Nucile, alunele și migdalele, cei mai buni prieteni ai inimii

18 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Cercetatorii din Statele Unite au stabilit că persoanele care consumă în mod regulat o varietate de fructe cu coajă lemnoasă ar avea un risc mai mic de apariție a afecțiunilor cardiovasculare în comparație cu cele care mănâncă rar sau niciodată astfel de alimente.

 

În cadrul unui studiu ale cărui rezultate au fost prezentate recent într-o publicație de specialitate, un grup de cercetători din Statele Unite au examinat dosarele medicale, stilul de viață și obiceiurile alimentare a peste 210.000 de lucrători din domeniul sanitar care nu fuseseră diagnosticați la momnetul începerii studiului cu cancer, boli de inimă și care nu suferiseră un accident vascular cerebral. Pe parcursul unei perioade de monitorizare care a durat 20 de ani, peste 14.000 dintre aceștia au dezvoltat o patologie cardiovasculară, dintre care 8.390 o boală coronariană și 5.910 un accident vascular cerebral.

S-a constatat că, spre deosebire de participanții la studiu care mâncau rareori sau niciodată fructe cu coajă lemnoasă, precum nucile, alunele sau migdalele, cei care consumau o porție de 28 de grame de cel puțin cinci ori pe săptămână prezentau un risc cu 14% mai mic de boli cardiovasculare și aveau o probabilitate cu 20% mai redusă de a dezvolta o boală coronariană.

Consumul regulat al acestor alimente a fost astfel asociat cu o reducere a bolilor cardiace, a diabetului zaharat și a hipertensiunii arteriale. Autorii studiului atrag însă atenția că nu trebuie să se cadă în extrema cealaltă, prin „consum regulat” netrebuind să se înțeleagă „cosum în exces”, dat fiind faptul că aceste fructe sunt dense din punct de vedere caloric.

 

Majoritatea studiilor anterioare s-au concentrat mai degrabă pe cantitatea sau frecvența consumului acestor alimente decât pe identificarea tipurilor de fructe pentru a determina care dintre ele oferă cele mai mari beneficii.

Acest studiu a analizat și diferite categorii de fructe cu coajă lemnoasă și sugerează că persoanele care mănâncă nuci cel puțin o dată pe săptămână își reduc riscul cardiovascular cu 19%, iar pe cel de boli coronariene cu 21% comparativ cu cei care nu consumă niciodată astfel de alimente.

Consumul a două porții de arahide pe săptămână este asociat cu o reducere cu 13% a riscului de boli cardiovasculare și cu 15% a posibilității apariției unor boli coronariene.

Două sau mai multe porții săptămânale de fructe cu coajă lemnoasă precum migdalele, fisticul și nucile cajou ar reduce riscul bolilor cardiovascular cu 15% și cu 23% pe cel de boală coronarian. Studiul nu a identificat nicio legătură între consumul de fructe cu coajă lemnoasă și riscul de accident vascular cerebral, însă s-a constatat că acest risc este mai mic în cazul persoanelor care consumă cantități mari de arahide și nuci.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*