Numarul deceselor provocate de gripa, aproape triplu fata de sezonul precedent

Pana la 1 martie, numarul pacientilor ucisi de gripa ajunsese la 23, fata de doar noua in periada similara a sezonului precedent, cel mai agresiv fiind, si de aceasta data, virusul AH1N1.

 

spital gripaSuperficialitatea autoritatilor privind informarea publica referitoare la necesitatea imunizarii (probabil si pentru ca au ignorat total repunerea in functiune a Institutului Cantacuzino), numarul mic de doze de vaccin gripal aflat la indemana populatiei, dar si  campania agresiva dusa de unii novici sau dominati de anumite interese impotriva imunizarii au facut sa vedem, acum, efectele ingrijoratoare.  Desi multa vreme de la inceperea sezonului rece nu au fost semnalate cazuri de gripa in intreaga tara, situatia s-a schimbat odata cu trecerea in anul 2015, cand au inceput sa apara primele imbolnaviri. Ulterior, numarul cazurilor a crescut si au aparut primele tragedii.

Din pacate, numarul de decese provocate de gripa a crescut considerabil intr-o perioada relativ scurta de timp, ajungand sa depaseasca cu mult numarul celor inregistrate in aceeasi perioada din sezonul trecut. Astfel, pana la data de 1 martie numarul deceselor provocate de gripa in intreaga tara ajunsese la 23, dintre care 11 inregistrate in ultima saptamana din februarie, in timp ce in perioada similara a sezonului trecut erau consemnate in total doar noua decese. Specialistii spun ca cele mai mari probleme le face si in acest sezon virusul AH1, descoperit in 2009.  Acest virus se face vinovat de moartea a 14 pacienti, alti cinci decedati fiind infectati cu cel de tip B, si doar  patru cu virusul AH3, cel de care se temeau cel mai mult medicii, din cauza ca acesta suferise o mutatie, avand o tulpina diferita de cea din vaccin.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Streinu-Cercel

S-a dovedit insa ca tot virusul AH1 a fost cel mai agresiv, insa numarul victimelor nu a fost la fel de mare ca in sezonul 2009-2010, atunci cand acesta de abia fusese descoperit. Atunci au fost inregistrate 7.000 de infectii cu acest virus, iar numarul persoanelor decedate din cauza acestei forme de gripa a fost de 122. In intreaga lume, virusul AH1N1 a provocat, in 2009, nu mai putin de 18.000 de decese, vorbindu-se la acel moment de prima pandemie gripala a secolului XXI. Spre deosebire de virusurile sezoniere, acest virus cauzeaza mai multe sindroame de dificultati acute respiratorii, chiar si in cazul persoanelor tinere, ceea ce il face sa fie considerat foarte periculos.

Despre situatia din acest sezon, directorul Institutului Matei Bals, prof. dr. Adrian Strteinu Cercel spune ca numarul mare de imbolnaviri este direct proportional cu numarul tot mai mare de persoane care refuza sa se vaccineze antigripal, acestui fapt datorandu-i-se numarul mai mare de imbolnaviri si nu aparitiei unor forme mai agresive ale virusurilor gripale.

 

gripa porcinaIn saptamana precedenta, la nivel national, activitatea gripala a evoluat cu intensitate medie, cu extindere regionala in zona sudica in Constanta, Bucuresti, Calarasi, Olt, Dolj, in zona de nord si de est  in Iasi, Suceava, Bacau, Buzau, Neamt, Vrancea, Galati, cu focare locale in judetul Sibiu si cu cazuri sporadice in unele judete, morbiditatea prin infectii respiratorii acute fiind mai crescuta decat in saptamana precedenta si depasind intervalul asteptat.

Numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute a fost, in acest interval, de 136.549, cu 8,6 la suta mai mare fata de cel inregistrat in saptamana precedenta si de 1,5 ori mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeaşi saptamana a sezonului precedent. Cum spuneam, in perioada 23 februarie – 1 martie s-au inregistrat 11 din cele 23 de decese datorate gripei, fiind vorba de cinci barbati cu varste intre 42 si 70 de ani si sase femei cu varste intre 22 si 73 de ani, toti nevaccinati antigripal.

 

vaccin-gripaDupa cum se stie, nici Buzaul nu a fost ocolit de gripa, semnificativ in acest sens fiind cazul de la Spitalul CFR, unde 12 pacienti si doi medici au contractat virusul gripal, acstora adaugandu-li-se inca un cadru medical si un pacient de la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean. Din fericire, nu au fost inregistrate decese iar focarul nu s-a extins, datorita masurilor luate de autoritatile de sanatate publica imediat ce prezenta virusului a fost confirmata. In ceea ce priveste situatia afectiunilor respiratorii pe raza judetului in perioada 23 februarie – 1 martie, datele furnizate de DSP Buzau arata ca nu exista cazuri noi de gripa, fiind insa inregistrate 1982 de cazuri de viroze, dintre care 13 au necesitat internare si 972 de pneumonii, cu 109 pacienti internati.

In ceea ce priveste vaccinarea antigripala, dozele de vaccin primite de DSP Duzau sunt pe sfarsite, din cele 6.500 de doze fiind deja inoculate 6.359. Din pacate, si la nivelul judetului se adeveresc spusele medicului Adrian Streinu Cercel cu privire la numarul tot mai mic de persoane care accepta sa isi faca vaccinul, in judet existand circa 30.000 de persoane aflata in grupele de risc, dintre care s-au vacinat putin peste 6.300. De altfel, niciunul dintre pacientii infectati cu virusul gripal la Spitalul CFR nu era vaccinat, desi era vorba de persoane in varsta, cu afectiuni cronice, factori ce ii fac foarte vulnerabili in fata acestui virus.

 


Categorii: Actual, Analiza, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*