O nouă alertă alimentară scoate de pe piață castraveții legumicultorilor din Glodeanu Sărat

Expertiza dispusă de procurori în cadrul anchetei privind folosirea unor substanţe chimice neautorizate, pentru coacerea prematură a legumelor, a stabilit că roșiile sunt bune pentru consum, dar probele prelevate de la castraveţi au evidenţiat că aceștia pot fi periculoși pentru sănătate și s-a dispus retragerea lor de pe piață.

 

Analizele chimice și biologice care au arătat că roșiile de la Glodeanu Sărat sunt bune pentru consum sunt confirmate și de procurorii care anchetează trei legumicultori din Glodeanu Sărat, dar ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele privind folosirea unor substanţe toxice pentru forţarea creșterii și coacerii legumelor din sere şi solarii, activează o nouă alertă alimentară, castraveții verificați s-au dovedit dăunători pentru sănătate și trebuie retrași de la comercializare.

Ancheta procurorilor a debutat la începutul lunii mai, când poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Buzău şi Ilfov au făcut mai multe percheziții la persoane din comuna buzoiană Glodeanu Sărat și la o persoană din Ilfov, bănuite că „utilizează sau revând substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate, de tip solar”. A fost depistat „în flagrant delict un bărbat din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România (…) introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp. În urma activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat. În cauză, se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, se menționa într-o informare a IPJ Buzău, la data respectivă.

 

Ulterior, ancheta a fost continuată de procurorii din cadrul Parchetului de lângă Judecătoria Pogoanele, care au dispus prelevarea și analizarea unor probe de legume care s-a presupus că ar fi putut fi stropite cu substanțele chimice neautorizate la noi în țară.

În cadrul cercetărilor efectuate în cauza penală menţionată anterior, au fost ridicate de către organele de cercetare penală, din solariile a trei suspecţi de pe raza localităţii Glodeanu Sărat, probe de legume (tomate şi castraveţi), în vederea efectuării unei expertize de specialitate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, pentru a se stabili dacă aceste produse alimentare erau contaminate ori nu cu substanţe chimice neautorizate. În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecţi probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei. În cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei. Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei”, a transmis luni, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele, printr-un comunicat remis presei.

 

În urma acestor concluzii, cercetările față de cei trei legumicultori din Glodeanu Sărat vor continua, deoarece „simpla utilizare, indiferent de valoarea concentraţiei, a substanţelor chimice neautorizate, constituie infracţiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep. Menţionăm că măsurile procesuale dispuse în cursul urmăririi penale sunt măsuri prevăzute de Codul de procedură penală, care nu pot, în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se menționează în comunicatul PJ Pogoanele.

Rezultatele expertizelor au fost comunicate, luni, instituţiilor responsabile de siguranţa alimentară, respectiv, Direcţiei Agricole, Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei Sanitar Veterinare a judeţului Buzău, care vor trebui să ia toate măsurile care se impun, pentru a scoate de la comercializare castraveţii neconformi.

 

Reamintim că „Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele efectuează cercetări într-o cauză penală, sub aspectul comiterii infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri…”.

La finalul săptămânii trecute, Direcţia Agricolă Buzău a anunţat că rezultatele Corpului de Control al Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), trimis în bazinul legumicol Glodeanu-Sărat,  au arătat ca tomatele sunt sănătoase şi sigure pentru consum.

În urma noilor dovezi, referitoare la castraveți, autoritățile publice locale cu atribuții în domeniul sănătății publice spun că vor acționa pentru a se elimina de pe piață legumele care ar putea constitui un pericol pentru consumatori.

 

Nimeni nu poate spune însă câte legume tratate cu pesticide neconforme au fost consumate, între timp, dar senatorul liberal de Buzău, Vlad Pufu, ia cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, să părăsească Guvernul „prin demisie, nu călcat de rotativă”, considerându-l vinovat de situația actuală din agricultură, care pare scăpată de sub control și care pune în pericol sănătatea consumatorilor. „Murim încet, cu zile, dacă ne luăm după Daea şi dăm iama în castraveţii otrăviţi, dovediţi de organele de cercetare penală! Apropo, după ce ministrul Daea va părăsi biroul, daţi cu tămâie şi băgaţi duhul comunismului înapoi în lampă, să nu mai iasă decât în cărţile de istorie tristă a acestui popor!”, a scris Pufu pe Facebook.

Acesta a reiterat solicitarea formulată la începutul scandalului legumelor tratate cu substanțe interzise, subliniind că „trebuie schimbate procedurile, că direcţiile agricole şi cele fitosanitare trebuie scoase din inerţia în care funcţionează, că trebuie făcute parteneriate cu administraţiile pieţelor din localităţi şi găsită soluţia pentru testarea zilnică a legumelor de pe tarabe”.

Legumicultorii constiți sunt și ei supărați, spun că aceste scandaluri le pun în pericol cheltuielile și munca…

 


Adaugati un comentariu


 

*