O noua campanie umanitara in sprijinul bolnavilor de leucemie

Asociatia Romana de Lupta Impotriva Leucemiei strange fonduri pentru dotarea cu aparatura a sectiei de hematologie a Spitalului Universitar de Urgenta din Capitala.

 

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

Incapacitatea autoritatilor de a dota toate spitalele de stat cu aparatura necesara este din nou suplinita de un ajutor venit din partea societatii civile. O noua campanie de strangere de fonduri a fost demarata, in scopul dotarii sectiei de hematologie a Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti, astfel incat bolnavii de leucemie sa aiba o sansa in plus de a se vindeca.

Initiativa apartine Asociatiei Romane de Lupta Impotriva Leucemiei (ARIL), care si-a propus sa stranga suma de 200.000 de euro, necesara achizitionarii unui flowcitometru nou, care este cel mai exact instrument de diagnosticare pentru cancerul sangvin, cunoscut la ora actuala. Toate marile centre hematologice din lume dispun de astfel de aparate in laboratoarele proprii, insa cel al centrului de hematologie de la spitalul bucurestean constituie exceptia de la regula, fapt pentru care diagnosticarea la bolnavilor de leucemie este mai dificila.

Reprezentantii asociatiei spun ca in Romania exista, la ora actuala, doar cateva aparate de acest gen, total insuficiente fata de numarul mare de copii si adulti cu leucemie inregistrat anual.

 

Monica Bunaciu

Monica Bunaciu

Referindu-se la aceasta campanie, Monica Bunaciu, presedintele ARIL, spune ca ar fi nevoie de 200.000 de oameni care sa doneze cate cinci lei, adica echivalentul a aproximativ un euro, pentru ca astfel, aproximativ 10.000 de bolnavi de leucemie sa poata fi diagnosticati corect, dataliat si rapid, anual. Asta ar inseamna o sansa in plus pentru acestia de a se vindeca, tinand cont de faptul ca, in cazul afectiunilor de acest gen, sansele de vindecare sunt cu atat mai mari cu cat boala este descoperita in faza mai incipienta.

Un exemplu ca leucemia poate fi invinsa este chiar presedintele asociatiei, Monica Bunaciu, care a avut initiativa infiintarii acestei organizatii in 2006, dupa ce a reusit sa se vindece de leucemie dupa o lupta indelungata cu boala. De atunci si pana in prezent, organizatia s-a implicat activ in cazurile a cateva mii de pacienti pe care i-a ajutat sa se trateze in tara sau in strainatate, iar cea mai noua actiune in acest sens este campania de strangere de fonduri pentru dotarea spitalului bucurestean.

 

Dr. Horia Bumbea

Dr. Horia Bumbea

Despre necesitatea unui flowcitometru intr-un centru de hematologie a vorbit si medicul hematolog Horia Bumbea, vicepresedintele Asociatiei de Citometrie din Romania. „Flowcitometrul este un aparat de inalta performanta, prin care putem sa analizam starea celulelor. Aceste boli hematologice sunt cauzate de malignizarea celulelor, iar pentru a putea identifica patologiile, trebuie sa facem o analiza moderna, la nivel celular. Personal, lucrez cu un aparat construit inainte de anul 2000, vechi de 14 ani, care a fost conceput acum mai bine de 20 ani. Este evident ca trebuie inlocuit cu un aparat ce trebuie sa corespunda cerintelor actuale” a explicat acesta. Medicul a mai precizat ca aproximativ 90 la suta din cazurile de leucemie se inregistreaza la adulti, iar la nivel mondial, unul din patru oameni poate dezvolta pe parcursul vietii o forma de cancer.

Cei care doresc sa sprijine acest proiect o pot face :

  • Prin card pe Bursa Binelui aici
  • Direct în cont : RO07BRDE445SV74509594450, BRD AGENṬIA OTOPENI

 


Adaugati un comentariu


 

*