O nouă intervenție stomatologică sub anestezie generală, realizată la SJU Buzău

4 septembrie 2018 | 2 comentarii |

Specialiștii din cadrul unității medicale continuă colaborarea cu medicii stomatologi din sistemul privat, pentru a veni în ajutorul pacienților cu nevoi speciale, care nu pot fi tratați în cabinetele dentiștilor.

 

La sfârșitul lunii trecute, o echipă medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, împreună cu un medic stomatolog cu cabinet în oraș, a realizat cu succes cea de-a doua intervenție chirurgicală sub anestezie generală, în cazul unui pacient cu nevoi speciale, care avea unele probleme stomatologice ce nu puteau fi rezolvate prin procedurile clasice, în cabinetul medicului dentist. Prima intervenție de acest gen a fost efectuată la spitalul buzoian în cursul lunii iunie, marcând totodată începutul unei colaborări între unitatea medicală aparținând sistemului public și medicii stomatologi din sistemul privat, care au pacienți cu nevoi speciale, din cauza cărora, anumite intervenții banale în cazul altor pacienți, nu pot fi făcute decât sub anestezie generală. Primul pacient operat la SJU Buzău pentru o intervenție stomatologică a fost o fetiță de 12 ani cu grad de handicap grav, care necesita o extracție dentară și tratamentul unei carii, însă, nefiind cooperantă, aceste proceduri nu puteau fi efectuate de medicul dentist decât sub anestezie generală.

Pe 30 august, un alt pacient de 13 ani, care suferă de autism, a fost supus unei proceduri similare, intervenția marcând de această dată și începutul unei noi colaborări între SJU Buzău și un alt medic stomatolog din oraș.

 

Dr. Marin Bogdan

Andrei, copilul de 13 ani care a fost operat zilele trecute, este pacientul medicului stomatolog Marin Bogdan, care a relatat în cadrul unei conferințe de presă susținute azi la SJU Buzău, că în urmă cu un an și jumătate acesta a început să aibă probleme determinate de apariția unor carii dentare. Durerile resimțite i-au schimbat acestuia comportamentul, făcându-l să fie mai agitat și mai puțin receptiv la terapia specifică autismului, pe care o urma. În cazul unui pacient fără probleme speciale, tratamentul cariilor ar fi constituit o procedură banală pentru orice medic stomatolog, însă în cazul de față, dr. Marin Bogdan spune că nu a putut interveni, întrucât pacientul era necooperant. Timp de un an și jumătate, a încercat împreună cu părinții acestuia să găsească o soluție, ajungând și la Facultatea de Medicină Dentară de la București, unde intervenția a fost refuzată în cele din urmă din cauza unor prevederi legislative care îngrădesc accesul unor astfel de pacienți. Părinții s-au adresat și unor clinici private, însă costurile unei intervenții sub anestezie generală depășeau 2.000 de euro, sumă pe care aceștia nu și-o puteau permite.

 

Dr. Doinita Radu

O speranță era legată de o clinică din Cluj, însă drumul până acolo era foarte lung, ceea ce ar fi creat noi probleme pentru Andrei, care era și așa foarte agitat, din cauza problemelor dentare. În cursul verii, medicul stomatolog a aflat despre colaborarea dintre colega sa, dr. Diana Radu, și echipa SJU Buzău, precum și despre intervenția efectuată aici în premieră, astfel că s-a adresat managerului Claudiu Damian, prezentându-i cazul pacientului său și solicitând încheierea unui parteneriat pentru a veni împreună în sprijinul altor pacienți cu probleme similare. Propunerea a fost acceptată imediat, mai ales că managerul spitalului își exprimase dorința de a continua programul început în luna iunie, intervenția fiind programată pentru data de 30 august.

Alături de medicul stomatolog, din echipa medicală care a intrat în sală au mai făcut parte medicul anestezist Sabin Bâldea și dr. Doinița Radu, specialist în chirurgie buco-maxilo-facială, care a participat și la prima intervenție de acest gen efectuată în luna iunie în cazul pacientei de 12 ani cu grad de handicap grav.

Intervenția a avut loc într-o sala de operație pusă la dispoziție de SJU și a durat circa 45 de minute, timp în care a fost aplicat tratamentul specific problemelor stomatologice ale pacientului, acesta fiind sub anestezie generală.

 

Dr. Marin Bogdan spune că a fost vorba de o procedură care, în limbaj de specialitate este denumită One Time Surgery, ceea ce înseamnă că toate problemele stomatologice au fost rezolvate în cursul unei singure intervenții, întrucât riscurile unei noi anestezii generale pentru o nouă operație viitoare erau prea mari, fiind vorba de un copil. Pacientul s-a trezit din anestezie la circa 20 de minute după finalizarea intervenției, iar în maxim două ore de când fusese adus la spital, deja era acasă, având rezolvate problemele dentare care îl chinuiau de un an și jumătate.

Dr. Doinița Radu a precizat că de multe ori, în cazul unor astfel de pacienți cu probleme speciale, neexistând posibilitatea tratamentului stomatologic, singura soluție este extracția dinților afectați, creându-se astfel edentații, care le provoacă acestora alte probleme ulterioare, astfel că operații precum cele efectuate până acum la SJU Buzău sunt mult mai benefice pentru pacienți.

Aceasta a fost cea de-a doua operație de acest gen efectuată la SJU Buzău, și deja procedura tinde să devină rutină, fiind deja programate deja alte două intervenții pe 14 și 21 septembrie, iar un al treilea pacient urmând a fi programat ulterior. Dr. Marin Bogdan a mai precizat astăzi că pe lista sa de pacienți figurează 6 astfel de persoane cu autism, tetrapareză spastică, retard și probleme de comunicare, precizând că procedurile sunt indicate și în cazul adulților.

Pentru familia pacientului, operația nu a presupus nici un fel de cheltuială, medicul stomatolog efectuând intervenția benevol, iar celelalte costuri necesare fiind suportate de SJU Buzău din fondurile alocate de CJAS.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

 1. Kanakidis spune:

  Sa supui un copil unei anestezie generala ca sa.i faci o carie,scuzati.ma dar e prostie crasa:) exista o procedură numită Inhalosedare.Tipul asta stomatologul lui peste poate sa.si achiziționeze aparatura.La Timișoara se lucreaza frecvent sub Inhalosedare k și în Germania.Ii faceti de fapt contrareclama:) intre specialiști! SUCCES!

 2. Dr Dr C C POPESCU spune:

  Felicitam! La noi, avem un medic anestezist care face anestezie… și noi efectuăm OP după o sedare și anestezie scurtă pentru pacienții cu dizabilități, dar cu riscuri minore de sănătate. Altfel, aceste intervenții se fac în clinici de BMF…
  În trecut, înainte de 1990, le efectuam fără costuri – gratuit, la clinica de Stomatologie din Calea Plevnei în Bucuresti… erau cum spuneam gratuite și de rutina…
  Cu colaborarea domnului Prof. Valerian Popescu sau a domnului Prof Nae Ganuta excelenți colegi de breaslă ai mei de unde s-a învățat stomatologie românească… pe care am dus-o departe… departe de casă…
  Încă odată ne bucurăm de începutul de la dumneavoastră și sperăm că se va ajunge la o rutină din nou în acest domeniu.
  Cu stimă deosebită.

Adaugati un comentariu


 

*