O nouă metodă de studiu a evoluției boli Parkinson

Specialiștii care au creat noua metodă spun că aceasta permite o mai bună cercetare a modului în care maladia apare și se dezvoltă, creând astfel oportunitatea dezvoltării unor noi tratamente.

 

Cercetătorii de la Chalmers University of Technology din Suedia au creat recent o nouă metodă care  analizează modul în care compoziția membranelor celulare devine un factor important pentru producerea de daune la nivel cerebral de către cantitățile mici de alfa-sinucleină, în cazul pacienților care suferă de boala Parkinson. Creierul acestor persoane prezintă aglomerări de alfa-sinucleină, cunoscută sub numele de „proteina Parkinson”, care distrug membranele celulare, ducând în cele din urmă la moartea celulară. Noul studiu, publicat într-un jurnal de specialitate, se concentrează pe două tipuri de vezicule asemănătoare membranei, care sunt capsule ale lipidelor ce pot fi utilizate pentru a imita membranele celulelor.

Una dintre vezicule este formată din lipide, care se găsesc adesea în veziculele sinaptice, cealaltă conține lipide asociate cu membranele mitocondriale, după cum se arată în articolul pe această temă semnat de cercetătorii suedezi. Noua metodă propusă de aceștia face posibilă studierea unor cantități minuscule de molecule biologice fără a utiliza markeri fluorescenti. Acesta este un mare avantaj în urmărirea reacțiilor naturale, deoarece markerii afectează adesea reacțiile acre trebuie observate, în special atunci când se lucrează cu proteine mici, cum ar fi alfa-sinucleina.

 

Boala Parkinson este o afecțiune incurabilă, constând în descompunerea treptată a celulelor nervoase de la nivelul creierului, ceea ce duce la perturbarea progresivă a funcțiilor acestora. Simptomele principale includ tremurături involuntare ale corpului, iar boala poate provoca mari suferințe.

Pentru a dezvolta medicamente pentru încetinirea sau oprirea bolii, cercetătorii încearcă să înțeleagă mecanismele moleculare prin care alfa-sinucleina contribuie la degenerarea neuronilor.

În studiul nostru, am observat că alfa-sinucleina se leagă și distruge membranele de tip mitocondrial, dar nu a existat distrugere a membranelor veziculelor de tip sinaptic. Deteriorarea se produce la o concentrație nanomolară, în care proteina este prezentă doar sub formă de monomeri – proteine neagregate. O astfel de concentrație scăzută de proteine a fost greu de studiat înainte, dar reacțiile pe care le-am detectat acum ar putea fi un pas crucial în studiul bolii și dezvoltarea de noi tratamente cu un grad mai ridicat de eficiență”, a declarat prof. Pernilla Wittung-Stafshede unul dintre autorii studiului.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*