Numărul medicilor care vor să plece în străinătate, în scădere

24 mai 2019 | 1 comentariu |

În încercarea de a-i determina pe tinerii abdolvenți să rămână în țară, ministrul Sănătății a spus, într-o întâlnire organizată la UMF Carol Davila, că doctorii plecați în anii anteriori se întorc acasă, atrași în mod special de salariile majorate începând cu anul trecut.

 

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, s-a întâlnit, ieri, la UMF Carol Davila, cu medici și asistenți medicali care au decis să se întoarcă să profeseze în țară, în încercarea de a afla cum pot fi determinați tinerii absolvenți să râmână să profeseze în România și care ar trebui să fie planul de școlarizare și de rezidențiat pentru perioada următoare.

M-am întâlnit cu o parte din medicii și asistenții medicali care au ales să se întoarcă în țară după ce condițiile salariale s-au îmbunătățit în sistemul de sănătate. A fost un dialog sincer în care acești oameni și-au spus povestea lor și motivele pentru care au decis să se întoarcă în țară. E foarte important să înțelegem motivele lor, pentru a afla cum să determinăm cât mai multe cadre medicale să revină și să îngrijească pacienții din România”, a spus Sorina Pintea, menționând că fenomenul denumit „exodul medicilor” își menține trendul descendent înregistrat în ultimii ani și chiar că sunt din ce în ce mai mulți medici care decid să revină în țară.

Pentru exemplificare, ministrul a precizat că, în primele patru luni ale anului, au fost eliberate doar 411 de certificate de conformitate medicilor care și-au manifestat intenția de a pleca să profeseze în străinătate, cu mult mai puține decât se eliberau în anii anteriori, ceea ce denotă un interes în scădere în rândul medicilor români de a pleca din țară. Sorina Pintea a estimat că până la finele anului vor fi eliberate cel mult 1.300 de astfel de certificate, mult mai puține decât în anii anteriori, iar acest lucru nu înseamnă că toți aceștia vor pleca în mod cert. „De menţionat că nu toţi cei care ridică aceste certificate merg să profeseze, dar este singurul barometru pe care îl avem în acest moment. Eu cred că nu vom depăşi 1.300, până la sfârşitul anului, pentru că s-au majorat salariile, iar anul acesta dotăm cu echipamente medicale, sau cel puţin încercăm să acoperim o parte din nevoile pe care România le are”, a mai adăugat aceasta.

 

Pentru comparație, ministrul a menționat că în 2010 au fost eliberate 7.829 de astfel de certificate de conformitate, aceasta fiind vorba de perioada în „de vârf” a exodului medicilor.

Numărul celor care plecau în străinătate a crescut considerabil după momentul 1 ianuarie 2007, atunci când România a devenit membră a Uniunii Europene, iar circulația în spațiul comunitar nu a mai ridicat nici un fel de probleme pentru cetățenii români. Au fost câțiva ani de plecări masive, mai ales în rândul medicilor tineri, dar după câțiva ani acest trend s-a temperat și apoi a scăzut progresiv, probabil și pentru că în țară erau din ce în ce mai puțini specialiști, astfel că în 2017 au fost eliberate doar 2.794 de documente de acest gen.

Trendul descendent a continuat și în 2018, când au fost eliberate 2.312 certificate, iar ministrul Sănătății spune că se așteaptă la o scădere semnificativă în acest an, dat fiind faptul ca din luna martie a anului trecut au fost majorate considerabil salariile medicilor, astfel că a dispărut unul din principalele motive de nemulțumire care îi determinau pe aceștia să plece în străinătate.

 

Aceste majorări se pare că i-au determinat pe unii dintre profesioniștii plecați să se întoarcă să profeseze în țară, din primele estimări fiind vorba de peste 150 de medici. Nici în cazul acestora nu există o evidență exactă, întrucât unii lucrează în spitale subordonate autorităților locale, și astfel nu sunt cuprinși în estimarea făcută de Ministerul Sănătății, însă Sorina Pintea afirmă cu certitudine că există din ce în ce mai multe astfel de situații.

Ne dorim să revină cât mai mulţi medici, dar ne dorim să plece cât mai puţini, practic aici este balanţa. Şi cred că cifrele vorbesc de la sine – 411 certificate de conformitate cerute până în acest moment mie mi se pare foarte puţin şi un câştig pentru România. Avem o situaţie aproximativă, pentru că există nişte evidenţe la Centrul de Resurse Umane, dar sunt rezidenţi – cum ar fi după ce şi-au echivalat studiile – noi nu avem evidenţa spitalelor în care lucrează, deci cifra este oarecum aproximativă, dar noi vrem să facem o statistică. Pentru noi este important să avem medici în fiecare spital. Sunt în jur de 150 înregistraţi, s-ar putea să fie mai mulţi la spitalele autorităţilor locale”, a mai adăugat ministrul.

 

Cu același prilej, Sorina Pintea a promis că începând de joi, pe lângă Ministerul Sănătății va funcționa o comisie care va prelua toate problemele legate de Rezidenţiat, având în vedere solicitările primite din partea mai multor medici tineri. „Am primit nişte propuneri de la câţiva medici entuziaşti, care mi-au spus că vor să facă parte dintr-o comisie de Rezidenţiat de pe lângă Ministerul Sănătăţii. (…) Sunt şapte medici, înfiinţăm această comisie care să preia de la toate comisiile, toate specialităţile, problemele legate de Rezidenţiat şi apoi noi le vom discuta cu universitatea”, a precizat ministrul.

Pintea a mai spus că schimbarea mentalităţilor din sistemul medical este „cel mai greu de făcut”, fapt observat şi cu prilejul vizitelor inopinate pe care le-a efectuat în unităţile medicale din ţară. „Spuneam la începutul mandatului meu că trebuie să schimbăm mentalităţi. Este lucrul cel mai greu de făcut şi pot să spun asta şi după vizitele pe care le-am făcut în spitale. Trebuie să schimbăm mentalităţi. Toate aceste vizite ne-au demonstrat ceea ce ştim cu toţii: omul sfinţeşte locul. Am văzut echipe care, indiferent de gradul de finanţare de care au beneficiat, au ştiut să folosească puţinele resurse pentru a da un act medical de calitate”, a mai spus ministrul, subliniind că nici curăţenia din spitale şi nici modul în care personalul medical comunică cu pacienţii şi aparţinătorii nu țin de finanțare.

Ministrul Sănătății și-a exprimat convingerea că medicii care s-au întors sau se vor întoarce în ţară după ce au lucrat în străinătate ar putea să aducă în sistemul medical românesc mentalitatea și experiența dobândite în țările unde au profesat.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Adriana Mioara Ehcalisav spune:

    Au sa plece asistenți, infirmiere si brancardieri, pt. ca mărirea salarială e doar pe hârtie… Nu în buzunare.
    Dar… sunt suficienți la poarta care așteaptă cu nerăbdare un post liber pt. angajare.
    Intrebare: Ce facem cu practica si experienta profesionala? Teoria… ne omoară.
    Marirea salarială… gândită în beneficiul unora si dezavantajul altora.

Adaugati un comentariu


 

*