zi, chiar și mersul pe jos fiind eficient în acest sens.


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*