Numarul copiilor diagnosticați cu autism crește de la an la an

Fenomenul se manifestă la nivel global, însă în România, creșterea incidenței este mai accelerată decât media internațională.

 

Pe lângă marșul organizat ieri în Capitală, Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, a mai fost marcată printr-o serie de alte evenimente ce au avut în prim plan această problemă de sănătate care are o incidență tot mai crescută în ultimii ani, atât la nivel național cât și pe plan internațional.

Această problemă a incidenței cresute a fost abordată de medicul specialist în psihlogie pediatrică Liana Kobylinska, în cadrul unei dezbateri pe tema autismului. Medicul a precizat în acest context că doar la nivelul departamentului  de psihiatrie a copilului şi adolescentului de la Spitalul Obregia din Capitală, numărul copiilor diagnosticați cu tulburări din spectrul autist a crescut de aproape 10 ori în 20 de ani, această rată de creștere a incidenței fiind cu mult peste cea înregistrată la nivel internațional. „Este enorm şi, din păcate, se aliniază peste trendul internaţional de creştere a incidenţei tulburării de spectru autist. La noi în spital am analizat datele din Centrul de Sănătate Mintală, unde în 2014,comparativ cu 2017, s-au prezentat de trei ori mai puţini copii la consultaţie care au primit acest diagnostic. Incidenţa creşte, creşte peste tot”, a precizat dr. Liana Kobylinska.

 

Aceasta a reamintit faptul că încă nu a fost identificată o cauza certă care duce la apariția tulburărilor din spectrul autist, precizând totodată că în jurul vârstei de opt ani poate fi stabilit cu certitudine un astfel de diagnostic.

„Avem foarte multe ipoteze, nu avem o cauză certă identificată pentru tulburarea de spectru autism. Avem peste 150 de cauze genetice de modificări în ADN-ul uman care se asociază cu tulburări din spectrul autist. Avem ca şi candidaţi metalele grele a căror influenţă pare să fie grăitoare în etiopatogenia tulburării de spectru. Dar nu avem o corelaţie directă, avem doar asocieri între ce au copiii în acest moment şi faptul că au şi în sânge metale grele. Mamele copiilor cu tulburare de spectru autist prezintă o floră bacteriană în intestinul lor care este particulară. Au anumite specii de bacterii, dar din nou toate aceste rezultate sunt mai degrabă nişte descoperiri descriptive, adică au fost găsite la copiii diagnosticaţi deja cu tulburare de spectru şi nu avem niciun rezultat prospectiv. Părinţii copiilor cu tulburare de spectru autist au într-un procent foarte mare ei înşişi nişte tare, tipare specifice de socializare. Taţii pot fi mai hipersistematizaţi, mamele mai puţin empatice, dar nu este o regulă, este doar o observaţie făcută pe majoritatea părinţilor copiilor cu tulburare de spectru autist”, a mai explicat medicul specialist.

 

Tot în contextul evenimentului marcat ieri la nivel internațional, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a transmis o circulară către medicii de familie prin intermediul direcţiilor de sănătate publică din ţară, pentru a le reaminti acestora procedurile de diagnosticare şi importanţa depistării precoce a copilului cu tulburări din spectrul autist.

În document se arata ca depistarea precoce a autismului se efectuează pentru întreaga populaţie pediatrică, cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani, şi se realizează pe baza unui chestionar tip screening, care este aplicat la evaluările periodice efectuate obligatoriu la 12, 15, 18, 24, 36 de luni, de către medicul de familie la care este înregistrat copilul. „Cu cât un copil este diagnosticat din timp şi se iniţiază terapia, cu atât cresc şansele de recuperare pentru acel copil. Fac un apel către medicii de familie şi cei din specialitatea pediatrică să folosească toate metodele necesare pentru identificarea precoce a acestei patologii. Instrumentul cel mai potrivit pe care îl au la îndemână este chestionarul de screening elaborat în cadrul Programului Naţional de Sănătate Mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică. De asemenea, cu consultarea specialiştilor şi a organizaţiilor neguvernamentale care promovează drepturile persoanelor cu dizabilităţi, vom gândi o serie de măsuri pentru a asigura adultului cu tulburări din spectrul autist asistenţa medicală de care acesta are nevoie”, mai susține Sorina Pintea în circulara transmisă medicilor de familie.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*